SpaceX’in kurucusu ve Tesla Motors ile PayPal’ın (orijinali X.com) kurucusu ve sahibi olan Elon Musk Kanadalı bir anne ve Güney Afrikalı bir babanın çocuğu olarak 28 Haziran 1971’de Güney Afrika Cumhuriyeti’nin başkenti Pretoria’da doğdu.Eğitimini Afrika ve Kanada ‘da başlatıp, daha sonra girişimciler ve fırsatlar ülkesi olarak gördüğü ABD’ye 1992 Yılında gitti.
İlk girişimcilik deneyimini Blastar adlı bir video oyunu için kod yazan ve bu oyunu PC and Office Technology adlı bir dergiye 500 Amerikan Doları’na satarak gerçekleştirdi. Daha sonraki yıllarda ekonomi ve fizik alanında lisans ve yüksek lisans eğitimlerinden ve de Thomas Edison, Nikola Tesla, Bill Gates, Steve Jobs, Walt Disney gibi yenilikçilerden etkilenerek hayata bakışı sıra dışı hale geldi. Çalışmalarını Uzay, internet ve çevre hassasiyeti olan ileri teknoloji alanlarına yoğunlaştırdı.
1995 Yılında önce çevrim içi ödemeler sistemi X Com’u kurdu. Bu şirketi yeni şirket evlilikleriyle büyüterek PayPal haline getirdi ve 2002/Ekim’de de eBay’a 1,5 milyar dolara sattı.2002 Yılında da uzaya roket fırlatma alanında faaliyet gösteren SpaceX’i kurdu. Milyarlarca dolar değere ulaşan SpaceX’le uzaya birçok roket göndermektedir. Gelecekte de Mars başta olmak üzere uzaya insanlı hava yolculuğu yapacak uzay araçları yapmayı hedeflemektedir. Bir diğer şirketi ise güneş enerjisi sistemleri üzerine faaliyet gösteren, alanında ABD’nin en büyük şirketi olan SolarCity’dir.
Musk’ın en popüler şirketlerinden biri de, birçok ülkeye geleceğin teknolojisine hitap eden elektrikli otomobil üreten ve satan meşhur Tesla Motors’dur. 20 Milyar Dolar servete sahip Elon Musk Türkiye’nin de yerli otomobil çalışmalarına katkıda bulunmak için Dassault 900 model özel jetiyle 2017/Kasım’ında Türkiye’ye gelerek, Cumhurbaşkanı Sn. Tayyip Erdoğan’la görüşmüştür.
Google’ın kurucularından Larry Page, Musk hakkında,“Bir gün servetimi bir yere bağışlamaktansa, Elon Musk’a bırakmayı tercih ederim. Adam Mars’a gitmek istiyor, dünyayı değiştirecek” dedi.
Tesla Motors ve SpaceX için bazı haftalar, haftada 100 saat çalıştığını belirten Elon Musk, “Eğer hiç başarısız olmadıysanız bu, yeterince yenilikçi değilsiniz demektir” diyerek her yenilginin bir bağrında bir başarının yattığını göstermiştir.
Oracle’nin Kurucusu, Lawrence Joseph Allison bilinen adı ile Larry Ellison, Ağustos 1944’te ABD’nin New York eyaletine bağlı Manhattan kentinde doğdu. New York Mannathan’da doğan ama Chicago’da büyüyen Larry, 9 aylıkken geçirdiği Zatürre hastalığından dolayı annesi , teyzesine evlatlık vermiştir. Dünyanın en büyük 2. Yazılım şirketi Oracle, 130.000 civarında çalışanı ve 145 ülkedeki faaliyetleri ile milyonlarca müşterisine hizmet vermekte olup, 1 milyar dolarlık servete sahiptir.
EVLATLIK STEVE JOBS
Steve Jobs, 24 Şubat 1955 tarihinde San Francisco’da dünyaya geldi. Biyolojik ailesi tarafından sonraları Paul Jobs ve Clara Jobs-Hakobian çiftine evlatlık verilmiştir. Eğitim yıllarında arkadaşlarının yurt odalarında yerde yatmıştır. Yemek parası ve diğer ihtiyaçları için ise boş kola şişeleri toplayıp, geri dönüşüme götürerek satmıştır. Haftada bir de, bölgedeki Hare Krishna tapınağında bedava yemek yiyerek geçimini sağladı.
1976 senesinde Jobs ve Wozniak Apple Computer Co.’yu, Jobs ailesinin garajında kurdular. Steve Jobs, Apple’da yılda sadece 1 dolar karşılığında birkaç sene boyunca çalıştı. Bu maaş ona aynı zamanda Guiness Dünya Rekorları listesinde “En Düşük Maaşlı CEO” unvanını kazandırmıştır. Mac OS X işletim sistemi, iOS mobil işletim sistemi, iPhone, iPad, iMac, MacBook gibi yenilikçi ve ileri teknoloji ürünler ile şirketin marka değerini her geçen gün daha da arttıran Steve Jobs, 25 Ağustos 2011 tarihinde ilerleyen sağlık sorunları nedeniyle Apple Computer’daki CEO’luk görevinden istifa etmek zorunda kaldı. Görevini Tim Cook’a bıraktı. 5 Ekim 2011 tarihinde 56 yaşındayken vefat etti.
JOBS başarısındaki bazı düşüncelerini şöyle tanımlar;
• “Mezarlıktaki en zengin adam olmak bana birşey ifade etmiyor. Geceleri yatmadan önce harika birşey yaptığımızı bilmek. İşte bu benim için bir şey ifade eder.”
• “İşiniz, hayatınızın büyük bir bölümünü dolduracak. Gerçekten tatmin olmanın tek yolu ise yaptığınız işin harika bir iş olduğuna inanmaktır. Harika bir iş yapmanın tek yoluysa, yaptığınız işi sevmektir. Henüz bulamadıysanız, aramaya devam edin. Yetinmeyin.”
• “Başarılı girişimcilerle başarısız girişimcileri birbirinden ayıran şeylerin yarısının sadece sabır olduğunu gördüm.” “Benim işim, insanlara merhamet etmek değildir. Benim işim bu büyük insanları alarak onları zorlamak ve hatta daha iyi hale getirmektir.”
EVLATLIK JEFF BEZOS
Dünyanın en büyük nehirlerinden Amazon’dan esinlenerek 1994‘de marka tescilini yaptırdığı ‘amazon’un altındaki ok işareti; sitesinde a’dan, z’ye herşeyi bulabileceğiniz anlamına geliyor.
Jeff Bezos, 1964 Yılında doğdu, üvey babasının yanında yetişti. Star Trek, “Uzay Yolu” Dizisindeki Mr. Spak ve Kaptan Kirk gibi karakterler onun uzaya olan merakının daha da güçlenmesine yol açtı. Dedesi onun bilim ve teknoloji merakını beslemeye devam etti. Evlat edinilen iki vizyoner, başarılı teknoloji girişimcisi Steve Jobs ve Larry Ellison gibi o da başarılı olmayı saplantı hâline getirdi. Yürümeye başladığından itibaren mekaniğe tutkusuyla öne çıktı.
Kaldıklarını evin bodrumunu atölyeye dönüştürdü, saatlerce icatları üzerinde çalıştı. Hatta ailesini bodrumdan uzak tutmak için geldiklerini haber veren elektronik bir uyarı sistemi dahi kurdu.Yerleri paspaslayarak geçirdiği bir yaz mevsiminin sonlarında ilk girişimciliğine imza attı. Rüya Enstitüsü adını verdiği programla 600 dolar karşılığında çocuklar için 10 günlük bir kamp düzenledi. Güliver’in Gezileri, Jules Verne, Tolkien ve Isaac Asimov klasikleri okuttu. Uzaydaki kara delikleri, mekaniği anlattı.
1994 Yılında İnternetin yılda 23 kat büyüdüğü haberini okuyunca, internet üzerinden ilk defa kitap pazarlama işine başladı. 2000’’li yıllara geldiğinde 1,4 Milyar dolara ulaşan şirket gelirini ve medyadaki şöhretini işini büyütmek için kullandı. Şirketine gelen satın alma tekliflerini reddettiği gibi, tüm kazancını işine yatırdı. Depoları büyüttü, yenilerini ekledi ve sitenin yazılım altyapısını güçlendirdi.
