Dünya’nın ilk köy müzelerinden bir tanesi olan Ankara’nın Altındağ ilçesinde bir önceki dönem Belediye Başkanı Veysel Tiryaki tarafından 2016 yılında inşaa edilmeye başlanan Altınköy müzesi mevcut belediye Başkanı Asım Balcı’nın talimatıyla müze olmaktan çıkartıldı. İçerisinde restoranların bulunduğu bir mesire alanı haline getirildi.
100 yıl öncenin köy hayatını anlatan konseptiyle hayata geçirilerek müze amaçlı açılan Ankara’nın Altındağ ilçesine bağlı Beşikkaya mahallesinde yer alan Altınköy müzesi Belediye Başkanı Asım Balcı’nın talimatıyla müzelik vasfından çıkartıldı. İçerisinde restoranlar ve cafelerin bulunduğu yeme içme merkezi haline getirildi. Altınköy Müzesi tabelasından “Müze” kelimesi çıkartıldı.
VEYSEL TİRYAKİ ENDİŞESİNİ DİLE GETİRMİŞTİ
AK Parti’de 3 dönem uygulaması nedeniyle 2019 yerel seçimlerinde Altındağ Belediye Başkanlığı’na tekrar aday olamayan Veysel Tiryaki 2017 yılında Altınköy Müzesinde bağ bozumu etkinliğinde Redaktör Haber dergisi Sorumlu Yazı işleri Müdürü İbrahim Gökdemir ile yaptığı sohbette endişelerini dile getirmiş ve kendisinden sonraki gelecek belediye başkanının Altınköy’ün müzelik vasfından çıkarmasından tedirgin olduğunu belirtmişti.
İbrahim Gökdemir’de Veysel Tiryaki’nin bu endişelerini köşe yazısına taşımıştı. 18 Eylül 2017 tarihinde yayınlanan köşe yazısında Veysel Tiryaki’nin sözleri adeta bugünü anlatır gibiydi.
İŞTE O YAZIDAN BİR ALINTI
Başkan Tiryaki, Altınköy’ün bir açık hava müzesi olduğunun unutulmaması gerektiğini ifade ederek şunları söylüyor; “Bana, ‘Altınköy içerisinde neden yeterince restoran ve cafe yok? ’ diye soruyorlar. Biz Altınköy’ü yeme içme yeri olarak yapmadık ki. Altınköy bir müzedir. Buraya müze havasında gelinmeli ve o gözle bakılmalıdır. Gelecek nesillerimiz köy hayatımızı unutmasın. Çocuklarımız tavuğu görsün, koyunla, keçiyle tanışsın, süt sağlımı nasıl yapılıyor onu bilsin, köy yaşantısının ne demek olduğunu anlasın, geçmişimizi unutmasın istiyoruz” Başkan Tiryaki bu sözlerinin ardından, “Bakın göreceksiniz, yarın (Kendi başkanlığından sonra) buralar seyyar satıcılardan geçilmez. Ben buna üzülüyorum. Biz buraların yeme içme yeri olmaktansa gelecek nesillere geçmişimizle ilgili ışık tutan yerler olmasını istiyoruz” diyerek, kendisinden sonra Altınköy’ün aslına uygun kullanımından çıkabileceği endişeleri taşıdığını ima ediyor.
ALTIN KÖY MÜZESİ RANT KAPISI OLMAMALI
İbrahim Gökdemir köşe yazısında Veysel Tiryaki’nin bu sözlerine dikkat çekerek şu yorumu kaleme almış ve Altınköy müzesinin rant kapısı olmaması gerektiğini dile getirmişti.
Başkan Tiryaki’nin bu sözlerinden şunu rahatça anlayabiliyoruz. Özellikle hafta sonları 3-4 bin kişinin ziyaret ettiği Altınköy içerisinde işletmecilik yapmak için bir yerler kapmak isteyenler var. Bu konuda da yoğun bir baskı oluşmuş görünüyor. Ama Başkan Tiryaki, Altınköy’ü bir rant kapısı yapmak istemiyor. AK Parti’nin 3 dönem kuralına göre, bu dönem (2019 yılında) Altındağ’da belediye başkanlığı sona erecek Başkan Tiryaki, kendisinden sonra gelecek Belediye başkanına hem bir mesaj gönderiyor, hem de endişelerini dile getiriyor.
MÜZELİKTEN ÇIKTI RESTORANLAR CAFELERLE DOLDU
Veysel Tiryaki’nin endişelerinin ardından tam 5 yıl geçti. Mevcut Belediye Başkanı Asım Balcı Altınköy’den müze vasfını kaldırarak içersinde ki tarihi binaları cafe ve restoranlara tahsis etti. Kamuoyu şimdi merak ediyor. Bu uygulamayla kimler rant sağladı…
MÜZE VASFI TAŞIRKEN ALTINKÖY TABELASI
MÜZE VASFINDAN ÇIKARILDIKTAN SONRAKİ ALTINKÖY TABELASI
ALTINKÖY MÜZESİ 100 YILLIK KÖY YAŞANTISINI ANLATIYORDU
Altındağ önceki dönem Belediye Başkanı Veysel Tiryaki tarafından her bir detay düşünülerek gerçekleştirilen ve bugün mevcut başkan Asım Balcı tarafından restoran ve cafelerin bulunduğu sıradan bir mesire alanı haline getirilen Altınköy Müzesi bakın neler barındırıyordu.
350 gecekondunun yıkımı tamamlandıktan sonra Altındağ Beşikkaya Mahallesi’nde çalışmaları başlatan Altındağ Belediye Başkanı Dr. Veysel Tiryaki, etap etap Altınköy Açık Hava Müzesi’ni büyüttü. Yüzlerce ağaç ve bitki dikilen alanda, buğday tarlası ve sebze meyve bahçeleri de bulunuyor. Köye yayla ve bağ evleri de yapıldı.
ÇANTI EVLER KORUMA ALTINDA
Altınköy Açık Hava Müzesi Projesiyle, Karadeniz Bölgesi’nde kaderine terk edilen ‘Çantı Evler’e de sahip çıkıldı. Türkiye’nin kültür hazinelerinden olan ‘Çantı Evler’, çoğunlukla Karadeniz orman köylerinde inşa edilmiş, hiç çivi kullanılmadan yapılan 100-150 yıllık evler. Bugün ne yazık ki korunamadığından fırınlara odun olarak satıldığı için kaybolmaya yüz tutmuş bu evler, tek tek söküldü, taşıma yöntemi ile Altınköy’e getirildi, tekrar monte edildi, restore edildi ve Altınköy içinde korumaya alındı.
100 YIL ÖNCESİNİN KÖY HAYATI
Altınköy’ün kapısı, camisi, çamaşırhanesi, okulu, demir ve kalay atölyeleri, bakkalı, hızarı, taş fırını, dokuma atölyesi, köy evleri, yel ve su değirmeni, asma köprüsü, köy kahvesi ziyarete açık. Yaşayan müze Altınköy Açık Hava Müzesi’nde, kaybolmaya yüz tutmuş kimi meslekler de yaşatılıyordu. Köy içinde çalışan nalbant, kalaycı, dokumacı, demirci, değirmenci, fırıncı, köy bekçisi, köy muhtarı, kahveci, bakkal, seyis ve çoban bugün şehirlerde pek rastlamadığımız ritüelleri günümüze taşıyordu.
Bu köyde 100 yıl öncesine ait eşyalar da var. Tırmık, anadut, dirgen, dibek, soku, tokaç, havan, el değirmeni, hereni, kuşhane, iği, çotra, sarım tarağı, futun, kulaklı sandık, keşkek tokmağı, sıyırgı gibi. Belki birçoğumuzun ismini dahi bilmediği bu aletler, Altınköy’ün inşaatı sürerken, Altındağ Belediyesi ekiplerince Türkiye’nin farklı köyleri gezilerek toplandı. Tüm bu eşyalar, Altınköy Açık Hava Müzesi’nde hem evlerin içlerinde, hem açık alanlarda sergileniyordu
ÇOCUKLAR YUMURTANIN TAVUKTAN ÇIKTIĞINI SÜTÜN İNEKTEN SAĞILDIĞINI GÖRÜYORDU
Özellikle Büyükşehirlerde yaşayan çocuklar aileleriyle birlikte Altınköy müzesine geldiklerinde tavukları görüyor ve yumurtanın tavuklardan çıktığını, Sütün ineklerden sağıldığını bizzat görerek öğreniyorlardı. Yediğimiz ekmeğin buğdaydan yapıldığını bizzat öğreniyorlardı.
5 YIL ÖNCE YAZILMIŞ O MAKALENİN TAMAMINI OKUMAK İÇİN AŞAĞIDA Kİ LİNKE TIKLAYINIZ
Yorum Yazın