Başkent Ankara UNESCO Dünya miras listesine girebilir mi?
Tarihi Dokularımızı gelecek nesillere aktarmak için teknolojiyi de kullanarak neler yapabiliriz?
Tarih ve Kültürel mirasımız akıl almaz projelerle nasıl yok ediyoruz ve önüne nasıl geçebiliriz?
Bu soruların ve daha fazlasının cevabını aradığımız muhteşem bir etkinlik düzenlendi.
Başkanlığını yürüttüğüm Kültür Sanat Muhabirleri Derneği olarak Kasım ayının son haftasında ülkemiz için çok önemli bir çalıştaya imza attık.
T.C. İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla ilişkiler Genel Müdürlüğünün desteklediği “Anadolu Tarihi ve Kültür değerlerini anlama çalıştayı” etkinliğini Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesinde gerçekleştirdik.
Anadolu tarihi ve kültür değerlerinin masaya yatırıldığı çalıştayda Ülkemizin her bir karış toprağından tarih fışkırmasına rağmen tarih ve kültür turizminde eksik yönlerimizi açıkça ortaya koyma fırsatı yakaladık.
7 medeniyete Başkentlik yapmış Ankara’nın tarihi güzelliklerinin siyaset ve bürokrasinin gölgesinde kaldığını dile getirdik.
Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Barca günümüz Kültür ve Turizme bakış açımızı bir cümleyle özetleyen harika bir konuşma yaptı.
Kültür Turizmin deniz, kum, güneşten ibaret olmadığını açıkça dile getiren Barca’nın “Tarih Turizmi, Kültür turizmine de yeterince değer vermeliyiz” sözleri takdire şayandı.
Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi öğretim görevlisi Dr. Sema Demir’in Ankara’nın kesintisiz 3 bin yıllık bir yaşama sahip olduğunu ifade eden sözleri,
Atılım Üniversitesi öğretim görevlisi Savaş Zafer Şahin’in Ankara’nın UNESCO Dünya miras listesine girmemesi için hiçbir neden olmadığını belgelerle anlatımı,
Ankara Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Tabiat Varlıkları daire başkanı Bekir Ödemiş’in Ankara’da tarihi mekanlarımıza bugüne kadar hak ettiği ilgiyi göstermediğimizi altını çizerek belirtmesi,
Türkiye’nin yönetildiği Başkent Ankara’nın tarih ve kültür değerleri açısından ne kadar yalnız bırakıldığını gözler önüne serdi…
Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi öğretim görevlisi Doç. Dr. Seyithan Ahmet Ateş’in tarihi ve kültürel mirasımızı gelecek nesillere sevdirerek korumak için teknolojiyi kullanmak adına anlattığı “Gacemer” akıllı telefon uygulaması ise katılımcıları hayran bıraktı.
Anadolu Tarihi ve Kültür değerlerini anlama çalıştayında bir kez daha tarihi ve kültürel değerlerimize yeterince sahip çıkılmadığı açık açık seslendirildi.
Çözüm önerileri sunuldu.
Devlet ve Millet olarak akademisyenlerimizin çalıştayda dile getirdikleri tespitlere kulak verir, gelecek nesillerimize bu mirası doğru bir şekilde anlatır ve aktarırsak inanın hem madden hem manen kazanan Türkiye olacaktır.
Kalın sağlıcakla…
Yorum Yazın