© Redaktör Haber 2022

Kadın Liderler, Savaşsız Bir Dünya İçin Bir Araya Geldi

17 Ağustos'ta, Uluslararası Kadın Barış Grubu (IWPG) Global 10. Şube tarafından düzenlenen 6. Uluslararası Kadın Liderler Zirvesi, çevrimiçi olarak gerçekleştirildi. Etkinlik "Barış İnşasında bulunan” 150 katılımcının yer aldığı bir toplantıya ev sahipliği yaptı.

17 Ağustos'ta, Uluslararası Kadın Barış Grubu (IWPG) Global 10. Şube tarafından düzenlenen 6. Uluslararası Kadın Liderler Zirvesi, çevrimiçi olarak gerçekleştirildi. Etkinlik "Barış İnşasında bulunan” 150 katılımcının yer aldığı bir toplantıya ev sahipliği yaptı. Etkinliğin teması “Savaşsız Bir Dünya İçin Yasal Temeller" oldu ve 15 ülke arasında kadın liderleri ile birlikte Kore, ABD, Brezilya, Meksika, Pakistan, Türkiye, Kazakistan, Hindistan, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Arnavutluk, Kosova, Sırbistan, Hırvatistan, Japonya ve Birleşik Arap Emirlikleri bulundu.

 

IWPG Global 10. Şube Direktörü Hwa-jeong Kim, açılış konuşmasında, "4 milyar kadını bir araya getirmeyi hedefleyen IWPG, Savaşların Sonlanması ve Barış Bildirgesi (DPCW)'nin uluslararası yasal bağlayıcılığı olan bir araç haline gelmesini destekliyor ve teşvik ediyor. Bu sayede barışın yasal, kurumsal ve sürdürülebilir bir şekilde sağlanması mümkün hale gelebilir. Uluslararası Kadın Liderler Zirvesi, etkili kadın liderleri bir araya getiren önemli bir platformdur ve ortak çabalarımızla savaşsız bir dünyayı geleceğe miras bırakabiliriz." dedi.

 

Meksika'dan eski Çevre Bakanı ve APCO Worldwide'ın Meksika ve Latin Amerika Başkanı Martha Delgado Peralta, bu yılki zirvenin barış inşasında kadınların rolünü vurgulama amacını taşıdığını belirterek, "Etkili kadın liderler, içgörülerini ve deneyimlerini paylaşarak dünya barışını inşa etmek için önemli bir platform sunuyor. Kadın liderliğinin demokratik yönetimi ve kalıcı istikrarı teşvik etmeye yardımcı olduğu kanıtlanmıştır. Kadınları güçlendirerek ve DPCW'yi destekleyerek küresel barış ve güvenlikte önemli ilerlemeler kaydedebiliriz." şeklinde konuştu.

 

Kadın Demokrasi Ağı (WDN) Genel Sekreteri ve WDN Brezilya temsilcisi Silvia Rita Souza, kadınların barış inşasındaki kritik rolüne dikkat çekerek, "Barış eğitimi ve kadınların güçlendirilmesi, barış inşasının temel bileşenleridir. DPCW, savaşsız bir dünya elde etmek için güçlü bir araçtır ve dünya çapındaki tüm kadın liderlerin bunu destekleme görevi vardır. Kadınları her düzeyde güçlendirmeli ve kadınların gücüyle dünya barışına katkıda bulunmalıyız." Dedi.

 

Meksika'dan AGORA adlı bir STK'nın temsilcisi olan avukat Alexia Cortez, kadınların güçlendirilmesinin sadece cinsiyet eşitliğiyle ilgili değil, aynı zamanda toplumun tüm üyelerinin barışı yaratma potansiyelini değerlendirmekle ilgili olduğunu ifade etti. Cortez, "Kadınların çatışma çözme yaklaşımları, DPCW'nin ilkeleriyle uyumludur ve barış inşasında güçlü bir çerçeve sunmaktadır." dedi.

Türkiye'den gazeteci ve kadın hakları savunucusu Melek Touma, barış eğitimine vurgu yaparak, "Suriye'nin on yıldan fazla süren çatışmaları, barış eğitimine olan ihtiyacı artırmaktadır. Türkiye, insani ve diplomatik çabalarıyla barışı savunmada önemli bir rol oynamaktadır. IWPG'nin barış eğitim programı, sadece savaş bölgelerinde değil, küresel ölçekte anlayış ve uzlaşmayı teşvik etmek için hayati öneme sahiptir." şeklinde konuştu.

 

Zirve sonrasında IWPG Global 10. Şube ile Pakistan'daki ALI Devlet Okulu arasında bir protokol anlaşması (MOA) imzalandı ve Pakistan Rawalpindi Barış Komitesi Başkanı olarak yüksek mahkeme avukatı Samra Shahzadi atandı. Ayrıca, Japonya'dan Koumin Gazetesi temsilcisi Tetsuya Mochida'ya takdir ödülü, Hindistan'dan Preethi M. Dev'e ise başarı belgesi verildi.

 

IWPG, Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi (ECOSOC) ve Küresel İletişim Departmanı'na (DGC) kayıtlı bir küresel kadın STK olup, Kore merkezli olarak "Sürdürülebilir dünya barışını gerçekleştirme" vizyonuyla, barış kültürünü yaymak ve DPCW'nin yasalaşmasını desteklemek için aktif olarak çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER