Basın ilan Kurumunun internet haber sitelerine resmi ilan hakkı tanıması ve gazetelerin dijitalleşmesine yönelik kanunun 1 Nisan tarihi itibariyle başladığını ve 1 Ekim tarihi itibariyle de internet haber sitelerine verilen sürenin dolduğunu daha önceki yazımda kaleme almıştım.
Bunun sonucu olarak internet haber sitelerinin Basın ilan kurumunun mevzuatında yer alan tıklanma oranlarının yakalanabilmesi için Google’ye mahkum olduklarını ve Devlet kaynaklarıyla internet haber sitelerine aktarılan resmi ilanlardan gelen paraların tıklanma uğruna Amerikan sermayesine gitmesinin önüne geçilmesi gerektiği yönünde önerilerimi aynı yazıda dillendirmiştim.
Anadolu’da yayın yapan pek çok internet haber sitesinden bu manada olumlu tepkiler aldım. Gazeteciliğin dijitalleşmesi ve Anadolu medyasının dijital mecralarda kendini geliştirebilmesi adına bir Hükümet politikası olarak Basın İlan Kurumunun öncülüğünde gerçekleştirilen bu başarılı adımın Google’ın sömürücülüğüne kalmaması için mevzuatta geçen maddelerin bir bütün olarak gözden geçirilmesi gerektiği yönünde meslektaşlarımızdan telefonlar ve mesajlar aldım.
Basın ilan Kurumunun internet haber sitelerine vermiş olduğu 1 Nisan -1 Ekim tarihleri arasında ki 6 aylık süre içerisinde internet haber siteleri yoğunluğunu hit almaya verdi.
İnternet medyacılığında ne yazık ki hit almakta asparagas haberlerden, tuzak haberlerden geçiyor. Hit almak uğruna yapılan bu haberler ilk etapta hit getiriyormuş gibi görünse de okuyucu nezdinde belli bir süre sonra inandırıcılığı kalmayan internet haber sitesi konumuna düşebiliyorsunuz. Hal böyle olunca da gazetecilik mesleği okuyucu nezdinde yerle bir oluyor.
Tam bu nokta da Basın ilan Kurumunun ilan hakkına sahip olacak internet haber portallarında sadece hite bakmaması gerektiği yönünde bir görüş ortaya çıkıyor.
Mevzuat hitten ibaret değil ki…
Mevzuat içerisinde iletişim mezunu gençlere istihdam sağlayacak ana kurallar var. Resmi ilan hakkına sahip olabilecek bir internet sitesinin gerçekten iletişim mezunu veya kıdemli gazeteciyi bir fiil çalıştırıp çalıştırmadığı, aylık düzenli olarak maaşını verip vermediği, çalışan gazetecilerin huzuru, güvenliği ve rahatlığı açısından belirlenen metrekarede ofiste hizmet vermesi yine mevzuat içerisinde geçen ana kurallar arasında bulunuyor.
Sadece bundan ibaret mi?
Tabi ki değil…
Örneğin mevzuatta resmi ilan almaya hak kazanacak internet haber sitelerinin yaptıkları haber sayısının belli bir bölümü tamamen özel haberden oluşması gerekiyor.
Bu özel haberlerin ne kadar itinalı yapıldığı ve yapılan bu haberlerin o şehir de ne kadar kamuoyu tepkisi yaptığı da önemli bir kriter.
Evet bir internet haber sitesi Basın ilan kurumunun istediği kriterde hit almıyor veya ona yakın oluyor olabilir. Ancak yaptığı haber şehrinde önemli şekilde kamuoyu oluşturuyor ve olayların gidişatını değiştiriyorsa işte bu internet haber sitesinde gazetecilik yapılıyor demektir.
Bu sebepledir ki, bugüne kadar süreci başarılı bir şekilde yürüten Basın ilan Kurumu Genel Müdürü Cavit Erkılınç’ın mevzuatta geçen bütün maddeleri bir bütün olarak değerlendirip, internet haber sitelerini sadece hite mahkum etmeyeceğini umuyoruz.
Gerçek manada gazetecilik yapıp mevzuatta geçen bütün maddeleri harfiyen yerine getirerek sadece hitte takılan ve şehrinde de saygınlık gören internet haber sitelerinin de resmi ilandan mahrum edilmeyeceğine inancımız sonsuzdur.
Kalın sağlıcakla..
Yorum Yazın