Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) tarafından Mamak belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen Ankara'nın ilk Edebiyat Festivalinde Redaktör Haber, Ankara Masası, Medya Ankara ve Kanal 5 ortak canlı yayınına katılan TYB Kurucu ve Şeref Başkanı D.Mehmet Doğan "Edebiyatla ilmin bağını yeniden kurmamız lazım. Edebiyatçılarımız ilim adamlarıyla ilgilenmeli ama ilim adamları edebiyatçılarımızla daha fazla hemhal olmalı." dedi.
Mamak Belediyesinin Musiki Muallim Mektebi'nde gerçekleştirilen festivalde Başkent Medya Platformu ortak canlı yayınına katılan D. Mehmet Doğan Ankara'nın Türk edebiyatında ki yerine ilişkin bilgiler aktardı. Doğan "Ankara’nın çok zengin tarihi ve kültürü var. Bu kadar zengin kültürü olan bir şehrin edebiyatı da çok zengindir. Ankara geçmiş yıllarda çok şair yetiştirmiştir. Ankara’da başkent olmasından sonra, hem nüfus olarak, hem Türkiye’nin idari merkezi olmasından dolayı çok sayıda eğitim kurumu ortaya çıktı. Dolayısıyla Ankara şairleri yazarları kendisine çekti. Bugün diyebiliriz ki, Ankara’da yaşamış, Ankara’da eser vermiş, şairlerin bir listesini yapalım, bu liste öyle kolay kolay hazırlanacak bir liste olmaz. Yüzlerce binlerce isim var." diye konuştu.
DİL KULLANIMINA DİKKAT EDİLMELİ
"Gerçek bir kültür hareketi, ilimle edebiyatın ortak çalışmasıyla mümkün olabilir. Türkiye’de kültür ile edebiyatın, ilimle edebiyatın bağı kesilmiştir. Üniversiteler ilme ruhu veren, hayayat katan edebiyatı adeta dışlamışlardır." sözleri hatırlatılan Doğan, "Rektörlere, dekanlara, Yükseköğretim Kurumu'na (YÖK) bir çağrınız olur mu?" sorusuna şu yanıtı verdi;
Dil edebiyatçıların değildir. Edebiyatçılar dili en güzel şekilde kullanırlar, en kudretli seviyesine ulaştırırlar ama aynı zamanda dil bilgiye aktaran, ilmi aktaran niteliktedir. Edebiyatla ilim dili arasında fark açılırsa, ilim adamları edebi eserlerden fazla haberdar değilse, edebiyat dilinin çok üzerine düşmemişlerse, o zaman ilim kuru ifadeden ibaret olur. Bugün bir çok ilim adamlarının eserlerini okuduğumuz zaman onları birinci ikinci sayfadan sonra okuma şevkini kaybediyoruz. Çünkü dil çok kuru, dilin zenginliklerine sahip değiller. Dil kullanımda yanlışlar var. Hatta bu yanlışlar gittikçe de artıyor. Genç akademisyenlere doğru indikçe, dil yanlışlarının , ifade yanlışlarının artmaya başladığını görüyoruz. Edebiyatla ilmin bağını yeniden kurmamız lazım. Edebiyatçılarımız ilim adamlarıyla ilgilenmeli ama ilim adamları edebiyatçılarımızla daha fazla hemhal olmalı.
Doğan, Türk edebiyatının tanıtımında bir sıkıntı olmadığını, geniş kitlelere mal olmada sorun yaşadıklarını aktardı.
YAZAR OKULU İLK AÇILIŞ DERSİNİ VERDİ
TYB Kurucu ve Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan Ankara Edebiyat festivalinin ikinci gününde Yazar okulunun açılışını yaparak ilk dersi verdi. Yazarlığa ilişkin önemli detaylar anlatan Mehmet Doğan Yazar okulunun neden açıldığını da anlattı.
Yorum Yazın