Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı askeri harekatın ardından bu ülkeye sebze ve meyve ihracatının durduğu bildirildi. Filiz Meyve- Sebze sahibi Metin Ortakarpuz, 9 gündür süren Rusya-Ukrayna arasında yaşanan krizin sadece savaş bölgelerindeki ihracata etki ettiğini söylerken savaş öncesinde gönderilen malların gemilerde bekletildiğini, ne şehir içine gönderildiğini ne de Türkiye’ye geri iadesinin yapılmadığını açıkladı. Ortakarpuz, Türkiye’nın iç ve dış piyasaya üretim kapasitesinin olduğunu söyledi.
Konya ve Türkiye’deki fiyat artışının arz ve talebe bağlı olduğunu söyleyen Metin Ortakarpuz, “Rusya- Ukrayna ihracatımız şu anda durmuş durumda. Fakat diğer Avrupa ülkelerine ihracatımız devam etmektedir. Konya ve Türkiye’deki fiyat artış ve düşüşleri arz- talebe bağlı olarak değişiyor. Türkiye’de isteğe bağlı olarak fiyat değerlendirilmesi yapılmaz. Üreticinin üretimine göre fiyat değerlendirmesi yapılır” dedi.
RAMAZAN AYINDAKİ FAZLA TÜKETİM
PİYASA FİYATLARINI ARTTIRIR
Her sene Ramazan içerisinde yaşanan gıda artışı hakkında konuşan Metin Ortakarpuz, “Haller ve üretim bölgeleri olarak Ramazan ayına ilişkin fiyat artışı yaşanacak diyemeyiz. Bizim tüketicimizin ramazan ayına özel normal günlerden daha fazla ürün satın alması durumunda fiyatlar otomatik olarak yükseliyor” dedi. Ortakarpuz, “Örneğin; Her gün yarım domates yiyen bir aile Ramazan ayından bunun iki üç katı ürün satın alıyor. Bu durum ise piyasa fiyatlarının artmasına neden oluyor. Üretim az olurken tüketim çok olur ise belirli süre fiyatlarda artış yaşanır” diye konuştu.
GENEL ARTIŞIN SEBEBİ
DOLAR, PETROL VE AMBALAJ
Genel fiyat artışları hakkında konuşan Metin Ortakarpuz, “Şu anda da devam eden Güney bölgelerindeki aşırı yağış ve fırtınadan dolayı yine fiyatlarda yükselmeler meydana geldi. Domates fiyatları 8 ila 15 Türk Lirası arasında hallerde satılıyor. Biber fiyatı 15 ila 17,5 Türk Lirası arsında gidip geliyor. İki gün içerisinde oluşan artışın sebebi ise Güney’deki AFAD olayları ve havanın soğuk olmasıdır” dedi. İthal edilen meyve ve sebzelerde doların yükselmesinden kaynaklı fiyat artışının yaşandığını söyleyen Metin Ortakarpuz, sadece dolar artışının olmadığını bununla beraber gelen ambalaj, petrol ve nakliyat ücretlerinin artışına da değindi. Ortakarpuz şunları söyledi: “Sebze ve meyve sektörünün dolar artışı haricindeki en büyük sıkıntısı ambalaj masraflarının çoğalması ve her gün sürekli olarak artış gösteren petrol zammıdır. Bunun dışında biz satıcıları en çok zorlayan durum ise nakliyat ücretleridir. 2022 yılının başlangıcında 2 bin liraya mal olan nakliyat ücreti şu anda 6 bin Türk Lirasına denk geliyor. Üreticilerin girdileri çok fazla çoğaldı. Şimdi 2020 yılbaşından itibaren hesapladığımızda 300 TL’ye aldığı gübreyi şu anda bin 200 TL’ye alırsa, geçen sene aşırı soğuklardan serada yaktığı kömür hesaplanırsa, ilaç fiyatları artarsa istemsiz şekilde de artış yaşanır.”
Yorum Yazın