Hayallerimize yürümek, kalbimizin yolculuğuna ayaklarımızın ritim tutmasıdır.
Belirsizlik ve değersizlik enflasyonunun bolca yaşandığı bir dönemin mutsuz çocuklarıyız. Ancak, hayallerimiz, umutlarımız ve geleceğimiz var. Bunlar için tüm donanımlarımızla yelkenlere asılma gibi bir sorumluluğumuz var. Başarılı olduğumuz güzel sonuçlar aldığımız harika başarı hikayelerimiz var. Biliyoruz ki bazen iyi bir sonuçlardan daha önemli olan bunu yapma gayret ve iradenizdir. Bu başarıların sürdürebilir olması ise bunun bilgi ve bilimsel alanlarla desteklenmesi ve bilinç düzeyine çıkartılması ile olabilir.
Bugüne kadar başarılı olduğunuz konu ve alanlarda bunu nasıl gerçekleştirdiniz? Bu işlerde sizi başarıya motive eden sebepler nedir? Daha başarılı olmak ve daha nice harika hikayeler gerçekleştirmek size elinizde.
İsterseniz gelin birlikte düşünelim. Yapmayı düşündüğümüz nice “Harika fikir!” dediğimiz, ancak adım atmadığımız veya yarım bıraktıklarımız hakkındaki his ve düşüncelerimiz neler? Peki, hayallerimiz, hedeflerimiz içerisinde olduğu ve çok istediğimiz halde eyleme geçmemize engel olan veya bunları yarım bırakmamıza sebep olan şeyler neler? Gibi soruların cevabını düşünmek bizim için iyi bir başlangıç olabilir.
Motivasyon ile ilgili bir sır vermek gerekirse bu: KENDİNİZİ İYİ TANIMAK VE MOTİVASYON KAYNAĞINIZI TESBİT ETMEK diyebilirim. Peki bunu nasıl tespit edebiliriz. İnsan kendini iyi tanıdığı zaman ihtiyaçlarını, beklentilerini bilir ve ona uygun doğru motivasyon kaynağını da keşfeder. İnsandaki istikrarsızlığın en büyük nedeni kendini tanımamasından kaynaklanır. Davranışın altında yatan motivasyon kaynağını anlamak, o davranışı geliştirmek için bize önemli stratejik veriler sağlar.
Öncelikle, bilmeliyiz ki; motivasyonun temelini oluşturan güdüler ve ihtiyaçlar , her bireyde farklı bir profil şekli sergiler. Herkesin farklı bir “güdüler profili” vardır, ve bu güdülerin oluşturduğu örüntü, kişileri farklı şekillerde davranışa yöneltmektedir. Yaşamımızda hangi güdülerin etkili olduğunu öğrenmemiz, hayatımızda neleri niçin yaptığımızı, dahası kim olageldiğimizi anlamamızı sağlayacaktır. Bu kişiye özgü “motivasyon süreci” kişinin kendisini en iyi şekilde motive edebilecek yegane anahtarı elinde tutması demektir. Motivasyon anahtarı kişiye özeldir. Aynı hedef peşinde koşan yüzlerce insanın her birinin farklı motivasyon nedeni olabilir.
İyi bir motivasyon oluşturmanız için sizinle iki alanın eşleşiyor olması gerekir. Birincisi; bilişsel alan dediğimiz, hedefinizin ileride sizin ulaşmak istediğiniz “Büyük Resme” hizmet etmesi ve ona uygun olması. İkincisi; duygusal alanda, bu istenilen şeye ulaştığınızda hissedeceğiniz duygusal durumun sizin için anlamlı ve güzel olmasıdır. Elde etmek istediğiniz hedef için verdiğiniz emek buna değer mi? Sizde bunu yapacak donanım var mı? Gibi soruları kendinize sormanız iyi bir yolculuk için harika sorulardır.
