© Redaktör Haber 2022

ella nedir? etkisi ne kadar sürer? ve etkileri nelerdir?

Korunmasız ilişkilerin ardından istenmeyen gebelikleri önlemek amacıyla kullanılan ertesi gün hapı, ne kadar erken kullanılmaya başlanırsa başarı oranı o derece artıyor. İlişki sonrasında kullanılması gereken ve acil korunma yöntemlerinden biri olan ertesi gün hapları, düzenli doğum kontrol yöntemleri arasında bulunmuyor. Kullanıldıktan sonra lekelenme tarzı kanama ve bir sonraki adetin birkaç gün önce gerçekleşmesine veya birkaç gün sonra gecikmesine yol açabiliyor. Hiçbir şekilde kısırlığa sebep olmayan ertesi gün hapı, cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı kesinlikle bir koruma sağlamaz.

Ertesi gün hapı nasıl kullanılır?

Ertesi gün hapı, korunmasız cinsel ilişki sonrasında ne kadar çabuk kullanılırsa, hamileliği engellemede başarı düzeyi o derece artış gösterir. Ertesi gün hapı cinsel ilişki sonrasındaki 5. güne kadar kullanılabilmektedir. İlacın gebeliği engelleme şansı ne zaman alındığı ile bağlantılı olmaktadır. İlk 24 saat içinde alınan ilaç gebeliği önlemede yüzde 98 oranında başarı olurken, bu oran 48. saatte yüzde 75’e geriler. Ağızdan alınan ilacın kullanım şekli, ilaç markaları arasında farklılık göstermektedir. Bazı ilaç markaları tek, bazıları ise çift doz olarak kullanılmaktadır.

Ertesi gün hapı ile ilgili sık sorulan sorular 

Ertesi gün hapı nasıl koruma sağlar?

Hormon bazlı ertesi gün hapları yumurtlamayı erteler ya da fertilize olmuş ovumun yani döllenmiş yumurtanın rahime yerleşmesine engel olur. Ella ertesi gün hapı yumurtlama için gereken anahtar hormonların etkisini bloke ederken,  rahim içi araçlar (RİA) ise yumurta ve spermin buluşmasını engeller ya da döllenmiş yumurtanın rahime yerleşmesinin önüne geçer.

Ertesi gün hapı doğum kontrol yöntemi olarak kullanılabilir mi?

Ertesi gün hapı düzenli doğum kontrolü metodu değildir. Sadece acil durumlarda kullanılır ve sürekli kullanılması sağlık problemlerine yol açabilir.

Ertesi gün hapı var olan gebelikleri sonlandırır mı?

Ertesi gün hapları gebeliği sonlandırmaz ve gebeliği bitirmek için kullanılmaz.

Ertesi gün hapı ilişkiden kaç gün sonra kullanılır?

Bazı ertesi gün haplarının ilk 72 saat, bazılarının ise ilk 120 saat içine alınması gebelik ihtimalini yüzde 1-2 ye düşürmektedir. Ancak ilaç ne kadar erken alınırsa etkisi o derece artış gösterir.

Ertesi gün hapının etkisini düşüren durumlar nelerdir?

Bazı durumlar ertesi gün hapının etkisini azaltmaktadır.  Aşağıda sıralanan durumlarda ertesi gün hapı kullanmak sıkıntılı yaratabilmektedir.

- Ertesi gün hapının bileşenlerinden birine karşı alerji durumu varsa

- İlacın etkinliğini azaltacak epilepsi ilacı veya rifampicin ve griseofulvin gibi antibiyotiklerin kullanımı durumunda

-BMI  boy kilo indeksinin 30’un üzerinde olması durumunda yani fazla kilo mevcutsa ilacın etkisi azalacak ve başarısızlık oranı artacaktır.

Ertesi gün hapının yan etkileri nelerdir?

Ertesi gün hapları çoğunlukla güvenlidir. Bulantı, mide ağrısı, baş ağrısı, yorgunluk, göğüslerde hassasiyete sebep olabilir. Bulantının fazla olması durumunda antiemetik yani bulantı hafifletici ilaçlar kullanılabilir. Lekelenme tarzı kanama, bir sonraki adetin birkaç gün önce veya birkaç gün gecikmesine yol açabilir. Eğer ertesi gün hapının alımını takiben 3 ile 5 haftalık süre zarfında adet gecikmesi ve şiddetli alt karın ağrısı varsa acilen bir kadın doğum uzmanı ile irtibata geçilmesi ve gebelik veya dış gebelik olup olamadığının teyit edilmesi hayati önem taşımaktadır.

Ertesi gün hapını aldıktan sonra kusarsam ne yapmalıyım?

Ertesi gün hapı bazen kusmayı tetikleyebilir. Eğer ilacı aldıktan ilk iki saat içinde kusma gerçekleşirse ikinci doz ertesi gün hapının alınması gerekir. Eğer iki saatten fazla süre geçmişse ilaç artık sisteme girmiş demektir ve ilaç alımının tekrarı gerekmez.

Hamileyken ertesi gün hapı kullanılır mı?

Eğer kişi hamile olduğunu düşünüyorsa kesinlikle ertesi gün hapı kullanmamalıdır. Çünkü fetüs için bilinmeyen zararlara yol açabilmektedir.

Ertesi gün hapının etkisi ne kadar sürer? Sonrasında korur mu?

Ertesi gün hapı yumurtlamayı geciktirir, sonrasında korunmasız cinsel ilişki durumunda gebelik ihtimali artış gösterir. Ertesi gün hapı sonrasındaki cinsel ilişkilerde kondom gibi diğer yöntemlerin kullanımı güvenli olacaktır.

Ertesi gün hapı ne sıklıkta kullanılır?

Ertesi gün hapı bir ay içerisinde bir kereden fazla kullanılmamalıdır. Ertesi gün hapları acil bir korunma metodudur, düzenli korunma metodu yerine geçmez ve sürekli kullanılmamalıdır.

Ertesi gün hapı kısırlık yapar mı?

Ertesi gün hapı kesinlikle kısırlığa sebep olmaz. Bu haplar gelecekteki fertilite yani doğurganlık oranını kesinlikle etkilemez.

Ertesi gün hapları cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı koruma sağlar mı?

Ertesi gün hapları cinsel yolla bulaşan HIV, HSV, HPV gibi hastalıklara karşı kesinlikle bir koruma sağlamaz.

Ertesi gün hapları adeti geciktirir mi ya da kanama yapar mı?

Ertesi gün hapları kullanıldığı ay içinde hafif lekelenme tarzı kanama, bir sonraki adetin birkaç gün önce veya sonra olmasına yol açabilmektedir. Ancak adet düzensizliğine sebep olmaz.

Emziren anneler ertesi gün hapı kullanabilir mi?

Ertesi gün hapları emzirme döneminde güvenlidir ve kullanılabilir. Süte çok az bir miktarda hormon geçse de geçen miktar bebeğe bir zarar vermez.

Acil korunma metotları hangileridir?

Ertesi gün hapları ve rahim içi araç yani spiral en bilinen acil korunma metotlarını oluşturmaktadır.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER