ÖZEL RÖPORTAJ: İbrahim GÖKDEMİR
Taşımacılık iş kolunda henüz yeni bir sendika olan HAK-İŞ Konfederasyonuna bağlı Öz Taşıma-İş sendikası Genel Başkanı Mustafa Toruntay ile 6. Yıla özel bir söyleşi gerçekleştirdik. Kısa zamanda elde ettikleri başarıdan, Toplu iş sözleşmelerine, yakında toplanacak asgari ücret komisyonunun vereceği karardan, yerel seçimlere kadar pek çok konuyu masaya yatırdık. Mustafa Toruntay başarılarını üyelerinin güvenlerini kazanmalarına bağlarken toplu iş sözleşmelerinde üyelerinin haklarını sonuna kadar savunduklarını dile getirdi.
İşte o röportajımız;
-Sendikacılıkta 6. Yılınızdasınız. İşkolunuzda 50 yıla varan köklü sendikalar olmasına rağmen lider sendikasınız. Başarınızı neye borçlusunuz?
ÜYELERİMİZ İÇİN İDEALLERİMİZ VE HEDEFLERİMİZ VARDI
HAK-İŞ konfederasyonunda Taşımacılık iş kolunda sendikamız yoktu ve ihtiyaç vardı.2012 yılında konfederasyonumuzun öncülüğünde sendikamızı beraber kurduk. İş kolumuzda 740 bin civarında çalışanlar var. İşimizin zor olduğunu biliyorduk ancak ihtiyaç vardı. HAK-İŞ konfederasyonu bünyesinde kurulmasından dolayı işçi arkadaşlarımızdan bir teveccüh oluştu. Kamu, özel sektör diye ayrım yapmadan gece gündüz çalıştık. Sadece üyemiz olsun amaçlı bakmadık. İdeallerimiz ve hedeflerimiz vardı. Bugüne kadar itilmiş, kakılmış, horlanmış, mağdur olmuş çok çalışan vardı. Anayasal ve sendika seçme haklarından dolayı çalışanlarımız sendikamızı tercih ettiler.
İŞ KOLUMUZDA 600 BİN SENDİKASIZ ÇALIŞAN VAR
Son 2 yıldır iş kolumuzun en büyük sendikasıyız. Bu alanda 30-40-50 yıl önce kurulan sendikalarda var, bizim gibi yeni olanlarda var. Dostlarımız ve Allah’ın yardımıyla biz bunu başardık. Daha da üye yapacağımız çok çalışan var. Önümüzde ki süreçte, yeni dönemde ulaştığımız başarıyı daha da yukarıya çekmek için çalışacağız. Bizim dışımızda toplu iş sözleşmesi yapmaya sahip 4 sendika daha var. Bizim iş kolumuzda ki bütün sendikalı işçilerin toplam sayısı 110 bin civarında bulunuyor. Rakiplerimiz veya bizim üye yapabileceğimiz 600 bin çalışan var.
İŞÇİ KENDİNİ NEREDE GÜVENDE HİSSEDERSE ORAYA GİDER
Rakip sendikalarımızla hiç kavga yaşamadık. Pek çok iş kolunda sendikalar birbirinden üye çalmaya kalkar. Ancak biz herkesin demokratik hakkına saygı gösterdik. 21 bin 500 üyemizden 20 bin tanesi hiçbir sendikaya üye olmamış bugüne kadar. Başka sendikadan bize gelen saysanız bin veya bin 500 ya vardır ya da yoktur. Onlarda bir başka sendikaya üyeyken çoğunluğu olmadığı için bize gelen üyelerdir. Bu bizim izlediğimiz yolun doğrulunu gösteriyor. Bizim iş kolumuzda ki diğer sendikalarla aynı alanda faaliyet gösteriyoruz, rakibiz ama düşman da değiliz. Bu ülkede sendikacılık yapıyoruz, bu ülkenin çalışan işçilerinin üyeliğini birbirimizi kırmadan dökmeden yapmamız gerekiyor. İşçi kendini nerede daha güvende hissediyorsa orada olur. Bu bağlamda da biz hem sendikamızın üye sayısını hem de konfederasyonumuzun üye sayısını artıracağız. Konfederasyonumuz güçlüyse sendikamız da zaten güçlüdür.
SEKTÖR ZOR, YOLUMUZ MEŞAKKATLİ HEDEF 50 BİN ÜYE
Sektör zor bir sektör. Trafikte gördüğümüz bütün araçlar bizim iş kolumuz içerisinde sayılıyor. Ama malum taksiciler, dolmuşçular, servisler bunların hepsini bir araya getirmek örgütlemek o kadar zor ki hepsi fert fert. Taşımacılık sektörü sürekli büyüyen ve gelişen bir alan. Demiryolları, havaalanları, hızlı trenler, kargo, metrolar, otobüsler, uluslararası çalışan tırlar bunların hepsi bizim işkolumuzda.
