Altındağ belediyesinden her yıl Nisan ayının ilk haftalarında özel bir davet alırım.
Davetin içeriği ise Altındağ’ı yıkarak yeniden inşa eden Belediye Başkanı Veysel Tiryaki’nin halkına hesap vermesidir.
Geleneği bu yılda bozmadı, mükemmel bir sunumla Cemil Meriç Kültür merkezinde halkının karşısına geçti ve 2016’da yıktıkları ve yıkmaya devam edecekleri yerleri tek tek anlattı Başkan Veysel Tiryaki...
Belki olumsuz bir cümle kullanıyoruz “Yıktı” diyerek ama, öyle değil…
Anlatayım;
Altındağ, Ankara’nın göbeği…
Henüz 15 yıl öncesine kadar köyünü terk ederek iş, aş umudu ve büyükşehir hevesiyle Ankara’ya gelenlerin bir gece yaptıkları derme çatma evlerle dolu bir şehir.
Gecekondulaşma ile büyüyen bir ilçe, o gecekonduların içerisinde doğan ve hiçbir sosyal aktivitesi olmadan büyüyen çocuklar…
Kontrolsüz bir toplum…
Ve sonucunda ortaya çıkan Çin çin…
Koskocaman bir ilçe yıkılmalı ve yeniden inşa edilmeliydi ki, yüzbinlerce insan makus talihini yenebilsin.
Bu bir mucizeydi. “İmkânı yok” denilen bir şeydi.
Yüzbinlerce insanı derme çatma da olsa evinden edeceksin, yıkacaksın ve size yeni bir yaşam alanı oluşturacağım diye ikna edeceksin.
Hadi ikna ettin, hangi kaynakla bunu yapacaksın.
Delice bir şeydi bu.
Hemde zır deli…
İşte 2004 yılında Altındağ’ın başına bir “zır deli” geldi.
2005 yılında Yıkmaya ikna etti, ve bugüne kadar 39 bin 396 gece konduyu yıktı…
Sadece 2016 yılında yıktığı gece kondu sayısı 2.850…
“Yenisini yapacağım” dedi, yaptı.
İsterseniz bundan sonrasını Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki’nin özenle hazırlanmış “El ele birlikte güçlü Altındağ” sloganı başlığı altında halkına hesap verdiği o sunumundan anlatalım.
Göreve gelmeden 1 yıl önce yani 2003 yılı verileriyle 2016 yılı verilerini karşılaştırarak anlatan Başkan Tiryaki’nin 13 yılda Altındağ’a kazandırdıkları adeta dudak uçuklatıyor.
Altındağ Belediyesinin 2003 yılı geliri 33 milyon TL iken, 2016 yılı geliri 245 milyon TL’ye ulaşmış. Altındağ’da 39 bin 396 Gecekondu yıkılmış, 374 km. yol açılmış, 6.805 inşaat ruhsatı verilmiş, 13 bin 468 vatandaş tapu sahibi yapılmış, 500 tarihi yapı restore edilmiş, 45 büyük park kazandırılmış. 15 spor tesisi, 25 kadın eğitim ve kültür merkezi, 13 kültür ve kongre merkezi, 17 gençlik merkezi, 12 küçük mahalle camisi, 14 yeni okul, 7 aile sağlığı merkezi bu süre içerisinde Altındağ’a yapılmış.
Biz bu rakamları özetleyerek bu sütunlara taşıyoruz ama bu faaliyetlerin her birisi birer kitap konusu.
Altındağ Belediyesi de zaten bunları kitaplaştırmayı unutmuyor. 200-300 sayfalık kitaplar dahi bu faaliyetleri almaya yetmiyor.
Başkan Tiryaki’nin 2016 yılı faaliyetlerini anlattığı ve halkına hesap verdiği toplantıdan ayrıca notlarım var.
KAYMAKAMLAR HAMAMÖNÜNDE YAŞAYACAK
Başkan Tiryaki, Hamamönüne ilişkin küçük bir ayrıntı veriyor. Ankara’nın tarihi evlerinin yaşatıldığı Hamamönü bugüne kadar karşımıza hep ofis, cafe, restoran ya da sanatsal faaliyetlerin yapıldığı konak görünümündeydi.
Ama şimdi artık orada bir yaşam olacak. Veysel Tiryaki Ankara Valisi Mehmet Topaca ile anlaştıklarını belirterek, Ankara’nın ilçe kaymakamlarının ev olarak kullanacağı konaklar inşa etmeye başladıklarını ifade etti. Sadece kaymakamlar mı?
“Hayır” tabiki…
Kaymakamlar orada yaşam alanının başlangıcı olacak. Etrafında vatandaşlarında satın alıp oturabileceği konaklar bulunacak. Yani Hamamönünde, eski tarihi Ankara evlerinde artık bir yaşam olacak.
ALTINKÖY 1.000 DÖNÜM OLUYOR
Türkiye’nin en büyük köy müzesi Altınköy 400 dönümlük arazi üzerine kurulmuştu. Altınköy’e ilgi oldukça büyük, arazi yapısı genişletildi ve bin dönüm üzerine hazırlandı. Altınköy’de çalışmalar devam ediyor. 2016 yılında 200 bin ziyaretçisi oldu. İçerisine 5 çantı evi ise butik otel olarak hizmet verecek. Atların üzerinde yürüyeceği kumların tamamlanması ve çatı kaplama işlemlerinin bitmesinin ardından merakla beklenen at manejinin hizmete açılması planlanıyor.
BU HİZMETLER NE ANLAMA GELİYOR
Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki “En büyük yatırım insana yapılan yatırım” sözünden asla taviz vermeden 13 yıldır görevini yürütüp Altındağ’ı yeniden inşa ederken, aslında geleceğimizi de şekillendiriyor.
Velev ki bu yatırımlar olmasa, Altındağ bildiğimiz, gecekondularla büyüyen bir ilçe olsaydı, inanın bugün suç mahallesi olarak bilinen Çinçin Ankara’nın bütün etrafını sarmıştı.
Ankara’da Çinçin artık mazide kaldı. Çinçin suç işleyen bir mahalle olarak anılmaktan çıktı. Gençlik merkezlerinde, kültür sanat ile kendini geliştiren, spor merkezlerinde kendi kabiliyetlerini sergileyen bir gençlik yetişir hale geldi.
Tek kelimeyle, Veysel Tiryaki’ye bir Ankaralı olarak teşekkür etmek ve önünde şapka çıkartmak gerekiyor.
Kalın sağlıcakla…
Yorum Yazın