İyi bir motivasyon için önemli bir konu da insanın kendi “motivasyon yönü” nü bilmesidir. Nedir bu motivasyon yönü? Motivasyon , acılardan kaçmak(kaçınmacı ), zevklere (yaklaşımcı) ulaşmak şeklinde iki yönlüdür. Bazı insanların motivasyonu acılardan kaçmak; Bazı insanların motivasyonu ise; zevklere ulaşmak üzere kurulmuştur.
Örneğin; İnsanların sağlıklı olmak istemelerinin iki nedeni vardır. Ya gerçekten sağlıklı yaşamanın arzusuyla vücutlarına iyi bakar, sağlıklı beslenirler ki , bu, zevklere ulaşmak yönlü motivasyondur; ya da hastalıklı olmamak, hastane köşelerinde sürünmemek, hastalıklarının eziyet verici durumlarını yaşamamak için sağlıklı olmak isterler. Bu da acılardan kaçınma yönlü motivasyondur.
Bu konuların yanında odak nokta tespiti de iyi bir motivasyon için çok önemlidir. İnsanların farklı odak noktaları bulunmaktadır, kimi insan güçlü ve etkin olma odaklı iken kimi de insanlarla iyi ilişki ve iletişim kurma odaklı olmakta, bir diğer grup ise başarı odaklı olmaktadır. Eğer bir insanın odak noktasını bilirsek onu motive etmek için bu meta programları değerlendirebiliriz. Örneğin, başarı odaklı bir insana “Bunu gerçekleştirdiğiniz zaman neleri başarmış olacaksınız bunları başarmak sizde ne gibi duygular uyandırır? Bu konuda başarılı olmanın anlamı sizin için nedir?” gibi sorularla düşündürmek güzel bir motivasyona neden olabilir. Eğer bu kişi ilişki odaklı ise ona “Motive olup hedefinizi gerçekleştirdiğinizde bu, sizin insanlarla olan ilişkilerinize ne gibi katkılar sağlar, insanlar bu durumda sizin hakkınızda neler düşünür ve ne hissederler?” gibi konuları düşündürmek daha motive edici bir yaklaşım olur.
Bilmeliyiz ki aslında her insan kendisini en iyi motive edecek yegane anahtarı elinde tutmaktadır. Önemli olan bunun bilincine varmaktır. Kendine inanma, özgüven, umut ve dayanıklılık gibi özellikler bizim Psikolojik sermayemizdir.
Başarılı bir motivasyon süreci için İnsan, önce kendisi hakkında olumlu duygular geliştirmelidir. Şayet motivasyon kaynağını sadece çevresel yapılardan alıyorsa bu, motivasyon sürecinde istikrarsızlığa, motivasyonda düşmelere neden olacaktır. Bu nedenle ilk önce ruhumuzu, yani içsel motivasyonumuzu kendi düşünce yapımızla sağlamamız gerekmektedir. Bir sonraki aşama dış motivasyon kaynaklarını devreye sokmak olmalıdır.
Başarılı olduğumuz ve kendimize güvendiğimiz alanlardan başlamak iyi bir başlangıç olabilir. Başarı insanı mutlu eder; insan başarılı olduğu, kendisinin iyi olduğunu düşündüğü işi yapmak ister. Çünkü bu başarı ile kendisini ifade etme imkanı bulur, kendisini değerli ve üstün hisseder.
Özetle iyi bir motivasyon için kendimizi tanımak, motivasyon yönümüzü, motive için odak noktamızı bilmek, daha sonra da elde etmek istediğimiz şeyin bizim için ilerde olmak istediğimiz büyük resme uygunluğu bilmek ve buna ulaştığımızdaki duygunun bizim için anlamını göz önünde bulundurmamız gerekmektedir.
Güçlü yanlarımızı daha da güçlendirmek yeni motivasyonlar için iyi bir başlangıç olabilir. Bazen başarısızlıktan o kadar çok korkuyoruz ki başarıya şans vermiyoruz.
Unutmayalım! Başarıya başarısızlık kadar şans verdiğimiz gün kazanırız . Norman Vincent Peale’ nin dediği gibi “Vazgeçmek için her zaman çok erken!”
Yorum Yazın