© Redaktör Haber 2022

Paris 2024: Skandallar ve Hatalar Gölgesinde Başlayan Olimpiyatlar

Paris 2024 Olimpiyatları'nın açılış töreni ve ilk haftasında birçok sorun yaşandı Paris'in 100 yıl sonra üçüncü kez ev sahipliği yaptığı Olimpiyat Oyunları'nın açılış töreni, tarihte ilk kez bir stadyum dışında, Sen Nehri üzerinde gerçekleştirildi. Ancak bu törende sergilenen gösteriler, özellikle Hristiyan dünyasından büyük tepki topladı. Gösterilerde LGBT propagandası yapıldığı ve Leonardo da Vinci'nin "Son Akşam Yemeği" tablosunun "drag queen" performansıyla canlandırılmasının dini değerlere saygısızlık olarak görüldüğü gerekçesiyle organizasyon yoğun eleştiriler aldı. Hristiyanlığı temsil eden kurumlar başta olmak üzere, birçok ülkenin yöneticileri ve sivil toplum kuruluşları bu duruma tepki gösterdi, konu sosyal medyada da geniş yankı buldu.

Paris 2024 Olimpiyatları'nın açılış töreni ve ilk haftasında birçok sorun yaşandı

Paris'in 100 yıl sonra üçüncü kez ev sahipliği yaptığı Olimpiyat Oyunları'nın açılış töreni, tarihte ilk kez bir stadyum dışında, Sen Nehri üzerinde gerçekleştirildi. Ancak bu törende sergilenen gösteriler, özellikle Hristiyan dünyasından büyük tepki topladı. Gösterilerde LGBT propagandası yapıldığı ve Leonardo da Vinci'nin "Son Akşam Yemeği" tablosunun "drag queen" performansıyla canlandırılmasının dini değerlere saygısızlık olarak görüldüğü gerekçesiyle organizasyon yoğun eleştiriler aldı. Hristiyanlığı temsil eden kurumlar başta olmak üzere, birçok ülkenin yöneticileri ve sivil toplum kuruluşları bu duruma tepki gösterdi, konu sosyal medyada da geniş yankı buldu.

 

Yağmur nedeniyle aksaklıklar yaşandı

Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'nın açılış töreni sırasında yoğun yağışlar çeşitli aksamalara yol açtı. Ülkelerin kafileleri, Austerlitz Köprüsü'nden başlayarak, Sen Nehri boyunca Eyfel Kulesi'ne kadar uzanan yaklaşık 6 kilometrelik mesafede geçiş yaptı. Ancak, Trocadero Meydanı'nda üstü açık tribünlerde töreni izleyen devlet adamları ve uluslararası kuruluşların temsilcileri yağış nedeniyle zor anlar yaşadı. Yağmurdan ıslanan davetliler, sporcular, basın mensupları ve izleyiciler tören alanını terk etmek zorunda kaldı. Ayrıca, özel konukların tek kullanımlık yağmurluklarla töreni izlemek zorunda kalması da basında geniş yer buldu.

 

Olimpiyat bayrağı göndere ters çekildi

Olimpiyat bayrağının törenin sonlarına doğru Trocadero Meydanı'nda göndere ters çekilmesi büyük bir skandal olarak basında yer aldı. Ayrıca Türkiye'nin Okçuluk Klasik Yay Takım kategorisinde bronz madalya kazandığı seremonide, ülke bayraklarının yüksekliklerinin yanlış asılması dikkat çekti. Bu hatalar, Fransa'nın gümüş madalya kazanmasına rağmen, Fransız bayrağının Türk bayrağının altında kalmasıyla daha da belirgin hale geldi.

 

Fransa, başörtüsü yasağı nedeniyle sporcusunu engelledi

Fransa, Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'nda başörtüsü yasağı uygulayarak, açılış törenine başını örterek katılmak isteyen atlet Sounkamba Sylla'nın törene şapka ile çıkmasına neden oldu. Bu yasağın sadece Fransız sporcularını kapsaması, diğer ülkelerin sporcularının başörtüsü ile törende yer almasına olanak tanıdı.

 

Güney Kore, "Kuzey Kore" olarak anons edildi

Olimpiyat açılış töreninde Güney Kore kafilesi, hem Fransızca hem de İngilizce olarak "Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti" şeklinde yani Kuzey Kore olarak anons edildi. Bu skandal, hem Uluslararası Olimpiyat Komitesi hem de Paris 2024 organizatörlerinden özür dilemelerine neden oldu.

 

Yanlış milli marş çalındı

Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'nda bir başka skandal, Güney Sudan ve Porto Riko arasındaki basketbol maçında yaşandı. Maç öncesinde Güney Sudan'ın marşı yerine, 2011 yılında ayrıldıkları Sudan'ın marşı çalındı. Bu hata nedeniyle organizatörler özür diledi ve doğru marş çalındıktan sonra müsabaka başladı.

 

Sen Nehri'ndeki kirlilik nedeniyle yarış ertelendi

Olimpiyat Oyunları başlamadan önce tartışmalara konu olan Sen Nehri'ndeki kirlilik, yarışmaların ertelenmesine neden oldu. Nehirdeki kirlilik yüzünden triatlon branşındaki antrenmanlar iptal edilirken, 30 Temmuz'da yapılması planlanan erkekler triatlon yarışması bir gün gecikmeli gerçekleştirildi. Sen Nehri'nde 5 Ağustos'ta triatlon ve 8-9 Ağustos'ta maraton yüzme yarışlarının yapılması planlanıyor.

 

Kanada Kadın Futbol Takımı'nın "casusluk" skandalı

Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'nın başında Kanada Kadın Futbol Takımı'nın "casusluk" girişimi gündeme geldi. Kanada, rakipleri Yeni Zelanda'nın antrenmanını drone ile gözetlemeye çalıştı ve bu durum FIFA tarafından ağır bir şekilde cezalandırıldı. Kanada takımına 6 puan silme cezası verilirken, Teknik Direktör Beverly Priestman ve ekibinden üç kişi 1 yıl men cezası aldı.

 

Olimpiyat Köyü'ndeki eksiklikler ve sorunlar

Olimpiyat Köyü'nde kalan sporcular ve antrenörler, birçok sorunla karşılaştı. Özellikle protein ağırlıklı yiyecekler ve içme suyu temini konusunda ciddi sıkıntılar yaşandı. Ayrıca, köydeki konforsuz yataklar ve sıcaklık sorunları da sporcuların en çok şikayet ettiği konular arasında yer aldı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER