Ankara cumhuriyet tarihinin en büyük festivaline ev sahipliği yapmaya başladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından organize edilen 28 Mayıs tarihinde başlayan ve 12 Haziran tarihinde son bulacak festival, bundan sonra Ankara’da yapılacak festivaller içinde çıtayı oldukça yükseklere çekti…
5 bin 179 sanatçı, 6 bin 150 kültür sanat insanı 482 etkinlikte festival dolayısıyla Başkent Ankara’da Ankaralılar ve Ankara dışından gelenlerle buluştu.
Festival için 4,7 kilometrelik Başkent kültür yolu rotası oluşturuldu. Bu rota Ankara kalesinden başlıyor, CSO Ada Ankara binasına kadar uzanıyor.
Festivalin bu rota içerisinde yapılıyor olması Ankara’nın Cumhuriyet ve öncesi tarihi değerlerinin tanıtılması açısından son derece önemli.
Çünkü Ankaralı Ankara’yı tanımıyordu.
Eminim ki Yüksek Sadakat’i dinlemek üzere binlerce kişi belki de ilk defa Ankara kalesini gördü.
Flütist Lelya Bayramoğulları, Arpist Aslıhan Güngör ve Soprano Simge Büyükedes'ten oluşan Trio Patara'dan müzik resitalini dinlemek üzere yine ilk defa Roma hamamına gelenler oldu.
Kim bilir, Anadolu’nun gizemli uygarlığı Frigler söyleşisi için ilk defa Anadolu medeniyetler müzesini ziyaret edenler olmuştur.
Belki de Çocuk eğtiim ve deneyim etkinlikleri dolayısıyla çocuğunun elinden tutupta etnografya müzesine ilk defa giden Ankaralılarda olmuştur.
Festival Ankara’nın Ankaralılar tarafından tanınması için önemli bir tanıtım aracı olduğuna inanıyorum.
Festivali bir başka yönüyle değerlendirmekte istiyorum.
Bugüne kadar Ankara’da yerel yönetimlerce yapılmış yüzlerce festivalller oldu. Bu festivallerin çoğunu da yerel veya günümüz popüler sanatçılarının sahne aldığı konserler doldurdu. Konser alanlarının yanı başına birkaç etkinlik çadırı kurularak resim ve el sanatları sergisiyle festival süslendi.
Başkent Kültür yolu festivali Ankara’ya entelektüel bir hava kattı. Seymenlerimizle kültürümüzü yaşadık ama Festivalde topuk sesleri yükseldi! Noche Flamenca, Ankaralı sanatseverlere dansın şiirsel halini sundu.
Zara, Türküleriyle coşturdu ama sıcak bir Ankara akşamını Balkanlardan esen Dino Merlin rüzgarı serinletti.
Ya, İspanyol sanatçı Buika’ya ne demelisiniz…
Dünyanın ilk 10 salonu arasına giren CSO Ada’da koltuklarda Buika severlerden yer kalmadı.
Şunu söylemeye çalışıyorum, Başkent Kültür yolu festivali Ankara’ya yeni bir entelektüel hava kattı.
Emeği geçen herkese teşekkürler…
Yorum Yazın