© Redaktör Haber 2022

Vali Ziya Polat: Kars Türkiye’ye Marka Değeri Katan Şehir

Kültür ve Turizm Bakanlığının Katkılarıyla; Kültür Sanat Muhabirleri derneği tarafından hayata geçirilen ve bu yıl beşincisi düzenlenen “Medya Kültür Sanat ve Turizm Buluşmaları” etkinlikleri programının ilk durağı Kars oldu.

Kültür ve Turizm Bakanlığının Katkılarıyla; Kültür Sanat Muhabirleri derneği tarafından hayata geçirilen ve bu yıl beşincisi düzenlenen “Medya Kültür Sanat ve Turizm Buluşmaları” etkinlikleri programının ilk durağı Kars oldu.

Kars Valiliği’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen program Kars Valisi Ziya Polat’ın Türkiye’nin çeşitli illerinden etkinliğe katılan basın mensuplarını makamında kabulü ile başladı.

Gazi Şehrimize Şehitler Diyarına Hoş Geldiniz

Açılış konuşmasına; "Gazi kentimize, şehitler diyarına hoş geldiniz" diyerek başlayan Polat, Kars'ın ilk Türk camisi ve çarşısına ev sahipliği yapan şehir olarak ilkleri barındırdığını söyledi.

Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Vali Ziya Polat; Kars'ın kışın ayrı bir güzel olduğunu, gelen misafirlerin tekrar gelmek istediğini belirten Polat, "Kars, Türkiye'ye marka değeri katan bir şehir. Kazın, kaşarın, gravyerin başkenti. Gelen insanların mutlu ayrıldığını görüyoruz. Tanıtımda eksiğimiz var, zamanla bu da giderilecek. Sizi burada ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz." diye konuştu.

Ani Ören Yerinde yakın zamanda bulunan mağaraları turizme açacaklarını belirten Polat, "Doğu algısı olan bir şehrin güzelliğini görüyor herkes Kars'ta. Gece 12'ye kadar sokakları canlı bir şehir. Çıldır, Karaçay'da turizm ile ilgili başka neler yapılabilir çalışacağız." ifadesini kullandı.

Kars'ın, öğrencilerin rahatlıkla gezebildiği bir şehir olduğunu belirten Polat, herkesin şehrin turizmle gelişeceğinin farkında olduğunu söyledi.

Vali Polat; Kars’ın Turizmde marka şehir olma yönünde çok önemli adımlar attığını dile getirerek; özellikle son yıllarda sosyal ve kültürel faaliyetlerin artmasıyla birlikte ziyaret için gelen misafirlerin Kars’ta mutlu olmaları ve mutlu ayrılmaları sağlandı dedi. Turistik Doğu Ekspresi’nin Kars’a ayrı bir marka değeri kattığını, Kars’ın karla güzelleştiğini bunun sonucu olarak da kış turizmde hiçbir sıkıntı olmadığını, kışın otellerin doluluk oranlarının tam kapasite olduğunu, Doğu Ekspresi’nin ve uçakların da aynı şekilde dolu olduğunu ifade etti.

Vali Ziya Polat; “Kars’a gelenler mutlu olacak, buradan mutlu ayrılacak, akıllarında ve kalplerinde gülümseme olacak demiştik. Son yıllarda bunu gerçekleştirmiş olmanın mutluluğunu biz de yaşıyoruz” diyerek sevincini dile getirdi. Kış aylarında yakalamış oldukları bu ivmeyi yaz aylarına da taşımak istediklerini söyleyen Polat; yaz turizminin canlanmasını ve bu canlığın 12 ay boyunca devam etmesini hedeflediklerini söyledi. Polat turizmin canlanması ve sürdürebilir hale getirilmesi için çeşitli projeleri hayat geçireceklerini konuyla ilgili olarak Orman Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’yla çalışmalar sürdüklerini söyledi.

DEVLET ÜZERİNE DÜŞENİ YAPIYOR

Vali Polat bölgede ki göçün gerilediğini dile getirerek; gençlerin önünü açmak ve iş imkanlarını artırmak gerektiğini vurguladı. Bölgede gençlerin turizm sektöründe olduklarını bunun da göçü ciddi oranda önlediğini söyledi. Göçü önleme konusunda devletin ve valilik olarak kendilerinin önemli desteklerinin olduğunu dile getiren Ziya Polat, Kars’ın hayvancılık açısından Türkiye’nin başkentlerinden birisi olduğunu söyledi. Valilik olarak başlattıkları “Köyünde yaşamak için birçok nedenin var” projesi kapsamında çok uygun kredi imkanları ile hemşerilerimize 100 koyun dağıttıklarını, şimdiye kadar 25 binin üzerinde koyun dağıtıldığını, özellikle genç ve kadın çiftçilere devletin çok uygun kredi imkânı sunduğunu ifade etti. Göçü önlemek ve geri çevirmek için devletin üzerine düşen her şeyi yerine getirdiğini aktaran Polat; bölgede özellikle tekstil alanında, kaşar ve peynir altı suyu üzerine fabrikaların kurulduğunu vurguladı.

İLKLERİN ŞEHRİ ANİ

Vali Polat; “Kars artık Türkiye’de turizm destinasyon noktasıdır” diyerek Ani’nin Türkiye’de bulunan ender antik kentlerden bir tanesi olduğunu, Türklerin Anadolu’da fethettiği ilk toprak olduğunu, ilk Fetih Cami, ilk Türk Cami, ilk Türk Çarşısının, ilk Türk Mezarlığının ilk suda doğumun gerçekleştiği bir şehir olarak çok önemli kültürel miras olunduğunu vurguladı. 16 Ağustos tarihinde “Ani Fethi’ni” kutlayacaklarını ifade etti.

Kars Valisi Ziya Polat; Kültür Sanat Muhabirleri Derneği tarafından düzenlenen etkinliğin Kars’ın tarihi ve kültürel zenginliklerinin tanıtımı açısından çok kıymetli olduğunu dile getirerek dernek başkanı İbrahim Gökdemir nezdinde programa katılan tüm basın mensuplarına teşekkürlerini iletti.

Gökdemir: Amacımız Kars’ı En İyi Şekilde Anlatmak

Kültür Sanat Muhabirleri Derneği Başkanı İbrahim Gökdemir, açılış konuşmasında, Ankara denilince akla siyaset geldiğini ama 3 yıl önce Türkiye'nin 50 şehrinden 150 gazeteciyi bir araya getirerek, Ankara'nın turizmi için ne yapılabileceğini tartıştıklarını dile getirdi.

Kültür Yolu Festivallerinin yapılmasında derneğin katkısının olduğunu ifade eden Gökdemir, beşinci etkinliğin Kars'ta gerçekleştirilmesinden mutluluk duyduklarını dile getirdi.

Gökdemir, Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle etkinliklerin devam etmesi için çalışacaklarını belirterek, "Gazeteciler olarak Kars'ı en iyi şekilde anlatmak istiyoruz. Ülkemizin her yeri bizim için çok kıymetli. Elimizden geldiğince şehirlerimizin güzellik ve zenginliklerini duyurmalıyız." dedi.

Telif Hakları Genel Müdürlüğü Koordinasyon ve Destek Hizmetleri Daire Başkanı Sanem Arıkan da bakanlık olarak turizmci ve yatırımcının her zaman yanında olduklarını söyledi.

Turizmde destinasyonların birer birer öne çıkmasının önemli olduğunu vurgulayan Arıkan, Kars'ın Türkiye'nin en kıymetli şehirlerinden biri olduğunu, öne çıkması için herkese görev düştüğünü dile getirdi.

Toplantının ardından gazeteciler Ermenistan sınırındaki Ani Ören Yerini, kazı başkanı Doç. Dr. Muhammet Arslan rehberliğinde incelemeye başlayarak Kars’ın tarihi değerlerini tek tek keşfettiler.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER