Kütahya Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık İstanbul, Ankara, Antalya ve İzmir’in tam merkezinde olan Kütahya’yı dünya kenti yapmak için kolları sıvadıklarını belirterek bunun için iki ayrı mega proje hazırladıklarını belirtti. “Bunlardan birincisi Kanal Kütahya, ikincisi ise Vazo kule” dedi.
Redaktör Haber dergisi Temmuz ayında Kütahya Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık’ı sayfalarına konuk etti. Belediye Başkanlığında geçirdiği 14 aylık dönemi Redaktör haber dergisi okuyucuları için değerlendiren Başkan Alim Işık Kütahya için yaptığı ve yapacağı çalışmaları anlattı.
Pandemi sürecinin Belediye yatırımlarında aksamalara sebep olmasına rağmen kısa sürede toparlanarak kaldıkları yerden devam edeceklerine inandıklarını belirten Başkan Işık’ı projeleri ve yönetim tarzıyla Kütahya’nın makûs talihini yenmekte oldukça kararlı olduğunu gördük.
İşte Kütahya Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık’ın o açıklamaları…
PANDEMİ SÜRECİNDE MASKE ÜRETİM TESİSİ KURDUK
Pandemi sürecinde maske imalat atölyesi kurduk. 3 milyona yakın maske üreterek önemli bir bölümünü bizzat belediyemiz tarafından vatandaşımıza ücretsiz dağıtarak o günün acil ihtiyacını zamanında karşıladık. Bugün itibariyle günlük 100 bin adet maske üretebilecek bir tesise kavuştuk. Maske satışı yapılmadığı dönemde vatandaşın en acil ihtiyacı olan maskeye kolayca ulaşabilmesi için, toplu ulaşım araçlarımızda, Pazar yerlerimizde, Belediye binamızda vatandaşlarımıza ücretsiz maske dağıtımı yaptık.
1 milyon metrekare kapalı alanı ilaçlayarak dezenfekte ettik.
10 bin vatandaşın evine yardım yapıldı ancak, sağ elin verdiğini sol el vermeyecek şekilde yaptık. Bu yardımın hiçbir şekilde reklamını yapmadık.
PANDEMİ, YATIRIMLARIMIZA ENGEL OLAMAYACAK
Yatırımlar konusunda Pandemi dolayısıyla bütçede sapmalar oldu. Yüzde 10’luk bir bütçe daralması yaşandı. 510 milyon TL gelir ve gider olarak bütçemizi belirlemiştik. Bunun yaklaşık 170 milyon TL’lik bölümünü yatırımlara ayırmıştık. Pandemi sürecinde ki ek harcamalar ve Gelirlerde ki düşüş nedeniyle bu 3-4 aylık bölümü telefi edecek şekilde yeniden gözden geçirmemiz gerekecek.
Göreve geldiğimizden bugüne kadar işçi çıkarmadık. 1 yıllık süreyi uyum süreci olarak geçirdik. Pandemi sürecinden sonra pek çok projeyi uygulamaya geçirmeyi planlıyoruz. Bazı projelerimizi ihale ettik. Bu yıl 4-5 projemizin sahada uygulandığını göreceğiz.
KÜTAHYA’NIN KADERİNİ DEĞİŞTİRECEK 2 DEV PROJE
Şehrimizi Dünya kenti yapacak iki projemiz var. Birincisi Kanal Kütahya. Doğu batı istikametinde 18 km uzunluğunda DSİ’nin sulama kanalı olarak kullandığı ve işletme hakkını Kütahya belediyesine verdiği bir sulama kanalımız var. Şehrimizin doğusunda ki barajdan suyu şehrimizin içerisine alıp, bu kanallarımızı uygun olan yerlerde genişletip, rekreasyon alanlarıyla donatıp şehrin özellikle yaşanabilir bir kent olmasına katkıda bulunacak o büyük projemizi başlattık. 18 km uzunluğunda planladığımız Kanal Kütahya projesini etaplar halinde gerçekleştireceğiz.
Şehrimizin ana geçim kaynağı çini, seramik ve porselen. Çinili vazoda Kütahya’mızın simgelerimizdendir. Şimdi o vazoyu Vazo kule sembolüne dönüşmesi için bir projemiz var. Nasıl Ankara’da Atakule, Cumhuriyet kulesi bir sembol ise Kütahya’da da Vazo kule bir sembol olsun istiyoruz. Oradaki mekanlarda tamamen Kütahya’ya has yöresel ürünlerin pazarlandığı alanların oluşmasını istiyoruz. Türkiye’de bu manada iddialı firmalarla görüşüyoruz. Modelleri seçip vatandaşın görüşlerine de sunup hangi model daha çok beğenilirse onu uygulayacağız. 43 Metrelik bir kule düşünüyoruz. Uygunluk durumuna göre 60 metre yüksekliğe çıkmayı da hedefliyoruz.
1453 KONUTLARINDA TAPU VERMEYE BAŞLANDI
Bizden önceki dönemde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Kütahya Belediyesinin ortak protokolü çerçevesinde bakanlığın finanse edeceği 1453 konutları adı altında bir proje gerçekleşmiş. Daha sonra şartlar değişmiş bunu Kütahya belediyesi üstlenmek zorunda kalmış. Kredi çekerek konutların yüzde 92 oranında tamamlandığı bir dönemde bize devri sağlandı. Biz bunu tamamladık. Ama Kentsel dönüşüm amaçlı değerlendirilmesini esas alarak 1. Etaptaki 4 mahallemizden taşınmaz takası yöntemiyle devreye sokmayı denedik. Başarılı da olduk. Şu ana kadar 800 civarında ki konutun protokolünü imzaladık, 300 konutun tapusunu hak sahiplerine verdik. Elimizde kalan diğer konutları da ihale yöntemiyle diğer vatandaşlarımıza satarak mali yükün hafifletilmesi yönünde bir kaynak girişi sağlamayı hedefliyoruz. Bu sıkıntılı konuyu çözmenin mutluluğu içerisindeyiz. Başlangıçta bunun olabileceğine hiç ihtimal vermiyorlardı. “Büyük farklarla bize konut satacaksınız” diyen vatandaşlar vardı. Ancak öyle olmadığını gördüler, vatandaşlarımızın bu projede gönlünü kazandık.
TARİH, KÜLTÜR VE TURİZMLE KÜTAHYA’YI TANITACAĞIZ
Kütahya’yı Türkiye’nin yaşanabilir ilk 5 ili arasına girmesini sağlayacağımızı söylemiştik. İlk 1 yılda bunu başardık ve TÜİK verilerine göre Kütahya yaşanabilir en mutlu iller arasında 5.liği aldı.
Kütahya Ankara’nın batısında göç veren tek ildi. Göçü durduracağımızı söyledik. Öğrencilerin ikametgahlarını Kütahya’ya aldırmayı sağladık. Öğrenciye ulaşımda özel indirimler sağladık. Kütahya belediyesi tarihinde nüfusunu 250 binin üzerine çıkaran bir belediye haline geldi. Göçü durduracağız dedik durdurduk.
Tarih, Kültür ve Turizm sayesinde tanıtım eksikliğimizi gidermek istiyoruz. Dünya bor rezervinin yüzde 50’si Kütahya’da. 36 çeşit maden bu ilde. Toprağa dayalı sanayiinin merkezi konumundayız.
Darül Kurra’nın restorasyonunu yapmak bize nasip oldu. Özel mülkiyette olan bu ata mirasını kamulaştırdık ve restorasyonuna başladık. Dünyada ayakta kalmış tek olan Kuran okuma yerini restorasyon çalışmaları sonrası hizmete açacağız.
Kütahya kalesi Hisar, Diyarbakır kalesinden sonra en çok burca sahip kale. Ama tanıtamamışız, bu ve buna benzer pek çok eserimizi gün yüzüne çıkarmaya çalışıyoruz.
Sağlık Turizmi, kültürel değerlerimizi ön plana çıkaracağız. Kütahya jeotermal kaynaklarla desteklenmiş sağlık ve kültür turizmine uygun bir yer. Kütahya’nın ilk 5 yıldızlı 120 odalı 250 yataklı tesisinin anlaşmasını yapıp hizmet vermesini sağlayacağız.
ENERJİ SANTRALİ KAPASİTESİNİ 750 KW’YA ÇIKARDIK
500 kw lık güneş enerji santralimizi bitirdik. Önce ki dönemden yapılan 250 kw’lık enerji sistemimize 500 kw daha ilave ederek toplamda 750 kw enerji üretimi sağlıyoruz. Belediye kendi enerji tüketimini enerji şirketiyle mahsuplaşarak bütçemize önemli bir katkı sağlıyoruz. İleriki dönemlerde enerji üretimimizi artıracak yeni santraller kurarak belediye bütçemize karlılık sağlamayı hedefliyoruz.
GÖNÜL BELEDİYECİLİĞİ
Seçimler öncesi Açık kapı belediyeciliği yapacağımızın sözünü verdik. Makam odamın kapıları dahil olmak üzere, belediyemizde ki bütün birimlerin kapısı açıktır. Kapalı tek bir kapı göremezsiniz. Mesai merhumu yok. Vatandaşın işi ne zaman bitiyorsa o zaman mesai biter. 1 yılda 200 bin vatandaşımızı ağırladık belediyemizde.
Sahada ki çalışmalarda mutlaka bir belediye başkan yardımcımız veya birim müdürümüz o alana gider ve vatandaşlarımızın sorunlarını dinler.
Göreve geldiğimizde hilal kart uygulamamızı başlattık. 150 TL ile 450 TL arasında karta para yükledik ve 10 bin 330 aileye bu kartı vererek ihtiyaçlarını karşılamalarını sağladık. Bu ailelerin kim olduğunu kimse bilmiyor. Sadece bu konuyla ilgili bir birimimiz var isimleri oradadır.
Cenaze hizmetlerinin gerek defnini gerekse naklini ücretsiz yapmaya başladık. Vatandaşlarımızın iyi gününde olduğu gibi kötü gününde de yanlarındayız.
Yorum Yazın