Henüz ilkokul çağlarında eğitimini yaptığı köy okulunun bahçesinde oyun oynarken gözü her zaman çok yükseklerden geçen uçaklarda kalırdı. Hep merak eder, bu uçak nasıl uçurulur bulutlar arasında nasıl kaybolur diye düşünürdü. Bir yandan da hayal ederdi. “Bir gün bu uçağa bende binebilir miyim? Hatta bu uçağı bende kullanabilir miyim? Pilot olabilir miyim?” diye…
O çocuk büyüdü, okudu, ticarete atıldı, ekonomik refahını sağladı, pek çok insana iş kapısı olacak yatırımlara imza attı. Sıra çocukluk hayalini gerçekleştirmeye gelmişti. 45 yaşında Pilot olmak için kolları sıvadı. 1 yılda Pilotluk lisansını aldı. Şartlar onu Uçak almaya zorladı. Uçak aldı. Uçak için park yeri bulamadı, Hava parkı yaptı. O hava parkında şimdi yeni pilotlar yetişiyor, ticari ve sportif uçak sahipleri rahatça iniş kalkış yapıyor, maket uçak meraklıları keyiflerince uçaklarını göklere salabiliyor.
Bahsettiğimiz kişi, bugün binlerce ailenin hayalinde ki yaşam alanlarını yaptığı prestij konutlarla inşa eden Ünsal Grup Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Ünsal…
Orhan Ünsal Redaktör Haber’e konuk oldu. Hayallerini ve hedeflerini Redaktör haberin canlı yayınında anlattı. Çocukluk hayali Pilot olmayı gerçekleştirmekle kalmayan Orhan Ünsal havacılık sektörüne yeni bir yön vermek üzere yeni hayaller ve hedefler üzerinde çalışmalarını başlatmış bile…
Orhan Ünsal ile yaptığımız o röportaj;
Röportaj: İbrahim GÖKDEMİR
-Pilot olma hayalinizi anlatırmısınız?
Biz Gümüşhaneliyiz. Gümüşhane’nin Şiran ilçesi Kozağaç köyünde doğmuşuz. İlkokulu bitirene kadar köydeydim. Uçaklar çok uzaktan geçerdi. Kaybolana kadar gözümüzün ucuyla uçakları takip ederdik. Uçaklara karşı bir ilgi oluştu bende.
Gel zaman git zaman Ankara’ya geldik. Burada okullarımızı bitirdik. İş hayatına atıldık. Sonra imkanlarımız çok iyi duruma geldi. 2014 yılında dedim ki “hayalimi gerçekleştireyim. Pilotluk nasıl oluyormuş, ehliyet nereden veriliyor” diye araştırmaya girdim. Pilotluk lisansını Türk Hava kurumunun verdiğini öğrendim. THK’ye gittim “pilot olmak istiyorum” dedim. “Sağlık raporu al gel” dediler ve aldım. Burada bizim hikayemiz başladı. Kayıt olduk. Kursa başladık. Zor bir iş kolay bir şey değil. 2015 yılının Mayıs ayında pilot lisansımızı aldık.
PİLOT OLDUK ANCAK KULLANACAK UÇAK YOKTU
Sonra nasıl uçacağız, nerede uçacağız sorusu vardı. THK müdürüne “sizin uçakları kiralayabilir miyiz” dedim. “Hayır” cevabıyla birlikte “uçak alman gerekiyor” dedi.
Uçak aldım. THK meydanına Etimesgut’ta bulunan pistine park ederim diye düşündüm. Müdüre gittim, “uçağı aldım sizin meydana bırakalım arada sırada bende uçayım” dedim. “Olamaz öyle bir şey, Burası askeri havalimanı seni koymazlar buraya” dedi. “Ne yapacağız o zaman” dedim. ”Vallahi bilmiyorum” dedi.
UÇAK VAR PARK YERİ YOKTU, HAVA PARKI YAPTIM
Ya arkadaş pilot olduk, uçak aldık, uçağı park edecek yer bulamıyoruz. Dedim bu böyle olmayacak pist yapacağım bir arazi bakayım dedim. Polatlı temelli arasında Beyceğiz köyünde bir arazi bulduk. 850 m boyunda. Ancak arazi meyilli, doldurulması gerekiyor. Biz inşaatçıyız nasıl olsa ucuza mal ederiz dedim. Araziyi aldık. Arazinin 600 metresini düzledim, kendime bir pist yaptım. Sonra uçağı götürdüm, piste indirdim, küçükte bir hangar yaptım, hangara park ettim. Bundan sivil havacılık genel müdürlüğünün hiç haberi yoktu.
Sivil havacılık genel müdürlüğünden bir randevu aldım ve Genel Müdüre “benim bir çocukluk hayalim vardı pilot olma hayalim 45 yaşında pilot oldum. Sonra uçacağımı, araba gibi kiralayıp uçamazsın dediler gittim uçak aldım. Sonra uçağı park edecek yer bulamadım bir pist yaptım uçağı da oraya park ettim. Sizin yanınıza geldim sayın Genel Müdürüm” dedim.
Genel Müdür “Ya ben duymamış olayım ama seni tebrik ediyorum” dedi. Sonra Sivil havacılık genel müdürümüz Bahri Kesici bey ekibi topladı “Orhan bey büyük bir medeni cesaret göstermiş, buna yardımcı olalım” dediler.
Pistin kriterlerini bana anlattılar, ona göre pisti düzenledik. Pisti bin 200 metre uzunluğuna getirdik. Kurumlardan görüşlerin tamamını aldık. Pistimizi açtık. Şu anda da Türkiye’nin ilk özel havalimanı ünvanına sahip oldu.
