© Redaktör Haber 2022

Ardahan Üniversitesi Olarak 10 Bin Yıllık Ata Tohumunu Yaşatıyoruz

Kültür ve Turizm Bakanlığının destekleri ile Kültür Sanat Muhabirleri Derneği tarafından düzenlenen 5. Medya Kültür Sanat ve Turizm Buluşmaları etkinlikleri gazetecileri Ardahan’ın kültürel ve tarihi zenginlikleri ile buluşturdu. Etkinliğe Türkiye'nin çeşitli illerinden birçok gazeteci katıldı.

 Kültür ve Turizm Bakanlığının destekleri ile Kültür Sanat Muhabirleri Derneği tarafından düzenlenen 5. Medya Kültür Sanat ve Turizm Buluşmaları etkinlikleri gazetecileri Ardahan’ın kültürel ve tarihi zenginlikleri ile buluşturdu. Etkinliğe Türkiye'nin çeşitli illerinden birçok gazeteci katıldı.

Ardahan Milletvekili Kaan Koç ve Ardahan Valiliği’nin ev sahipliği yaptığı etkinlik kapsamında;
Kültür Sanat Muhabirleri Derneği muhabirleri, Ardahan Üniversitesi Rektör yardımcısı Prof.Dr. Mustafa Yıldız’ı ziyaret etti.

 Üniversitenin gastronomi ve mutfak sanatları bölümü ile aşçılık bölümü akademisyenlerinin hazırladığı, ata tohumu kavlıca buğday unundan üretilen yöresel lezzetler Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanı Havva Vanlı tarafından tanıtıldı. Üniversitenin bahçesinde semaverde çay eşliğinde kavlıca buğdayından üretilen ürünler gazetecilere ikram edilirken, tarihin derinliklerinden gelen organik kavlıca buğdayı damaklarda unutulmaz bir lezzet bıraktı.

Redaktör Haber mikrofonlarımıza açıklamalarda bulunan Ardahan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Yıldız; Ardahan Üniversitesinin 2008 yılında kurulan genç bir üniversite olduğunu, kurulduğu günden beri en önemli misyonunun Ardahan’ın değerlerini hem ulusal hem de uluslararası düzeyde tanıtmak, Ardahan’ın farklı ve bilinmeyen boyutlarıyla aktarmak olduğunu söyledi.

Yıldız; Üniversitede bilimsel çalışmalarının yanı sıra yerel değerleri özellikle de arıcılık alanı ve Kavılca Buğdayını gastronomi bölümünde hem yaşatmak, yeniden gündeme getirmek hem de sürdürülebilir kılmayı amaç edindiklerini dile getirdi. Bu konuda önemli ölçüde yol da kat ettiklerini ekledi.

Pror. Dr. Mustafa Yıldız ata tohumuna çok önem verdiklerinin altını çizerek;

“İl tarım müdürlüğüyle ortaklaşa projeler geliştirerek Kavılca Buğdayı ile ilgili yapılması gereken ne varsa önce bir tartışmaya açıp daha sonra çeşitli kalemlerde ekmek, kurabiye ve en son olarak da makarna üretimine ilişkin bir çalışmamız oldu. Gastronomi bölümü öğrencilerimiz de bu konuda gayet heyecanlı işe başladılar ve hala aynı heyecanı da sürdürmektedirler. Çünkü biliyorsunuz Kavılca Buğdayı 10.000 yıllık bir ata tohumu bu tohumun değerlendirilmesi, pazarlanması konusunda ilimize öncülük etmeyi hem bilimsel hem de ticari anlamda yapılması gerekenleri halka da aktarmayı bir misyon olarak kendimize üstlendik” şeklinde ifade etti.

 

Prof. Dr. Yıldız Ardahan Üniversitesi olarak yöresel lezzetlerin tanıtılmasını sürdürülebilir olmasını benimsediklerini söyleyerek;

“Hem aşçılık bölümümüz var hem de gastronomi bölümümüz var.  Gastronomi bölümümüzde bununla ilgili hocalarımız özel çalışmalar sürdürmektedirler. Hatta uluslararası sempozyumlarda birtakım sunumlar yaparak bu değerimizi aktarmaktadırlar. Gastronomi bölümü içerisinde birimlerimiz ve öğrencilerimiz bu çalışmaları sürdürmekte” şeklinde açıkladı.

Yıldız; konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Tabi özgün bir değer olarak farklılaştırmış oluyoruz. Öğrencilerimizi diğer gastronomi bölüm öğrencilerinden daha farklı bir eğitim modeliyle, anlayışıyla farklı bir yapıya, donanıma sahip aranan elemanlar olarak, yetiştirmeye gayret gösteriyoruz” dedi.

Yıldız’dan Öğrencilere Davet

“Öğrencilerimizi Ardahan’a bekliyoruz. Tercih dönemi yaklaşıyor bu dönemde, kararsızlıklar olacaktır. Yaşanacak yer bağlamında gerek ekonomik açıdan gerekse yaşam koşulları açısından öğrencilerimizi mutlu edebileceğimiz bir konumdayız. Tüm öğrencilerimizi bekliyoruz, kontenjanlarımız doluyor zaten %100 hatta %102 oranında.” ifadelerinde bulundu.

“İnanılmaz bir talep var. Evet bizim dolma konusunda bir kaygımız yok. En iyilerin gelmesini bekliyoruz, iyi öğrencilerimizin çoğalması üniversitemizin kalitesini de arttıracaktır. İyi öğrencilerle iyi eğitim kadrosu, kaliteli eğitimle çok daha iyi olacak, çok daha iyi yerlere geleceğiz.” dedi.

 

 

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER