Günümüzde; tütün, alkol ve uyuşturucu maddelerin zararları ile korunmamızın gerekliliği hakkında hepimizin bir farkındalığı vardır. Kendimiz yasal satışı olan maddelerden kullansak bile yakınlarımızı özellikle çocuklarımızı bunlardan uzak tutmaya çalışırız. Oysa yanı başımızda göz önünde duran pek çok uçucu maddenin varlığını önemsemeyiz bile.. Yapıştırıcılar, çakmak gazları, çeşitli boyalar, aseton gibi her evde rahatlıkla bulunan bu maddeler hem başlı başına bir tehlike arz ederken, hem de bağımlılık riski daha yüksek uyuşturucu maddelerin kapısını da aralamaktadır. Peki, nedir bu yanı başımızdaki tehlike, uçucu maddeler?
Uçucu madde sınıfına giren birçok madde vardır ve hepsinin de etkileri çeşitlidir. En çok bilinenleri saymaya kalkarsak;
- Ev ve endüstri ile ilgili uçucular (yapıştırıcı, tırnak cilası, aseton, tiner, deodorant, oda spreyi),
- Sanat ve ofis malzemeleri, ( Daksil işaretleyicileri, kalem ve boyalar)
-Tıbbi uçucular, (Nitröz oksit, helyum ve oksijen gibi anestetik gazlar, eter, kloform, nitrit içeren kalp ilaçları,)
- Tıbbi olmayan amaçlarla kullanılan gazlar (Benzin, propan, bütan, antifriz, akü asidi, tutuşturucu sıvılar)
- Son olarak da bu maddelerin en tehlikelileri olan tiner, kuvvetli yapıştırıcılar ve benzeri yapıştırıcılar.
Özellikle tiner ve yapıştırıcılar farklı oranlarda “Tolüen” adı verilen kimyasal madde içermektedir. Bu madde doğrudan zehirlenmeye ve bedensel zararlara yol açmaktadır. Tiner, genellikle kumaşa emdirilip koklanırken, kuvvetli yapıştırıcı maddeler, torba içine konarak buharı içe çekilmektedir. Bilinenin aksine bu maddeleri kullanan çocuklar ve/veya gençler sadece sosyal yapısı bozuk, yoksul ve parçalanmış ailelere mensup kişilerden oluşmamaktadır. Dolayısıyla, kendi çocuklarımızın, yakınlarımızın da bu potansiyel tehlikeyle her zaman karşı karşıya olduğunu unutmadan sık sık çevremizde gözlemler yapmalıyız.
Böylesine tehlikeli maddelerin kullanımıyla ilgili 5898 sayılı “Uçucu Maddelerin Zararlarından İnsan Sağlığının Korunmasına Dair Kanun” 16.05.2009 tarihli ve 27230 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır. Ayrıca, Bakanlığımız tarafından, Kanunun uygulanmasına yönelik hazırlanan Yönetmelik de 05.08.2010 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu kanunla, 18 yaşından küçüklere, yapıştırıcılar ve aynı evsafa sahip diğer kırtasiye malzemeleri de dâhil olmak üzere, bu ürünlerin satışı yasaklanmış ve yasayla belirtilen evsafa uygun ürünleri okullarda kullandıran öğretmenlere de para cezası uygulanacağı belirtilmiştir. Ayrıca satılan ürünün ve satılan yerlere konuyla ilgili uyarıcı etiket ve levhaların konulması zorunla hale getirilmiştir. Uçucu madde bağımlılığı ile mücadelede en iyi yöntem; bu maddelerden özellikle çocukları mümkün olduğu kadar uzak tutmaktır. Sağlıklı yeni nesillerle nice güzel yarınlara erişmemiz dileğiyle..
Yorum Yazın