İnsanları evlere hapseden Dünyayı saran Covid-19 salgın hastalığı hiç şüphesiz ki gıda tedarikin de herhangi bir sıkıntı yaşanmaması için Ülkelerin tarımsal politikalarını yeniden gözden geçirmesinde aktif rol oynadı. Türkiye, Mart ayı itibariyle ülkemizde beliren salgınla mücadelede gıda tedariki sınavını sorunsuz atlattı ve diğer ülkelere örnek oldu diyebiliriz. Bu başarının arkasında hiç şüphesiz ki Hükümet politikalarında Tarımı destekleyen çalışmalar yatıyor.
Redaktör Haber dergisi olarak Aralık sayımızın sayfalarına böylesine zor bir dönemde başarılı bir sınav veren gıda sektörünün yoncası Tarımın güçlü yapı taşlarından TAGEM’i taşıdık. Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Dr. Nevzat Birişik’ten TAGEM’i dinledik.
İşte Dr. Nevzat Birişik’in Dünya’ya, canlılığa, İnsana, geleceğe vurgu yapan o güzel mesajları ve TAGEM’in ana amaç ve faaliyetleri…
DÜNYA YA VURGU
Dünya; evrendeki sayısız gezegenlerden biri, samanyolu galaksisindeki toz zerrelerinden en güzeli olan mavi gezegen. Evrende suyun, havanın ve canlılığın olduğunu bildiğimiz tek gezegen. Eşsiz güzellikte bir yaşama ev sahipliği yapan bu mavi gezegen tüm canlılar için bildiğimiz en güzel yaşam alanı. Böyle kalması için ise hepimizin katkı sunması gerekiyor.
CANLILIĞA VURGU
Everendeki sonsuz sayıdaki varlığı anlamlı kılan, güzel kılan şey her an yenilenen, gelişen canlılıktır. Binlerce farklı formdaki milyonlarca türün bir arada bulunması sonucu ortaya çıkan varlık âleminin en güzel hali; canlılaradır. Yerkürede tahminen 8,7 milyon türü bulunmaktadır. Bunlar karada, havada, suda veya başka bir canlının içinde yaşayan çok büyük bir kısmını hiçbir zaman göremeyeceğimiz ve hayal etmekte zorlanacağımız kadar büyük bir işbirliği içindeki canlılardır. Yerkürede her biri, bir diğerinin yaşamına katkı sunan milyarlarca canlı. Kimi hava üretiyor, kimi besin, kimi avcı kimi av ama hepsinin bu güzel gezegene katkısı var. Bir olmadan diğerinin yaşama şansı daha azdır yada hiç yoktur.
İNSANA VURGU
İnsan; yeryüzündeki tüm canlıların içindeki en gelişmiş olan. Yeryüzünde hayatın olduğu her yerde yaşayabilen ve kendi ihtiyaçlarını gidermek için doğayla iç içe yaşayan mükemmel bir canlı, birçok bitki ve bazı hayvan türleri ile çok az sayıda mikroorganizmayı gıda ve diğer ihtiyaçları için kullanan insanoğlu diğer canlılarla ilgili bilgisini her geçen gün artırmakladır.
TARIMA VURGU
İnsanoğlunun 150 bin yıllık yer küredeki yaşam serüveninin değiştiren ve bu günkü medeniyetimizin kurulmasına neden olan ana unsur MÖ 9500 yılında başlayan “Tarım Devrimidir”. Bu devrim köylerin, devletlerin ve imparatorlukların oluşumuna ticaretin gelişmesine, yazının icadına neden olmuştur. Tarım devrimi bugünkü yaşam şartlarımızın oluşumu ve devamını sağlayan insanlığın en büyük faaliyetidir. Yeryüzündeki tüm insanların yarısı halen tarım yapmaktadır. Tarım; bitkisel üretim, hayvancılık ve balıkçılık faaliyetleri ile ev şartlarında hazırlanmış gıda üretimini de kapsamaktadır. Bugün yeryüzündeki yaklaşık 8 milyar olan dünya nüfusu hem gıda ve endüstriyel açısından tarımsal üretime bağlıdır.
TÜRKİYE VURGU
Dünyanın en zengin biyolojik çeşitliliğine sahip insanlık tarihinin ve tarım devrinin en önemli coğrafyalarından birinde yer alan Türkiye bugün dünyanın en büyük 10. tarım ekonomisine sahiptir. Tropik, sub-tropik, ılıman iklim ve serin iklim üretim şartlarına sahip ülkede 165 kadar bitki türü ve 20 kadar hayvan türü ekonomik olarak yetiştirilmektedir. Ülke nüfusunun ! tarım ile geçinmekte olan Türkiye dünyanın en zengin kuru meyve havzası ve en çeşitli sebze tarımın yapıldığı ülkedir. Türkiye Dünyadaki birçok bitkinin gen kaynağı veya ilk üretildiği yerdir. Türkiye ekonomisinin ve ihracatının içinde tarım ve gıda çok büyük bir rol oynamakta olup 300 milyar Tl bir biyo-ekonomiye sahiptir. Ancak Türkiye kıt su kaynakları, baskı altındaki topraklar ve eklim değişikliğine açık coğrafyası nedeniyle tarımsal üretimin önümüzdeki yıllarda azalması beklenen en riskli coğrafyasında bulunmaktadır.
AR-GE’YE VURGU
Tarımsal bilgi birikimi insanlığın ortak değeri olup binlerce yılın tecrübesi ve emeğine dayanmaktadır. Tarım ve gıda alanında elde edilen bilgilerin bir ürüne veya çözüme dönüşmesi çok uzun yıllar almaktadır. Ayrıca bu çalışmaların maliyeti ve riski çok büyüktür. Genel olarak bir bitkinin ıslahı 15-20 yıl, bir ilacın geliştirilmesi 10-15 yıl ve bir aşının veya makinanın geliştirilmesi 5-10 yılı almaktadır. Özel sektörün ve üniversitelerin bu kadar uzun süreli, çok meşakkatli ve yüksek maliyetli Ar-Ge yapma imkânları olmadığından tüm dünyada Tarım ve Gıda alanında Ar-Ge çalışmaları `-80 oranında kamu kurumları tarafından yürütülmektedir.
TARIM-ORMAN BAKANLIĞINA VURGU
Tarım ve Orman bakanlığı yaklaşık 150 yıllık geçmişi, 150 bin kişilik insan kaynağı Türkiye’nin her ilçesi, ili ve bölgesinde yaygın kurumsal ağı ile ülkemizin en büyük hizmet kurumlarından biridir. Bakanlık aynı anda hem 21 milyon üreticinin ihtiyaçlarını karışılmaya hem de 83 milyon tüketicinin taleplerine cevap vermek için çalışmaktadır. Ayrıca gelecek nesillerin refah ve yaşamı için gerekli doğal kaynakları korumak için su, toprak ve biyolojik çeşitliliğin muhafazası ve geliştirilmesi çalışmalarını yürütmektedir.
TAGEM’E VURGU
Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) ülkemizdeki en büyük ve en yaygın Ar-Ge teşkilatıdır. Bünyesinde yüzyıla aşkın tecrübeye sahip araştırma birimleri barındıran TAGEM; toprak, su, gübre, mekanizasyon, ıslah, hayvancılık, yetiştiricilik, bitki sağlığı, ekonomi, muhafaza, gıda üretimi, balıkçılık, arıcılık, süs bitkileri, tıbbi ve aromatik bitkiler gibi tarım ve gıda alanında her konuda faaliyet gösteren bir kurumdur. TAGEM alanında ülke içinde ve ülke dışında TÜBİTAK, TİKA, Atom Enerjisi Kurumu, ASELSAN, UNIDO, UNDP, CGIAR, AB, ABD, Kanada FAO vb. çok sayıda kurum ve kuruşla işbirliği yapan küresel ve bölgesel Tarım-Gıda Ar-Ge sistemine entegre çok büyük bir organizasyondur. TAGEM: bağlı 48 enstitüsü ve ilgili 24 araştırma kurumu olmak üzere toplam 72 adet araştırma kurumuna sahiptir. Türkiye’nin tüm sathında 40 ilde 91 lokasyonda yıllık 2000 proje yürütmektedir. TAGEM 210 bin dekar arazi, 2100 kişisi tam zamanlı araştırmacı olmak üzere 6500 çalışanı ve yıllık bir milyar TL civarında kaynağa sahiptir. Kendi yürüttüğü Ar-Ge çalışmalarının dışında yaklaşık 15 yıldır özel sektör ve üniversitelere Ar-Ge desteği sunan TAGEM 343 projeyi desteklemiş ve 90 milyon TL Ar-Ge desteği ile 250 milyon TL tutarında Ar-Ge faaliyeti gerçekleşmesini sağlamıştır. TAGEM bu çalışmalarıyla özel sektörün Ar-Ge kapasitesini son 15 yılda %3’ten çıkarmıştır. TAGEM enstitüleri bünyelerinde bulunan alt yapı ve insan kaynağı sayesinde Özel Sektörle işbirliği yapmakta olup, bu başlıkta şu ana kadar 176 adet proje sonlandırılmış ve çok sayıda inovatif ürün ile bitki çeşidi geliştirilmiştir.
GELECEĞE VURGU
Küresel iklim değişikliği, artan insan, mal ve hizmet trafiği ile kentleşme sonucu tüm ekosistemler üzerinde salgın hastalık, kaynak noksanlığı ve maliyet yüksekliği gibi çok sayıda risk oluşmuştur. Tarım ve gıda sistemleri üzerindeki bu risklerin yönetimi için yaygın, etkili ve verimli Ar-Ge ve inovasyon kuruluşlarına bugün dünden daha çok ihtiyaç duyulmaktadır. TAGEM ülkemiz tarım ve gıda sektörü için kamu-üniversite-özel sektör ortaklığı ile küresel sorunlara katkı, yerel sorunlara yerel çözümler, yeni sorunlara yeni çözümler mottosu ile çalışmalarına devam eden ülkemizin vaz geçilmez en büyük Ar-Ge organizasyonudur.
Yorum Yazın