Jeff Bezos’un bugün NASA’dan 22 milyon dolarlık destek de aldığı Blue Origin isminde bir uzay havacılığı girişimi de var. 2000 yılında kurduğu şirketi sır gibi saklamıştır. 2006’ya kadar da kimse de görüntüleyememişti. Blue Origin, uzaya roket fırlatmasının yanı sıra yaşanabilir alanlar, kapsüller de tasarlıyor. SpaceX gibi, uzaya yeniden kullanılabilir roket fırlatmayı başaran nadir firmalardandır.
Amazon’un şu an değeri 500 milyar doları aştı. Şirketin 2016 gelirleri 136 milyar dolar olurken, toplam 341 bin kişiye de iş olanağı sağlıyor. Jeff Bezos, rehavetten nefret etmesi ve attığı fırçalarla ünlüdür. “Tembel misin, yoksa beceriksiz misin?” en sık sorduğu sorulardandır.
Yukarıda başarı örneklerini sıraladığımız rol modeller ; özgürlüğün,, eğitim kalitesi ve fırsat eşitliğinin bulunduğu, bireysel girişimciliğin önünün açık olduğu, yatırım ve mal güvencesinin hukukun üstünlüğüyle korunduğu ülkelerde, uygun iklimi bulmasından dolayı yeşeriyorlar. İnsanların Afrika, Asya veya Latin Amerika kökenli olması, yetim veya göçmen olması hiç fark etmiyor.
Gelin görün ki, ilme, demokrasiye, hukukun üstünlüğüne, eğitime ve üretime önem vermeyen katı devletçi ve totaliter yönetimlerin olduğu Ortadoğu, Afrika gibi ülkelerde de zenginler ancak devlet imkanlarını veya siyasi erklerini kullanarak zengin oluyorlar. Elde ettikleri zenginliklerini de ülkelerinde yatırıma dönüştürmedikleri gibi yurt dışına kaçırıyorlar. Koltuklarını korumak ve kolay yönetmek için de halklarını eğitimsiz,cahil, işsiz ve yoksul bırakıyorlar. Sonrasında çalışamayacak gerçek muhtaç olanların ötesinde, çalışabileceklere bile sosyal yardım adı altında halk dalkavukluğu ve oy avcılığı yaparak, statülerini ve yönetimlerini sürdürmeye çalışıyorlar.
Sanayi,teknoloji, bilişim ve iletişim sektörlerinde uluslararası alanda faaliyet gösteren şirketlerin merkezlerine ve uyruklarına bakarsanız aradaki farkı görürsünüz.Paranın dini, rengi, milliyeti yok. Ticaret sınır tanımıyor. Bu insanların küresel şirketleri ve ürünleri Dünyanın Hristiyan, Müslüman, putperest ileri-geri her ülkesinde boy gösteriyor. İnternet, sosyal medya, cep telefonları, biraları, fast foodları, cafeleri, sigaraları, coco-cola, pepsi nerede yok. Herşeyi bıir kenara, Müslüman tüketicilere hitap eden “Helal Gıda” Sektörünün de % 80’i Müslümanlara ait değil....
Anneler, babalar çocuklarınız geleceğinizdir. Onları kaybedersek, geleceğimizi kaybederiz. Çocuklarınıza önem verin. Uyduruk dizilerden, oyalayıcı sosyal medya ve oyunlardan, hurafelerden, bilinçsizce tüketim çılgınlığından,cafe’lerden ve hamasetten gençlerimizi koruyun. Geleceklerine akıl ve bilim ışığında yatırım yapın. Meslek ve iş sahibi olmayı hedeflemeyen bu eğitim sistemi kıskacının ötesinde, ilmin ve teknolojinin önümüze çıkardığı yeni iş ve meslek alanlarına yönelmeleri için destek olun. Tüketmek için yaşayan çöp makinesi olmaktan çıkarıp, düşünen, araştıran ve kendini geliştirerek çalışan, kazanan ve kazandığını paylaşan İNSAN olarak yetişmesini sağlayın.
Sağlıcakla kalın, hoşçakalın...
Yorum Yazın