Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Küresel Çevre Fonu (GEF), SGP Fonu Küçük Hibeler Programı tarafından desteklenen “Kapımdaki Doğa Sokak Ağaçlarının İklim Dirençli Yerleşimler İçin Önemi Konusunda Farkındalık Geliştirme Projesi” kapsamında, Ankara’nın Çankaya ilçesine bağlı Bahçelievler ve Emek mahallerinde ki ağaçlara karekod yerleştirildi.
KAREKODU OKUT AĞAÇ HAKKINDA BÜTÜN BİLGİYE SAHİP OL
Karekod ile ağacın biyolojik özellikleri, toprak alanı, ışık alma derecesi, ekosistem değeri, dolar ve lira bazındaki ikame değeri, hava kirliliğini önleme oranı, ağacın gelişimini engelleyebilecek faktörler gibi açıklamalar görüldü. Ağaç bilgi kartının üzerinde bulunan karekodu okutan vatandaşlar ağacı tehdit eden unsurları tespit ederek belediyelere iletebilecek ve mahalledeki ağaç varlığı hakkında bilgi sahibi olabilecek.
MERHABA İNSAN BEN ZOR ŞARTLAR ALTINDA BÜYÜYORUM
Bahçelievler’deki 47. Sokak’taki Sofora ağacı ile ilk ağaç bilgi kartını buluşturan Kapımdaki Doğa Projesi Koordinatörü Nilgün Görer Tamer Prof. Dr. Nilgün Görer Tamer, Ankara Kent Konseyi Başkent Çevre ve İklim Meclisi Başkanı Ömer Şan açılışı gerçekleştirdi. İnsanların ağaçla empati kurup temasa geçmesi ve onların varlığını tanıması için karekod envanter kartı oluşturduklarını dile getiren Tamer, “Vatandaşlar bir ağaçla temasa geçmek istediklerine ilk olarak düşündükleri o ağacın hangi tür olduğudur. Biz türünün yanında daha birçok bilgiye ulaşabilecekleri bir sistem oluşturduk. Teknolojinin vermiş olduğu fırsatlarla doğa ve insan arasında barış gerçekleştiriyoruz. Bu ağaçlar ‘merhaba insan, ben zor şartlar altında büyüyen bir ağacım’ diyor.” dedi.
Yorum Yazın