Başkent Ankara Meclisi müthiş bir projeye imza atıyor…
Ankara Barosu Sosyal Tesislerinde gerçekleştirilen toplantıya Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, Başkent Ankara Meclisi Başkanı AK Parti Ankara Milletvekili Nevzat Ceylan, Ankara Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz ve STK temsilcileri katıldı.
BAKAN YARDIMCISI YAVUZ: ANKARA İÇİN İKİ MÜJDEMİZ VAR…
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, “Bir Zamanlar Ankara Sözlü Tarih Çalışması” Projesinin Ankara için oldukça önemli bir proje olduğuna dikkat çekerek Bakanlık olarak bu projeye katkı sunmaktan mutluluk duyduklarını dile getirdi. Başkent Ankara Meclisi ve projeyi destekleyen diğer STK’ları tebrik ettiğini belirtti. Ankara için Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak iki önemli müjdelerinin olduğunu söyleyen Yavuz, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası binasının 29 Ekim tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımıyla açılışının gerçekleştirileceğini ifade ederken, Ankara’nın Başkent oluşunun yıldönümü olan 27 Aralık tarihinde de Resim Heykel Müzesi’nin Ankara’ya kazandırılacağına dikkat çekti.
NEVZAT CEYLAN: ANKARA İÇİN ÇALIŞIYORUZ
Başkent Ankara Meclisi Başkanı AK Parti Ankara Milletvekili Nevzat Ceylan, “Bir Zamanlar Ankara Sözlü Tarih Çalışması” Projesine katkı sağlayan Kültür ve Turizm Bakanlığına ve desteklerini veren Ankara Ticaret Odası, Ankara Sanayi Odası, Ankara Kent Konseyi, Ankara Kulübü Derneğine teşekkürlerini iletti. Bu projeyle Ankara Tarihini yaşayan Ankaralıların Ankara’yı anlatarak gelecek nesillere inanılmaz bir eser bırakacaklarını vurguladı. Ankara için çalıştıklarını belirten Nevzat Ceylan Başkentli olma ve Ankara’nın değerlerine sahip çıkma olgusunu canlı tutabilmek için Başkent Ankara Meclisi çatısı altında bulunan hemşeri dernekleri ve diğer STK’lar ile büyük bir gayret içerisinde olduklarını söyledi.
HALİL İBRAHİM YILMAZ: BU PROJE ANKARA TARİHİNE IŞIK TUTACAK
Ankara Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, “Bir Zamanlar Ankara Sözlü Tarih Çalışması” projesine destek vermekten onur duyduklarını dile getirirken, projenin Ankara tarihine ışık tutacak bir çalışma olacağını bu yüzden oldukça önemsediklerini belirtti. Yıllarca Ankara’nın sözlü bir tarihinin oluşması gerektiğini hep konuştuklarını söyleyen Yılmaz, Başkent Ankara Meclisi’nin bu projeyi hayata geçirmesinin oldukça anlamlı olduğunu ve minnettar olduklarını ifade etti.
SANEM ARIKAN: GEÇMİŞİN IŞIĞIYLA GELECEĞİ AYDINLATACAĞIZ
Başkent Ankara Meclisi Başkan Yardımcısı ve Proje Koordinatörü Sanem Arıkan konuşmasında “Bir Zamanlar Ankara Sözlü Tarih Çalışması” Projesi hakkında şu bilgileri verdi. “Ankara’nın önde gelen, Ankara’ya değer katan, sanatçılar, siyasetçiler, iş insanları, kanaat önderlerinin yaşamlarını anlatımlarından yola çıkarak hafızalarını belgeleyerek çekeceğimiz filmler, belgeseller ile yapılan görüşmeleri toplayacağımız prestij kitapla geçmişin ışığı ile; günümüzü ve hatta geleceğimizi aydınlatmayı, gelecek nesillere Ankara’nın kültürel sanatsal milli ve manevi değerlerini tanıtmayı, başkentli olma kültürünü aşılamayı hedefliyoruz” dedi.
BAŞKENT ANKARA MECLİSİNDEN AZERİN SÜRPRİZİ
“Bir Zamanlar Ankara Sözlü Tarih Çalışması” Projesinin tanıtım toplantısında 104 yaşında ki Yunus Ensari ve Birten Gökyay proje ile ilgili konuşmalar yaptı. Toplantının sürprizi ise Azerbaycanlı sanatçı Azerin oldu. Proje Koordinatörü Sanem Arıkan konuşması esnasında Türkiye’nin kardeş ülkesi Azerbaycan’a bu zor günlerinde verdiği desteği dile getirirken kürsüye Azerbaycan ses sanatçısı Azerin’i davet etti. Arıkan “Ankara sadece Türkiye’nin değil, din, dil, ırk, kültür gibi bağlarla kendini bize bağlı hisseden gözü, kulağı, kalbi Ankara’da olanlarında Başkenti’dir. Bunun en güzel örneği de tarih boyunca olduğu gibi bugün de birlikte olduğumuz kardeş devlet Azerbaycan’ın kıymetli devlet sanatçısı Azerin hanımefendi bizleri yalnız bırakmadı. Bizlerde onları yalnız bırakmayacağız” dedi. Kürsüye çıkan sanatçı Azerin bir Azerbaycanlı olarak Türkiye’ye minnettar olduklarını dile getirirken iki devlet bir millet mesajı vererek çıplak sesle “Çırpınırdı Karadeniz” türküsünü seslendirdi. Konuklar duygusal anlar yaşadı. Kürsüde bulunan Sanem Arıkan başta olmak üzere tüm konuklar gözyaşlarını tutamadı.
