Bursa ve Alinur Aktaş
KÜLTÜR SANATKültür Sanat Muhabirleri Derneği Başkanı ve Redaktör Haber Sorumlu Yazı işleri Müdürü İbrahim Gökdemir Bursa'ya gitti ve Bursa'da ki değişimi yerinde inceledi. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'ın tarihi mekanlara yaptığı dev yatırımları yerinde inceleyen Gökdemir Başkan Aktaş ile arasında geçen kısa bir diyaloğu da kaleme aldı.
Kültür Sanat Muhabirleri Derneği Başkanı ve Redaktör Haber Sorumlu Yazı işleri Müdürü İbrahim Gökdemir Bursa'ya gitti ve Bursa'da ki değişimi yerinde inceledi. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'ın tarihi mekanlara yaptığı dev yatırımları yerinde inceleyen Gökdemir Başkan Aktaş ile arasında geçen kısa bir diyaloğu da kaleme aldı.
İşte o yazı;
Geçtiğimiz hafta içerisinde, 8500 yıllık arkeoparktan 2300 yıllık Bitinya surlarına, 700 yıllık Osmanlı eserlerinden Cumhuriyet dönemi sivil mimarlık örneği yapılara kadar her alanda eşsiz eserlere sahip olan Bursa’daydık.
Sebebi ziyaretimiz Osmanlı Sultanı 1. Ahmed’in emriyle 1615 yılında Cünûnî Ahmed Dede tarafından kurulan, 1925 yılında yasayla kapatıldıktan sonra bir süre farklı amaçlarla kullanıp, kaderine terkedilen ve türbe dışındaki bölümleri yok olan Bursa Mevlevihanesi’nin ilk günkü kimliğiyle Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yeniden ayağa kaldırılmış olmasını yerinde görmekti.
Görmeye gittik ama birde ne görelim…
Sadece Mevlevihane değil Bursa baştan aşağıya yeniden ayağa kaldırılmış…
Ayağa kaldıran isim şehrin şehr-i emini Alinur Aktaş…
Evet, 6 yıldır Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapan Alinur Aktaş’tan bahsediyorum.
Mevlevihane için gittiğimiz Bursa’da dokunmadığımız cadde, sokak, girmediğimiz tarihi mekan kalmadı desem yeridir.
Her birinde de Alinur Başkanın bir izine rastladık.
Mevlevihane’den başlayalım isterseniz.
Mevlevîhaneler tarih boyunca, toplumun her kesiminden insanın manevî hayatına tesir ettiğini hepimiz biliriz.
Ne yazık ki 400 yıllık Bursa Mevlevihanesi’nin 98 yıl önce sırlanmasının ardından mescit, karakol, askeri depo ve son olarak su deposu gibi farklı işlevler için kullanılmış. Sevginin, Muhabbetin, maneviyatın bol olduğu Mevlevihane’nin atıl vaziyette durmasına içi el vermeyen Başkan Ali Nur Aktaş “Tarihî mirasımıza sahip çıkmak, korumak ve geleceğe aktarmak bizim asli vazifemizdir” diyerek kolları sıvamış ve Bursa’ya yakışır halde Mevlevihane’yi tekrar küllerinden hayata bağlamış.
‘Semahane’, ‘Türbe, Meydan-ı Şerif ve Matbah-ı Şerif’ ve ‘Dedegan Hücreleri ve Selamlık’ olmak üzere 3 bölümden oluşan yapı, özgün kimliğiyle Bursa’ya değer katmış. Mevlevihane’nin özellikle Semahane bölümündeki tavan işlemeleri ve ahşap oymaları göz kamaştırırken, Matbah-ı Şerif bölümü Mevlevilik kültürünün tüm yönleriyle anlatıldığı bir müzeye dönüştürülmüş. Dedegan Hücreleri ve Selamlık bölümünde Uludağ Üniversitesi işbirliğiyle uzmanlık seviyesinde musiki ve hat derslerinin verileceği Mevlevihane, haftalık sohbet programları, sema gösterileri, musiki ve hat dersleri ile Mevlevi kültürünün tüm yönleri ile yaşatılacağı bir merkez olmuş.
İşte bizde tam bu haftalık sohbetin ve sema gösterisinin üzerine geldik Bursa’ya.
