© Redaktör Haber 2022

Yetersiz Demir Faciası 96 Can Aldı!

Adana'da 6 Şubat 2023'te meydana gelen depremde yıkılan ve 96 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan Alpargün Apartmanı ile ilgili yeni bir bilirkişi raporu hazırlandı. Raporda, binanın bazı kolonlarında yeterli miktarda demir kullanılmadığı belirtildi.

Adana'da 6 Şubat 2023'te meydana gelen depremde yıkılan ve 96 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan Alpargün Apartmanı ile ilgili yeni bir bilirkişi raporu hazırlandı. Raporda, binanın bazı kolonlarında yeterli miktarda demir kullanılmadığı belirtildi.

Adana 12. Ağır Ceza Mahkemesinde tutuklu olarak yargılanan binanın müteahhidi ve teknik uygulama sorumlusu Hasan Alpargün'ün davasına, Konya Teknik Üniversitesi'nden 6 kişilik bir heyetin hazırladığı 46 sayfalık ikinci bilirkişi raporu eklendi.

Raporda, Kahramanmaraş merkezli 7,6 büyüklüğündeki depremde yıkılan Çukurova ilçesi Güzelyalı Mahallesi'ndeki 14 katlı binanın değerlendirmelerine yer verildi.

"Perde uçlarında demir bulunmamıştır" Yapının bazı kolonlarındaki kusurların vurgulandığı raporda, şu ifadelere yer verildi:

"Bazı kolonlarda yeterli miktarda demir kullanılmadığı, kolonların minimum donatı şartını sağlamadığı, statik projede yer alan verilere göre kimi kolonların katlarda farklılık gösterdiği ve üst katlara doğru küçüldüğü, perde uçlarında ise demir bulunmadığı tespit edilmiştir."

Ayrıca, binadan alınan karot numunelerinde yapılan deneylerde, apartmanda kullanılan betonun en düşük basınç dayanım şartını karşılamadığı belirtildi.

Binanın, inşa edildiği yıl yürürlükte olan 1975 deprem yönetmeliği yükümlülüklerini karşılamadığına dikkat çekilen raporda, şu tespitler yapıldı:

"Yapı imalatında projede yer almayan detayların olduğu, deprem yönetmeliğinde belirtilen hususlara uyulmadığı, projedeki uyumsuzlukların denetim aşamasında tespit edilmediği belirlenmiştir."

Hakkında "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan 22 yıl 6 aya kadar hapis cezası istenen Alpargün'ün yargılandığı davanın üçüncü duruşması, 27 Haziran'da yapılacak.

Deprem günü KKTC'ye kaçmıştı

Adana'da depremde yıkılan Alpargün Apartmanı ile ilgili soruşturma kapsamında hakkında yakalama kararı çıkarılan Hasan Alpargün'ün, deprem günü KKTC'ye gittiği tespit edilmişti. Lefkoşa Emniyet Müdürlüğüne teslim olan Alpargün, Adana'ya getirilerek 13 Şubat 2023'te tutuklanmıştı.

Alpargün'ün 990 bin dolar, 890 bin avro ve 500 bin Türk lirasını Türkiye'den KKTC'ye transfer etmeye çalıştığı ve Lefkoşa'da daire satın almak için girişimde bulunduğu iddia edilmişti.

 

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER