Mavi yengeç,
Caretta caretta,
Havyar,
Kanyon,
Kaya mezarları,
Göl, deniz, kaplıca, çamur banyosu ve daha fazlası…
Kültür ve Turizm Bakanlığının katkılarıyla Kültür Sanat muhabirleri derneği tarafından bu yıl 3.sü gerçekleştirilen Medya, Kültür Sanat ve Turizm Buluşmaları dolayısıyla Muğla’nın Ortaca ilçesine bağlı Dalyan bölgesindeydik…
Muğla dediğimiz de aklımıza ilk gelen bölgeler deniz, kum ve güneş turizmi açısından Türkiye’nin önemli turizm ve eğlence merkezlerinden Bodrum, Marmaris ve Fethiye geliyor.
Saydığımız her üç bölgede turizm açısından kabuğunu kırmış, doyuma ulaşmış diyebiliriz.
Muğla’da keşfedilmeyi bekleyen ve Anadolu insanımız tarafından isimleri duyulmuş ancak gezip görmediklerini düşündüğümüz Dalyan ve Köyceğiz ile ilgili izlenimlerimizi aktarmak istiyorum.
Dalyan, Muğla’nın Ortaca ilçesine bağlı doğal güzellikler harikası muhteşem bir turizm bölgesi.
DALYAN BALIKÇILIĞININ MERKEZİ ORTACA DALYAN
Deniz, göl, ırmak gibi sularda, kıyılara yakın yerlerde su içinde çakılmış kazıklara gerilmiş ağlardan oluşturulan büyük, geniş balık avlama yeri anlamına gelen Dalyan Balıkçılığından ismini almış ve Dalyan balıkçılığının da merkezi.
Bölgede mavi yengeç ve kefal en ünlü su ürünleri arasında bulunuyor. Sadece eti değil, Balık yumurtası Havyarda bölgenin önemli bir deniz ürünü.
700’e yakın üyesinin bulunduğu DALKO balıkçılık kooperatifi ile su ürünleri ticaretinde önemli bir yere sahip. Geçmişte sıkıntılar yaşamış bir kooperatif ancak şimdi ki başkan Arif Yalılı sayesinde şimdilerde en güzel dönemini yaşıyor.
Dalyan gölü denizle bağlantılı. Günün 12 saatinde göl denize, 12 saatinde ise deniz göle akıyor. Dünyanın hiçbir yerinde böyle başka bir eko sistem yok.
Dalyan’dan tekne ile denize ulaşabiliryorsunuz. Kanyon içerisinde bu seyahatiniz yaklaşık yarım saat sürüyor. Tekneye bindiğiniz andan itibaren Kral mezarları bir diğer adıyla Kaya mezarlar sizi selamlıyor. Sazlıklar ve yeşil doğası ise gözleri kamaştırıyor. Yolun sonunda ise caretta carettaların yuvası olan ve mavi bayrak almış Çevre ve şehircilik Bakanlığının da koruması altında olan İztuzu plajı.
İnce kumlu, bol tuzlu bir plaja ayak bastıktan sonra her adımda caretta carettaların mesajlarını görebiliyorsunuz. “Bastığınız yerlere dikkat edin, benim yuvam olabilir” gibi uyarılar bulunuyor.
Dalyan’da sadece 7 adet turistik otel var. O yüzden turizm günübirlik Dalyan’da. AK Parti Muğla Milletvekili Yelda Erol Gökcan ve Ortaca Belediye Başkanı Alim Uzundemir turizmde Dalyan’ın hak ettiği yere gelmesi için her türlü çabayı gösterdiklerini dile getirirlerken önemli projeler için de çalışmalarını yürüttüklerini bizzat kendilerinden öğreniyoruz.
SULTANİYE KAPLICALARI VE ÇAMUR BANYOSU
Dalyan’ın o doğal güzelliğinin hemen karşı tarafında Köyceğiz sınırları içerisinde kükürtü bol pek çok hastalığın şifası olarak bilinen Sultaniye kaplıcaları yer alıyor. Köyceğiz gölüyle hemen hemen bitişik iki ayrı havuzu var. Termal havuzun üzeri özel bir çadırla kapatılmış. Havuzun birisi tamamen bayanlara ayrılmış. Diğer havuz karışık. Birde açık havuz var ki isteyenler orayı da kullanabiliyor. Kaplıcalara gelenlerin çoğu turist. Bu turistlerin pek çoğunu da İngilizler oluşturuyor.
Havuzların hemen ilerisinde yine pek çok romatizma ve deri hastalığına iyi geldiğini öğrendiğimiz çamur banyosunu buluyorsunuz. Çamur havuzunun içerisine ayak bastığınızda bir bataklığa saplanmış hissi doğsa da yumuşak çamurdan bir hamleyle ayağınızı rahatça tekrar çekebiliyorsunuz. Avucunuza aldığnız çamuru vücudunuzun her bölgesine sıvayıp 20 dk beklemeniz gerekiyor.
Duşunuzu aldıktan sonra kendinizi Köyceğiz gölüne de bırakabilirsiniz.
Sonuç olarak bu sene tatil yapma planlarınız varsa, deniz, kum, güneşin yanında eşsiz doğal bir güzellik ve şifa kapmak için yönünüzü Ortaca Dalyan’a çevirmenizi tavsiye ederim.
Yorum Yazın