HAVA PARKININ SPORTİF VE TİCARİ HAVACILAR İÇİN BÜYÜK İHTİYAÇ OLDUĞUNU GÖRDÜK
Şuanda sadece Ankara değil, Türkiye’de ki Amatör ve sportif havacıların ihtiyacını karşılayacak bir havalimanı yaptık. O kadar da ihtiyaç varmış ki şimdi görüyorum. Amatör, sportif ve ticari havacılıkta heveslenen gençlerimiz var onları gördük. Biz havalimanımızı onlara açtık. Hiçbir ücret talep etmeden buradan faydalanıyorlar. Şuanda ikitane havacılık okulumuz da burada eğitim veriyor. Amacımız gençlerimiz, ülkemize faydamız olsun.
HAVA PARKIMIZDA YENİ PİLOTLAR YETİŞİYOR
Havacılığı ülkemizde çok ulaşılamaz bir alan olarak gördük. Maliyetli bir alan. Ama ulaşılamaz bir alan değil, biz yıllarca Yunanistan’dan pilot ithal ettik. Ama şu anda Türkiye de ciddi manada pilotlar yetişiyor. Yaptığımız havalimanı da buna vesile oluyor. Bunun mutluluğunu da yaşıyorum.
-Hava sektörüyle ilgi yeni hayalleriniz ve hedefleriniz var mı?
Yeni hedefim, Türkiye’nin dört bölgesine hava parkı yapmak. Ankara’ya yaptık. Ankara’yı merkez olarak kabul ediyoruz. Bir tane Akdeniz’e, bir tane Ege’ye bir tanede Trakya’ya yapmayı planlıyoruz. Eğer havacılık tam randıman alır ve gelişirse doğu bölgemize de bir hava parkı yapmayı planlıyoruz. Kendi gücüm yettiği sürece bunları yapacağım. Bu hava parkları havacılık alanında gençlerimize uçuş eğitimi vermenin yanı sıra proje üretmelerinin de önünü açacaktır. İş insanlarımız kendi özel uçaklarıyla pratik seyahat etme imkanına kavuşacaktır. Aynı zamanda bu Hava parklarında sosyal etkinlikler de düzenlenebilecektir
DEVLET DESTEĞİNİDE ÖZEL SEKTÖRDEN ESİRGEMEMELİDİR
Bu hedeflerimizi gerçekleştirme yolunda Devletimizin Milli emlak yoluyla arazi tahsisine ihtiyaç vardır. Shgm,Dhmi ve msb gibi kurumlarımızın bürokratik desteğini almalıyız. Havacılık alanında insan yetiştirme faliyetinde bulunan kurumlara ve bu alanda eğitim alan öğrencilere maddi imkanların sağlanması gerektiğini de belirtmek isterim
HAVACILIK SEKTÖRÜNDE MİLLETİMİZE DESTEK OLMAK İSTİYORUM
Bu arada havacılıkta bu hevesimizi ve girişimlerimiz karşılıkta buldu. Türkiye Tüm Amatör ve sportif havacılar derneği başkanlığına seçildim. Bu sektörde milletime destek olmak istiyorum. Türkiye’nin 60 ilinde havalimanı var. Küçük uçakları bu havalimanlarına indirmek istemiyorlar. Girmeleri, çıkmaları sıkıntı oluyor. Bu tür hava parkları olduğu zaman çok faydalı olacağına inanıyorum. İş adamları arkadaşlarımı da havacılığa teşvik ediyorum. Bunlardan bir kısmını havacılığını içine soktum. Bu alanda farklı bir enerji var. Geleceğin sektörü de havacılıktır.
UÇAK FABRİKASI KURUP, YERLİ VE MİLLİ İLK İKİ KİŞİLİK UÇAĞI YAPMAK İSTİYORUM
Türkiye’de halen bir uçak yapamadık. Türkiye savunma sanayide yol aldı ancak özel sektörde henüz iki kişilik bir uçak yapılmış değil. Ona inşallah ben talibim. Hava parkının yanında böyle bir uçak fabrikası kurmayı hedefliyoruz. Türkiye’nin ilk iki kişilik uçağını yapmaya talibim. Her şey bir hayal ile başlıyor. Hedef olmadan hiçbir zaman yönünü bulamazsın.
TÜRKİYE’NİN YENİ VECİHİ HÜRKUŞLARA VE NURİ DEMİRAĞ’LARA İHTİYACI VAR
İstiklâl Harbi'nde avcı uçağıyla 4 gün boyunca düşmanı bombalayan ve keşif uçuşları yapan kahraman tayyareci Türkiye’nin ilk uçak Tasarımcısı ve Üreticisi Vecihi Hürkuş’u, Atatürk’ün “İstikbal göklerdedir” sözünden yola çıkarak Türkiye’nin ilk uçak fabrikasını kuran ve ilk yolcu uçağını üreten Nuri Demirağ’ı , Dünya tarihinin İlk Uçan insanı olarak bilinen Ünlü bilim insanı Hazerfan Ahmet Çelebi’yi , Atatürk’ün 1935 yılında THK bünyesinde kurmuş olduğu Türkkuşu uçuş okulunda binlerce havacı yetiştiren değerli hocalarımızı rahmetle minnetle anıyoruz.
Türkiye Havacılık tarihinde ve alanında onların yapmış oldukları çalışmalar bizlere bugün ışık tutmaktadır. Bu değerli insanların başlatmış oldukları ve çeşitli nedenlerle tamamlanamayan projelerin yeniden canlandırılması İçin, Türkiye’nin yeni Vecihi Hürkuş’lara ve Nuri Demirağ’lara ihtiyacı vardır.
Yorum Yazın