BİR ZAMANLAR ANKARA’YI ANLATACAK KİŞİLER
“Bir Zamanlar Ankara Sözlü Tarih Çalışması” Projesinde Ankara’nın tarihine değer katmış ve özenle seçilmiş bilgi ve hatırları ile projeye katkı sunacak isimler açıklandı.
İşte o isimler;
ALİYE ÖZTAN : Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi profesörü. Bölüm başkanlığı da yapan Öztan Özellikle Ankara’nın antik mirası konusunda çalışıyor.
BİRTEN GÖKYAY: İlk kadın sanayici. Gazeteci, Sivil Toplum temsilcisi ve Satranç müzesi sahibi .
BÜLENT KALIPÇI: Ankara’nın kurulan ilk polikliniğinin sahibidir. Hayatı Anafartalar ve Işıklar caddesinde geçmiştir. Kalıpçızade konağının aileden ilk sahipleridir.
FARUK KÜÇÜK: Ankara üzerine geniş arşivi vardır. Özellikli konusu Ahiliktir. Dericizade Faruk Küçük Ankara’nın ticaret hayatındaki gelişmenin tanığıdır.
GAZİ YAŞARGİL: Ankaralı bir bilim insanı olarak dünyaca tanınmıştır. Nörocerrah olan Yaşargil’in baba tarafı Beypazarı'na yerleşen Kayhan aşiretine mensuptur.
GÜVEN DİNÇER: Anayasa Mahkemesi eski başkan vekili, Ankara Kulübü Derneği başkanlığı yapmıştır. Ankara fotoğrafları arşivi vardır.
İDRİS YAMANTÜRK: Ankara’nın ilk sanayicilerindendir. Ankara Sanayi odasında uzun yıllar emek vermiş sivil toplumcudur.
MEHMET HABERAL: Tıp doktorudur. ilk organ naklini gerçekleştirmiştir. Dünyada yanık tedavisi ile tanınır. Eğitim özel önem verdiği konular arasındadır.
NEBAHAT TAŞKIN: Ankara ticaret hayatının önemli ailelerinden Kınacı ailesi mensubudur. Kınacızade konağının sahibidir. Ankara Müdafai Hukuk Cemiyetinin kurucularındandır.
NİYAZ DERMANCI: 1957 ilk eczane kurucusu, halen eczacılık yapmaktadır.
OSMAN BÖCEK: Seymen başıdır. Ferfene geleneği uzmanıdır. Ankara muhabbet kültürünün yakın tanığı ve aktarıcısıdır.
ÖZDEN TOKER: Ankara siyasi tarihinin birinci ağız tanığıdır. Özellikle Atatürk, Fevzi Çakmak, İsmet İnönü ve Kazım Karabekir hakkında önemli yaşanmışlıkların tanığıdır. İnönü Vakfının kurucularındandır.
RENGİM GÖKMEN: Devlet Opera ve Balesinin Genel Müdürlüğü ve Senfoni Orkestrası yöneticiliği yapmıştır. Müzik, opera ve balenim Ankara’nın sosyal yaşamına etkilerinin takın tanığıdır.
RUŞEN KELEŞ: Siyasalda Bilgiler Fakültesinin unutulmaz hocası. Ankara şehirleşme planları konusunda uzman.
ŞEVKET BÜLENT YAHNİCİ: Hukukçu, Serbest Avukat, Gazeteci, Yazar, Siyasetçi. Ankara Kulübü ve Kale Meclisi başta olmak üzere Ankara’ya hizmet eden sivil kuruluşların kurucusu, başkanı, danışmanı. XXI. Dönem Ankara Milletvekili.
ŞÜKRAN HASAN PEKMEZCİ: Ankara plastik sanatlarda Gazili Ekolü temsilcileridirler.
YUNUS ENSARİ: Ankara ticaret hayatının gelişmesinin tanığıdır. Eski sigortacı, Taurus AVM’nin sahibi.
YÜKSEL ERİMTAN: Gama Şirketler grubunun ve Ankara Erimtan Sanat ve Arkeoloji müzesi kurucusu.
Yorum Yazın