Hafta sonu Altınköy’de bağ bozumu vardı.
Üzümlerin şırası çıkartıldı, kil ile karışık kireçli toprakla kestirilen üzümler kazanlarda kaynatılıp, maniler eşliğinde pekmez haline getirildi.
Elma, armut, üzüm, şeftali, kayısı gibi meyvelerin nasıl kurutulduğu, şerbet, pestil, reçel ve helvaya nasıl dönüştürüldüğü ziyaretçilere gösterildi.
Kurulan köy sofralarında Altınköy’ün taş fırınlarında pişen köy ekmeleri ile üzüm pekmezlerinin tadına da bakıldı.
İşte o sofraların bir tanesinde Altınköy’ün mimarı, Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki ile beraberdik.
Taş fırın ekmeğini pekmeze bandırıp yerken, bir taraftan da sohbet etme imkanı bulduk. Anadolu kültürünü Ankara’da tekrar canlandırmak, unutulmaya yüz tutan gelenekleri, sanatları yaşatmak, 100 yıl önceki köy hayatının tüm ritüellerini yeni nesil ile tanıştırmak misyonunu üstlenen Altınköy Açık Hava Müzesi için söyleyeceği çok şeyi vardı Başkan Tiryaki’nin elbette…
Ama endişeleri olduğunu da gördük…
Başkan Tiryaki, Altınköy’ün bir açık hava müzesi olduğunun unutulmaması gerektiğini ifade ederek şunları söylüyor; “Bana, ‘Altınköy içerisinde neden yeterince restoran ve cafe yok? ’ diye soruyorlar. Biz Altınköy’ü yeme içme yeri olarak yapmadık ki. Altınköy bir müzedir. Buraya müze havasında gelinmeli ve o gözle bakılmalıdır. Gelecek nesillerimiz köy hayatımızı unutmasın. Çocuklarımız tavuğu görsün, koyunla, keçiyle tanışsın, süt sağlımı nasıl yapılıyor onu bilsin, köy yaşantısının ne demek olduğunu anlasın, geçmişimizi unutmasın istiyoruz”
Başkan Tiryaki bu sözlerinin ardından, “Bakın göreceksiniz, yarın (Kendi başkanlığından sonra) buralar seyyar satıcılardan geçilmez. Ben buna üzülüyorum. Biz buraların yeme içme yeri olmaktansa gelecek nesillere geçmişimizle ilgili ışık tutan yerler olmasını istiyoruz” diyerek, kendisinden sonra Altınköy’ün aslına uygun kullanımından çıkabileceği endişeleri taşıdığını ima ediyor.
Başkan Tiryaki’nin bu sözlerinden şunu rahatça anlayabiliyoruz. Özellikle hafta sonları 3-4 bin kişinin ziyaret ettiği Altınköy içerisinde işletmecilik yapmak için bir yerler kapmak isteyenler var. Bu konuda da yoğun bir baskı oluşmuş görünüyor. Ama Başkan Tiryaki, Altınköy’ü bir rant kapısı yapmak istemiyor. AK Parti’nin 3 dönem kuralına göre, bu dönem (2019 yılında) Altındağ’da belediye başkanlığı sona erecek Başkan Tiryaki, kendisinden sonra gelecek Belediye başkanına hem bir mesaj gönderiyor, hem de endişelerini dile getiriyor.
Başkan Tiryaki’nin endişelerine katılmamak elde değil.
Dünya’da iki veya üç tane örneği bulunan böylesine bir eser kolay meydana gelmiyor. Yaklaşık 4 yıldır üzerinde çalışılan bir proje Altınköy…
Halen de bitmiş değil. Resmi açılışı yapılmış değil.
Yeni ilaveler yapılıyor, alan genişletiliyor.
Üç beş ağaç dikip etrafını da yeşillendirerek bir mesire alanı oluşturup içerisine de istediğiniz kadar cafe, restoran atarsınız. Ancak, 100 yıl önceki köy hayatını anlatan bir açık hava müzesini kolay kolay kuramazsınız…
Altınköy bir mesire alanı değil, bir açıkhava müzesidir…
Bunu önce Ankara’nın sakinleri olarak bizler iyi idrak etmeliyiz.
Bu yüzden, Doğa ile iç içe, yeşil manzarası olan bir yerde yemek yemek isteyenler veya restoran, cafe kurmayı hayal edenler, yeriniz Altınköy değil mesire alanıdır.
Kalın sağlıcakla…
Yorum Yazın