Türkiye’nin ilk ve tek trafik radyosu Radyo Trafik’te her Cuma yayınlanan ”Mert Erdoğan’la Yazarın Dilinden” programının bu haftaki konuğu Ebru Dorman oldu. Dorman, Hayallerin Ötesinde Yaşamak isimli yeni kitabını canlı yayında Radyo Trafik dinleyicilerine anlattı.
Her hafta birbirinden değerli yazarları ağırlayan Mert Erdoğan’la Yazarın Dilinden programının bu haftaki konuğu yurt dışında yaptığı çalışmalarla önemli başarılar elde eden ve Saran Group Yönetim Kurulu Üyesi olan Ebru Dorman oldu. Dorman yeni kitabı ”Hayallerin Ötesinde Yaşamak”ı Radyo Trafik dinleyicileri için anlattı. Kitabında iş hayatında başarılı olmanın yollarını kaleme alan Dorman; ”Eğitim hayatım mahalle ilkokulunda başladı. Ardından Nişantaşı Anadolu Lisesi’ni ve Boğaziçi Üniversitesi’ni bitirdim. TÜBİTAK’TAN aldığım burs ile Amerika’da yüksek lisans yapma fırsatım oldu. Türkiye’ye döndükten sonra yeni bir burs ile Harward’da İşletme üzerine ikinci yüksek lisansımı yaptım. Dünyanın farklı yerlerinde global markalarda üst düzey pozisyonlarda görev aldım. Türkiye’ye kesin dönüş yaptıktan sonra CEO ve yönetim kurulu pozisyonlarında çalışmaya başladım. Aralık ayından itibaren de kitabıma odaklandım.” ifadeleriyle eğitim hayatını ve kariyer sürecini anlattı.
Mütevazı Bir Ailenin Kızıyım: Ben Yaptıysam Siz de Yapabilirsiniz!
”25 yıllık kariyer hayatım boyunca çok değerli bilgiler biriktirdim. Bunları kendime saklamak istemedim, paylaşmak çok güzel bir duygu. Özellikle bilgi paylaşıldıkça daha da kıymetli. Çok maliyetli eğitimler aldım, çok değerli firmalarda çalıştım ve edindiğim deneyimleri cömertçe paylaşabilmek benim için çok önemli. Bu konuda da farklı hedeflerim var. Ben mütevazı bir ailenin kızıyım, fırsat eşitliğinden, burslardan ve sponsorluklardan yararlanarak başardım. Ben yaptıysam siz de yapabilirsiniz demek istiyorum. Genç arkadaşlara ilham olabilmek istiyorum.” dedi.
Dorman’a Göre Başarının Sırrı:
”Hayatım boyunca kendimi eğitmeye ve geliştirmeye özen gösterdim. Eğitim hayatımın dışında özel eğitimlere giderek, kitaplardan ve videolardan yararlanarak kendimi geliştirmeye çalıştım. Sosyal ve yumuşak beceriler kazanmaya odaklandım. Daha sonra anladım ki akademik hayattan çok daha önemliymiş bu beceriler. Akademik hayatta öğrendiklerimizi zamanla unutabiliyoruz. Ancak bizi esas mutluluğa ve başarıya götürecek şey o yumuşak beceriler dediğimiz kavramlar. Bu beceriler ne kadar erken edinilirse o kadar konforlu bir hayat getirecektir.”
Hayallerimi Değil, Hayal Ettiklerimden Fazlasını Yaşıyorum, Hayallerinizi Kısıtlamayın!
”Hayal ettiğimi değil, hayallerimin ötesinde başarılar elde ettim. Bu noktalarda olabileceğimi hiç düşünmezdim. Bu nedenle kitabımın da ismi Hayallerin Ötesinde Yaşamak. Bu yüzden benim aslında dinleyicilere verebileceğim ilk mesajım hayallerinizi kısıtlamayın olacak. Olabildiğinde geniş tutun hayallerinizi, sınırı olmasın. Benim mesela CEO olmak gibi bir hayalim hiç olmadı. Her zaman sadece yaptığım işi en iyi şekilde yapmaya ve çalıştığım yerlere değer katmaya çalıştım.” diyerek hayallerinin ötesinde bir kariyer süreci yaşadığına değindi.
Pandemi Döneminde Yeni İletişim Tekniklerine Hızlı Adapte Olduk
”Pandemi döneminde yeni iletişim tekniklerine hızlı adapte olduk. Sosyal medya kullanımları ve online platformlarda dünya sıralamasında ilk 10’da yer alıyoruz. Ancak iletişimin kalitesi tabii ki tartışmaya açık bir konu. Bu yeni tekniklerin avantajları ve dezavantajları var. Çok büyük gruplarla tanışabiliyor ve iletişime geçebiliyoruz. Şirketlerin maliyet yönetimlerine çok büyük katkıları oldu. Zamandan ve maliyetten kazanç anlamına geliyor. Pandemi bizi üzen bir olay olsa da şüphesiz ki her anlamda artıları da oldu.” İfadeleriyle pandemi sürecini yorumladı.
Trafik Problemlerinde Zor İletişim Durumlarında Yatıştırıcı Olun
İletişim zorluklarının da ele alındığı programda Dorman: ”Çoğu zaman kendimiz de zor olabiliyoruz. Ancak bu zorluk bizdeyken değil de karşı taraftan geldiğinde bizi daha çok rahatsız ediyor. Özellikle trafik gibi beklenmedik şekilde karşıdan gelen zorluk, sertlik ve olumsuzluk durumlarında bazı duygulardan faydalanmayız. En başta empati kurabilmeliyiz, tepkisel olmak yerine sakin bir tavır içinde olmalıyız. Olayları ve söylemleri kişisel algılamamalıyız. Gerginliği arttırmak yerine yatıştırıcı bir tavır içinde olmalıyız. Bunu yaptığımızda hayatımız da kolaylaşacak. En basit ve evrensel bir yorum ile kendimize nasıl davranılmasını istiyorsak karşıdakine de o şekilde davranmalıyız. Trafikte de bu böyle olmalı. Çok sert bir tepkiye maruz kalındığında sizi kırmasına, kızdırmasına izin vermeyin ve körüklemek yerine sakinleştirin. Doğru zamanda doğru hamleyi yapın.” dedi.
Yazar: ”Trafikte ya da herhangi bir yerde zor taraf siz iseniz de öncelikle farkında olmamız gerek. Zor bir iletişimciysek ve karşı taraf iletişim kurmaya çalışıyorsa konuşmak için uygun değilim, daha sonra yapalım gibi çok basit bir önlem ile tatsız bir iletişimin önüne geçebiliriz. Hayatı zorlaştırmayalım, nasıl kolaylaştırabileceğimizi bulalım.” Sakinliğin ne kadar önemli olduğuna değindi.
Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı
Yorum Yazın