© Redaktör Haber 2022

Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Demirci: Teşvik İstiyoruz

Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Demirci, geçen yıl üretilen 100 ton kavılca buğdayının ellerinde kaldığını ve Tarım Bakanlığı'nın üreticilere teşvik sağlaması gerektiğini söyledi.

Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Demirci, geçen yıl üretilen 100 ton kavılca buğdayının ellerinde kaldığını ve Tarım Bakanlığı'nın üreticilere teşvik sağlaması gerektiğini söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanlığının destekleri ile Kültür Sanat Muhabirleri tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen “Medya Kültür Sanat ve Turizm Buluşmaları” etkinlikleri Kars ilinin ardından Ardahan’da devam etti. Etkinlikte Türkiye’nin çeşitli şehirlerinden birçok gazeteci Kars ve Ardahan’ın tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerini yerinde inceledi.

Ardahan Milletvekili Kaan Koç ve Ardahan Valiliği’nin ev sahipliğinde düzenlenen programda gazetecilere Ardahan İl Kültür ve Turizm Müdürü gün boyunca eşlik etti. Programa katılan basın mensupları İl Kültür ve Turizm Müdürü Hasan Dede’nin rehberliğinde; Ardahan’ın tarihi ve kültürü ve trustik değerlerini yerinde inceledi. Gazeteciler; Damal Bebekevi, Ardahan Kongreleri ve Kongre Binası, Ardahan Kalesi, Ardahan Şehir Merkezi, Çıldır Gölü, Çıldır Aktaş Gölü, Gürcistan Sınırı, Mozeret Tepesinde Karaçay Kanyon’u ve Şeytan Kalesi’ni ziyaret etti. Gazreteciler daha sonra Damal İlçesi’nde bulunan Seyitören Köyünde Atatürk Silueti Seyri Etkinlikleri kapsamında düzenlenen şenliklere katıldı.

Program içinde bir öğlen yemeğinde gazetecilerle bir araya gelen Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Demirci; Basın mensuplarına hoş geldiniz konuşması esnasında önemli açıklamalarda bulundu. Kültür Sanat Muhabirleri Derneği’ne mensup gazetecilerin Ardahan’ı ziyaretlerinin çok kıymetli olduğunu dile getiren Demirci, bu kıymetli ziyaretin Ardahan’ın Tarihi ve Kültürel değerlerinin tanıtılması aktarılması açısından son derece etkili olacağını vurguladı.

Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Demirci, geçen yıl üretilen kavılca buğdayının satılamaması nedeniyle Toprak Mahsulleri Ofisi'nin destekleme alımı yapması gerektiğini ve Tarım Bakanlığı'nın üreticilere teşvik sağlaması gerektiğini vurguladı. Kavılca buğdayı ekiminin son üç yılda artmasına rağmen geçen yıl hiçbir alıcı bulunamadığını ve yaklaşık 100 ton buğday çiftçilerin elinde kaldığını belirten Demirci, “Ürün ambalajında "Ardahan kavılca buğdayı kullanılmıştır" ibaresi yer alan firma dahi geçtiğimiz yıl alım yapmadı. Bu durum çiftçileri buğday ekiminden uzaklaştırmış durumda” şeklinde konuştu.

Teşvik İstiyoruz

 

 

Geçtiğimiz yıl üretilen kavılca buğdayının satılamadığını belirten Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Demirci, “Bu sene Toprak Mahsulleri Ofisi’nin destekleme alımı yapmasını istiyoruz. Bir sonraki sene de Tarım Bakanlığının, kavılca buğdayı ekenlere teşvik vermesini istiyoruz. Bu sayede hem rekolteyi öğreneceğiz hem de ne kadar geliştirebileceğimizi göreceğiz. Eğer ekim devam ederse burada bir pazar da oluşacak. Kavılca buğdaylı ekmek satabilmemiz lazım. Fırıncıların da bu işe girmesi lazım. Fakat kimse bu işe girmiyor. Çok emek istediği için normal buğdaydan daha pahalı. Buğdayın un hale gelmesi ciddi anlamda emek istiyor. Bu nedenle kavılca buğdayına bazı teşviklerin olması lazım” şeklinde konuştu.

Son Üç Yıldır Artarak Devam Ediyor

Çetin Demirci, “Kavılca buğdayı ekimi Ardahan’da son 3 yıldır artarak devam ediyor. Fakat geçen yıl ekilen buğdayların hiçbiri alıcı bulunamadı. Yaklaşık 100 ton olan buğday alıcı bulamayarak çiftçimizin elinde kaldı. İsmini vermek istemediğim bir firmanın ürün ambalajlarında “Ardahan kavılca buğdayı kullanılmıştır” ibaresi yer alıyor ama geçtiğimiz sene bu firma da satın almadı. Üretimin olduğu ilk sene satın aldı fakat geçtiğimiz sene almadı” açıklamasında bulundu.

Demirci; geçen yıl ürünlerin satılmamasının ve bir pazarın oluşmamasının çiftçiyi kavılca buğdayından uzaklaştırdığını belirtti. “Çiftçiler, ‘Başkanım uğraştın ektik şimdi ne yapacağız?’ diye soruyor. Geçtiğimiz yıl birkaç makarna fabrikasını aradım satabilmek için ama başaramadık. Bu nedenle çiftçiler de yetişen ürünlerin satılmayacağını düşünüp uzak durmak istiyor” şeklinde ifade etti.

 

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER