Türkiye Kovid-19’la mücadelede aldığı tedbirler ve sağlık sisteminde gösterdiği başarıyla Dünya’ya adeta şapka çıkarttırdı.
Koronavirüs Avrupa’da baş göstermiş insandan insana geçmeye başlamışken, ölüm haberleri ardı ardına gelirken, gelişmiş batı ülkelerinin liderleri olaya gayri ciddi bir şekilde yaklaştı.
Koronavirüs Türkiye’ye henüz girmemişken bile Ülkemizin yöneticileri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde büyük bir öngörüyle bütün tedbirlerini alarak milletini bu salgından korumak için adeta bir kalkan oluşturdu.
Vaka ve ölüm sayıları gelişmiş batı ülkelerinde günlük iki bin, üç binlerle ifade edilirken Ülkemizde en fazla 140’lı rakamlarda dolaştı.
Koronavirüs salgınının Türkiye’ye girdiği 11 Mart tarihinden 30 Nisan tarihine kadar toplam 1 milyon test yapıldı. 120 bin vaka görüldü. 3 bin 174 kişi hayatını kaybetti.
Süper Güç ABD’de ise bu rakamlar resmen korkutucuydu. Test sayımız kadar vaka sayısının görüldüğü ABD’de 30 Nisan tarihi itibariyle ölü sayısı 60 bini aştı.
Sözde gelişmiş batı ülkeleri hastanelerinde ki yetersizlikten dolayı vatandaşlarını ölüme terk ederken, Türkiye Yurt dışında ki vatandaşlarını özel ambulans uçakla getirip tedavi etti.
İşte tamda bu süreçte Türkiye Koronavirüste ki bu başarısından dolayı gıpta ile bakılan bir ülke haline geldi.
Peki ama bu süreçte neler yapıldı…
İşte Cumhurbaşkanlığı bunları 7 başlıkta sosyal medya hesaplarından tek tek anlattı…
Türkiye'nin bölgesel güç ve küresel aktör olma potansiyelini koronavirüsle mücadele sürecinde de gösterdiği belirtilen mesajda, şu bilgiler yer aldı:
Uluslararası işbirliği
"Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD, Çin, İngiltere, Fransa, Almanya, Rusya, İtalya, İran, Kanada ve Katar devlet başkanları başta olmak üzere uluslararası düzeyde pek çok liderle görüştü. Türkiye'den yardım talebinde bulunan 104 ülkenin 55'ine yardım eli uzatıldı. Pek çok ülkeye yardım hazırlığı devam ediyor."
Dijital hizmetler
"5 binden fazla hizmetin sunulduğu e-Devlet, sosyal izolasyonun sağlanmasında büyük rol oynadı. İletişim sektöründe hizmet veren firmaların aboneliklerinin iptali internet ortamına taşındı. Sosyal yardım ve benzeri başvurular e-Devlet üzerinden alındı. Vatandaş, devlete dijital ortam üzerinden ve kendi evinin güvenliğinde ulaşarak ihtiyaçlarını rahatlıkla karşıladı. Dijital platformlardan yapılan sosyal destek başvurularında 3 kat, öğrencilerin derslerini dijital ortamda aldıkları EBA sistemi için yapılan sorgulamalarda 30 kat, Sosyal Güvenlik Kayıt Belgesi sorgulamalarında 4 katlık artış gerçekleşti."
Kurumlar arası koordinasyon
"İçişleri Bakanlığının yayımladığı genelgeler ile vali ve kaymakamların yerel yönetimler ve diğer kurum/kuruluşlarla işbirliği içerisinde çalışmaları sağlandı. Halk sağlığının korunması ve salgının önlenmesi adına kurumlar arası çalışmaların koordineli bir şekilde yürütülmesine yönelik tedbirler alındı. Kamu kurum ve kuruluşlarında esnek çalışma sistemine ilişkin düzenlemeler yapılarak kamu hizmetlerinin aksama olmaksızın sürmesi sağlandı."
Bilimsel gerçeklere dayalı çalışma
"Koronavirüs Bilim Kurulu, Dünya Sağlık Örgütü'nün Kovid-19'u pandemi ilan etmesinden çok önce, 10 Ocak'ta oluşturuldu. Salgınla ilgili bilimsel öneri verebilme kapasitesine sahip uzmanların görüşleri dikkate alındı. Bilimsel tavsiyeler göz önünde bulundurularak Şubat ayından itibaren sıkı tedbirler uygulamaya konuldu."
Şeffaf ve etkin iletişim
"Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 'Millete Sesleniş' konuşmaları ve basın toplantılarıyla alınan önlemler, atılan adımlar ve yapılması gerekenler konusunda kamuoyunu bilgilendirdi. İlk vakanın görüldüğü 11 Mart tarihinden itibaren Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından şeffaf ve düzenli olarak bilgilendirmeler yapıldı. Her gün düzenli olarak test, vaka, yoğun bakım, entübe, vefat ve iyileşen hasta sayıları kamuoyuna açıklandı”
.Güçlü sağlık sistemi
"Devlet hastaneleri, sigorta hastaneleri ve kurum hastaneleri birleştirilip tüm vatandaşlarımızın ortak kullanımına açıldı. Aile hekimliği uygulamasına tam kapasite devam edildi. 1,5 milyon vatandaşın ücretsiz evde bakım hizmeti alabildiği sağlık uygulamaları hayata geçirildi. 5400 tam donanımlı araç ve 19 hava aracı ile en modern ambulans filoları oluşturuldu. Yaklaşık 1 milyon 400 bin insan kaynağı istihdam edilerek sağlık ordusu oluşturuldu. Modern altyapısı, ileri teknolojiye sahip cihazları ve nitelikli sağlık çalışanları ile 11 ilimizde şehir hastaneleri hizmete alındı.
Yerli solunum cihazı çalışmalarına başlandı ve seri üretim aşamasına geçildi. İlk etapta 100 adet solunum cihazı Başakşehir Hastanesi'ne teslim edildi. 1526 hastane, yaklaşık 4 bin tedavi kurumu, 15 binin üzerinde 1. derece sağlık kuruluşu ile sağlık hizmetlerinin sürdürülmesi sağlandı."
Disiplinli mali yapı ve üretken ekonomi
"100 milyar TL değerinde 'Ekonomik İstikrar Kalkanı' destek paketi uygulamaya kondu. Değişen ihtiyaçlara göre destek miktarı 200 milyar liraya çıkarıldı. 4,4 milyon dar gelirli aileye 1000'er liralık nakit destek sağlandı. Kapsama girmeyen ancak gelirini, işini kaybedenlere de 1000 lira yardım yapılması kararlaştırıldı. En düşük emekli maaşı 1500 liraya yükseldi. Kamu bankalarınca, aylık 5 bin TL'nin altında geliri olan tüm vatandaşlara 6 ay geri ödemesiz 10.000 TL'ye kadar 'Temel İhtiyaç Desteği' sağlandı. İşverenlere, sektör ayrımı yapılmaksızın 'Asgari Ücret Desteği' sağlandı.
Esnaf Destek Paketi' kapsamında tüm esnafa 6 ay ödemesiz, 36 ay vadeli, 25 bin lira nakit kredi ve 25 bin lira ticari kart (Esnaf Kart) desteği sağlandı. 'Kısa Çalışma Ödeneği' ile faaliyetlerini azaltan ya da durduran işletmelerde çalışan vatandaşlarımıza 3 ay maaş desteği verilmeye başlandı."
İşte Türkiye bugüne kadar öve öve bitirilemeyen gelişmiş batı ülkeleri dediğimiz ülkeleri geride bırakarak ayakları yere basan ve Koronavirüsten sonra oluşacak yeni Dünya’da söz sahibi olacağını ispatlamış oldu.
Yorum Yazın