Sanem Arıkan: Ankara 5 Bin Yıllık Kadim ve Köklü Bir Kültüre Sahip
YEREL HABERLERİçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla ilişkiler Genel Müdürlüğünce desteklenen Kültür Sanat Muhabirleri Derneği tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen “Cumhuriyetimizin 100. Yılında Ankara Tarihi ve Kültür Değerlerini anlama çalıştayı” Altındağ Belediyesinin ev sahipliğinde Ulucanlar Cezaevi Müzesinde gerçekleştirildi. Düzenlenen çalıştaya Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Daire Başkanı Sanem Arıkan, "Halk Kültüründe Ankara" başlıklı sunumuyla konuşmacı olarak katılım sağladı.
Ankara kültürüne olan derin bağlılığı ve bu kültürü yaşatma çabası ile ön plana çıkan, Başkentin köklü tarihini ve köklü mirasını sahiplenerek; gelecek nesillere aktarma konusunda gösterdiği hassasiyetle her zaman takdir toplayan, Ankara’nın sanatsal ve kültürel kimliğini güçlendirmek için gösterdiği gayretlerle tanınan Sanem Arıkan; çalıştay konuşmasında Ankara’ya dair önemli notlar paylaştı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Daire Başkanı Sanem Arıkan
Çalıştaya ‘Halk Kültüründe Ankara’ konulu sunumuyla katılan ve Ekim ayının kendileri için çok önemli olduğunu vurgulayan Kültür ve Turizm Bakanlığı Daire Başkanı Sanem Arıkan, “Ekim bizim için çok önemli. 5 Ekim Atatürk’ün Ankara halkı tarafından kendisine yapılan hemşerilik teklifini kabul edişinin yıl dönümü. Bir de 13 Ekim Ankara’nın Başkent oluşu bizim için çok kıymetli. Ankara 5 bin yıllık kadim ve köklü bir kültüre sahip” dedi.
Geleneksel Müzik Kültürümüzü Koruyalım Çağrısı
Ankara müziğine çok önem veriyoruz, korumalıyız. Bizim için önemli olan şey şu: Şunu biliniz ki Ankara’nın ‘Kostak Tavır’ dediğimiz ağır bir müzik tavrı var, Seymen oyunlarımız da aynı şekilde. Ankara ile özdeşleşmiş bir Seymen Tavrı var diyerek; “benim burada vermek istediğim mesaj şu: ‘Lütfen geleneksel olan Ankara türkülerimizi bozmayın. Siz ne istiyorsanız yapın ama bizim geleneksel müzik kültürümüzü koruyun’ diyoruz şeklinde çağrıda bulundu.
Tüm Mazlum Milletlerin Kalbi Burada Atıyor
Arıkan, konuşmasının devamında Altındağ ilçesine değinerek; “Altındağ sadece Ankara’nın ya da Türkiye’nin kalbi değil, bence burası dünyanın kalbi. Gözü, kulağı bizde olan dil, din, ırk, herhangi bir bağla kendisine ait hisseden tüm mazlum milletlerin kalbi bugün burada atıyor.” ifadesini kullandı.
Dayanışmanın, birlikte hareket etmenin ve ortak amaçların hem şehir hem ülke için çok kritik bir öneme sahip olduğunu belirtti. Milli mücadele yıllarında Ankara’lı kadınların cepheye sağladıkları destek ve fedakarlıklarından bahsederek; bu yardımlaşma ve birlik olma ruhunun günümüz şartlarında da farklı koşullarda devam etmesi gerektiğinin altını çizdi. Arıkan, son olarak “Atatürk’ün Yurtta Sulh Cihanda Sulh” anlayışı bizim için vazgeçilmezdir diyerek; barış ve birlik içinde olmanın önemine dikkat çekti.
İlginizi Çekebilir