Bursa Büyükşehir belediye Başkanı Alinur Aktaş geçmiş dönem bütün belediye başkanlarını da toplamış Mevlevihane’ye. Sevgi, aşk ve muhabbetle Mevlevihane’nin maneviyatında toplanmış tüm başkanlar. Başkan Alinur Aktaş birleştiriciliğini, Bursa’nın manevi muhabbetini en güzel örneğiyle sergilemiş.
TEKNOLOJİNİN TARİHLE BULUŞTUĞU NOKTA OLMUŞ BURSA
Teknolojinin zirve yaptığı bir dönemde yaşıyoruz. Bursa’da teknolojinin tarihle buluştuğuna zindan kapıda şahit olduk.
Başkan Alinur Aktaş’ın talimatları doğrultusunda Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından 2015 yılında başlatılan restorasyon çalışmaları neticesinde Bursa surlarının 6 kapısından biri olan Zindankapı yeniden hayat bulmuş. 17 Ekim 2021 yılında hizmete açılan Zindankapı’da buraya ismini veren zindanlar güncel sanat galerisi olarak işlevlendirilmiş ve Bursa surlarının tarihsel süreçleri teknoloji ve interaktif alanlarla ziyaretçiye sunulmak üzere düzenlenmiş. Örneğin ip perdeler birer dekor gibi dursa da tarihi süreçlerin anlatıldığı dev bir ekran olarak karşımıza çıkıyor. Animasyonlarla anlatılan tarihin içerisinde buluyorsunuz bir anda kendinizi.
ALPLERİN SANCAK NÖBETİ ANITKABİR’İ HATIRLATTI
Osmangazi ve Orhangazi türbelerinin yan yana olduğu Bursa Tophanede Osmangazi türbesinin önünde tarihimizi bizlere bizzat yaşatan bir projeye imza atılmış. Bursa Büyükşehir Belediyesi ile il jandarma komutanlığının ortak projesinde tamamı uzman çavuşlardan oluşan askerler Alp kıyafetleriyle Osmangazi türbesinin önünde nöbet tutuyorlar. Her saat başı nöbet değişim töreni yapılıyor. Bu tören esnasında ziyaretçiler toplanarak nöbet değişim törenini izleyebiliyorlar. Hatta sadece bu nöbet değişimini izlemek için topçu sarayına gelenler var.
Bu nöbet değişimi bana Anıtkabir’de askerlerimizin yapmış olduğu nöbet değişimini hatırlattı. Biliyorum ki Ankara’ya sırf bu nöbet değişimini izlemek için gelenler oluyor. İşte Bursa’nın kurtuluş günü olan 17 Eylül 2020’de başlatılan bu proje sayesinde Bursa’da ki bu tarihi ana tanıklık yapmak isteyenler Tophane’de buluşuyor ve Bursa’nın turizmine ayrı bir katkı sağlıyor.
Muradiye Cami, Muradiye Külliyesi, Muradiye Kuran ve el yazması müzesi, Yeşil Türbe, Yeşil cami, Emir Sultan, Tarihi Belediye Binası, Kozahan, Ulu cami, Tarihi inkaya Çınar ve daha pek çok tarihi dokularımız inanın Bursa’da emin ellerde.
Belediye Başkanı Alinur Aktaş geçmişine sahip çıkıyor, geleceğe büyük bir miras bırakıyor.
Merak ettim sordum, “Nasıl başardınız?” dedim.
Cevabı çok netti…
“Şehirler genelde Belediye Başkanlarının kendi insiyatifleriyle aldığı kararlar doğrultusunda şekillenir. Ancak ben öyle yapmadım” dedi.
“Peki ne yaptınız?” dedim
“Göreve başladığım günden itibaren bu şehre neler katabalirim sorusunun cevabını tek başıma vermedim. Ünvanında Başkan ve Müdür geçen 14 bin kişiyle toplantılar yaptık, konuştuk, tartıştık ve projeleri bu görüşler doğrultusunda yürüttüm. Asla kendi başıma karar almadım” dedi.
Tamda bu nokta da “İşte Bursa ve Alinur Aktaş” dedim.
Bursa Alinur Aktaş’tan Alinur Aktaş’ta Bursa’dan memnun.
Bize de önümüzde ki 2024 seçimlerinde “Allah devamına erdirsin” demek düşer.
Kalın sağlıcakla..
İlginizi Çekebilir