Taksicilerle geçtiğimiz yıllarda bu alanda bir çalışma başlatmıştık ona da devam ediyoruz. 2018 yılına kadar 20 bin üye hedefi koymuştuk ve başardık. Yeni hedefimiz 50 bin üye. Ekibimiz, yol arkadaşlarımızla bu hedefe ulaşmak için çalışıyoruz.
-Toplu iş sözleşmelerine nasıl hazırlanıyorsunuz?
GEÇİM KOŞULLARINI GÖZ ÖNÜNE ALARAK MASAYA OTURACAĞIZ
Toplu sözleşme hazırlıklarımız sürüyor. Bu dönem 15 bin işçimizin toplu iş sözleşmesi var. Bununla alakalı işyerinde ki düzenleme ihtiyacı hissedilen maddelerle ilgili çalışmalarımızı yaptık. Ekonomik anlamda ülkemizin içinde bulunduğu enflasyon şartlarını, geçim koşullarını değerlendirdiğimizde elbette yeni dönem toplu iş sözleşmesinde hem üyelerimizin hem bizim beklentilerimiz yüksek. Bu ayın içerisinde Antalya’da, Gaziantep’te, Konya’da, Ankara’da bu toplu iş sözleşmesinin ilk oturumlarını gerçekleştireceğiz. Tekirdağ Belediyesi TEKPARK AŞ’de zaten devam eden bir sözleşmemiz var. Onunda normal prosedürü tamamlandı, Yüksek Hakem Kuruluna gitmek üzere.
-Asgari Ücret komisyonunda yoksunuz ama söylemlerinizle ciddi bir kamuoyu oluşturdunuz. Beklentiniz nedir?
ASGARİ ÜCRET VE BU ÜCRETLE ÇALIŞANLAR GÖZ ARDI EDİLEMEZ
Şunu biliyoruz ki; ülkemizde bir görünen enflasyon var, birde açıklanan enflasyon var. Burada asgari ücret artışı önemli. Aileleriyle birlikte düşünüldüğü zaman 6 milyon bir topluluğun olduğu Asgari ücretli çalışanlar göz ardı edilemez ve edilmemelidir. Bu konuda kamuoyunda gündemler oluşturarak böylesine önemli bir topluluğun sesi olmak ve ilgililerin dikkatlerini buraya çekmeye çalışıyoruz. Geçtiğimiz ay enflasyon yüzde 25’e çıktı ama biz asgari ücret yüzde 25 artsın demiyoruz. Enflasyonun yüzde 25 olduğu bir ülkede birde üretici fiyatları var. Bununda yaklaşık yüzde 45 olduğu görülüyor. En azından iki enflasyonun ortalamalarını dikkate alarak bir rakam çıkarsa hem biz hem çalışanlar mutlu olur. Yeni bir düzenleme geliyor. Asgari ücretle çalışan bir işçi nasıl geçindiğini komisyonda ifade edecek. Olumlu bir gelişme. Her ne kadar biz asgari ücret tespit komisyonun da yoksak ta eleştiriyoruz, eleştirmeye de devam ediyoruz. Bura da sadece Türk-iş değil Hak-İş’te olsun, DİSK’te olsun. Üç işçi konfederasyonu da burada bulunsun. İnşallah olumlu bir sonuç çıkar.
-Yerel yönetimlerde üyeleriniz bulunuyor. Yerel seçimlerden sonra pek çok ilde ilçede yeni belediye başkanları olacak. Yeni seçileceklerden beklentiniz var mı?
UYUMLU BELEDİYE BAŞKANLARI BEKLİYORUZ
Yerel seçim önemli. Her parti kendine göre adayını belirlemeye çalışıyor. Yapılan araştırmalar sonucunda adaylarını belirliyorlar, belirlenecekler de var. Huzur ortamında, barış ortamında, demokratik bir ortamda bu seçimin gerçekleşmesini temenni ediyoruz. Üyelerimizin bulunduğu illerde, ilçelerde belediyelerimiz var. İnşallah üyelerimizin, halkın sesine kulak verecek belediye başkanlarının görev başına gelmesini arzu ediyoruz. Çünkü himayesinde çalışan insanlara karşı tutumları farklı olan belediye başkanlarımız oldu. İnşallah daha iyi, daha uyumlu, daha verimli memleketine, şehrine hizmet edecek belediye başkanlarıyla çalışmayı arzu ediyoruz.
-Yeni seçilen belediye başkanlarında görüyoruz zaman zaman. Bütçeyi dengeleyebilmek veya belediye giderlerini azamiye indirmek adına işten çıkarmalar yapabiliyor. Bunun için ne söylersiniz?
KİM SEÇİLİRSE SEÇİLSİN VAR OLAN İŞÇİSİYLE DEVAM ETMELİ
İşçi maliyetleri hiçbir zaman belediyenin bütçesine engel değildir. Belediyeler çok geniş alanda hizmetler veriyor. Burada sadece işçi ücretlerinin maliyetlerine bakarak işçi çıkartmak doğru değil. Zaten memlekette işsizlik hat safhada, bizim beklentimiz kim seçilirse seçilsin var olan işçisiyle üretmeye, çalışmaya devam etmesidir.
Yorum Yazın