© Redaktör Haber 2022

Ankara sporunun İlhan Cavcav’ı olmaya talibim

Kavaklıdere Spor Kulübü Başkanı Fatih Cürebal “İlhan Cavcav Türk sporuna önemli katkılarda bulunmuş, Gençlerbirliği’nde gerek ülkemize gerekse Avrupa’ya Futbolcu yetiştirmiş önemli bir isimdir. Bende Kavaklıdere Spor kulübünde Ankara sporunun İlhan Cavcav’ı olmak için kendime hedef seçtim” dedi.

Redaktör Haber Dergisinin sayfalarına bu ay Kavaklıdere spor Kulübü başkanı Fatih Cürebal’ı konuk ettik. İş insanı, Spor insanı ve gönül insanlığı ile tanınan Fatih Cürebal Ordu spor ve Ünye spor başkanlığı da yapmış bir isim. Zor ve meşakkatli bir görevi yürütürken çok önemli hedefleri olan bir kişiliğe sahip. 2023 yılına kadar Kavaklıdere spor Kulübünü profesyonel liglere taşımayı kulübün adına yayınladığı bir kitapçıkta hedef olarak göstermiş. Sonrasında ki hedefini  ise Süper ligde yer alarak Avrupa kupalarında tamamen yerli ve milli futbolcularla sahaya çıkarak Türkün gücünü göstermek olarak belirlemiş.

Fatih Cürebal ile yaptığımız röportajımızda sorduğumuz sorulara aldığımız cevaplar;

-Kavaklıdere Spor Kulübü nasıl kurulmuş?

O dönemin Ankaralı olup Fenerbahçe spor kulübünde futbol oynayan 7 kardeşimizin bir araya gelerek kurduğu bir kulüptür Kavaklıderespor kulübü. O dönemin Başbakanı Şükrü Saraçoğlu beyefendiye başvurarak kulüp kuruluyor. İlk başkanlığını da Başbakan Saraçoğlu’nun kardeşi Aydın Saraçoğlu oluyor. Böyle güzide bir kulüpte Allah bize başkanlık nasip etti.

-Siz Ordulusunuz nasıl Başkan oldunuz bir Ankara takımına?

Ordu spor da futbol oynamış birisiyim aynı zamanda. Ordu’da bir yerel televizyonda canlı yayına katıldığım sırada sunucu “Ordu spora başkan olmak ister misiniz?” diye bir soru yöneltti. O esnada bende “şeref duyarım” dedim. Ertesi gün zamanın valisi beni makamına davet etti. Ordu spor başkanlığını verdi. Çok şaşırdım ama bir şekliyle Ordu spor başkanı olmuştum artık. Ardından Ünye spor başkanlığı geldi. Daha sonra da Ankara’da bir dostumun tavsiyesi üzerine Kavaklıdere spor kulübüne Başkan oldum.

-Neler Yaptınız Kavaklıderespor Kulübünde?

Kafamda şöyle bir proje vardı.  Tamamı yerli ve milli, hiçbir yabancı olmadan bir takım oluşturarak süper lige taşımaktı. Daha sonra bir baktık ki bizim çocuklarımızın Yetenek problemi yok. Gelişim problemleri var. Dolayısıyla bizim bu işi en küçük yaşta başlatıp, yeteneği tespit edip onları doğru gelişme, doğru branşlaşma yönünde bir misyon yüklendik ve eğitim modeli geliştirdik.

Burada bir aile yapısı oluştu ve halka büyüdü, kocaman bir aile olduk. Yeşil kara burası Ankara sloganıyla yola çıktık. Ülkemizin başkenti bu misyonla çok önemli bir değer kazanmaya başladı. İnşallah daha güzel işler yapıp bu kulübü hak ettiği yere getireceğiz. 600 yıl dünyaya hükmetmiş Osmanlının torunlarını dünyada vizyonu yüksek insan olarak yetiştirmeye çalışacağız.

Kavaklıdere Spor Kulübünü sadece futbol değil, tamamen bir spor kulübü olması için çalışıyoruz. 10 yıllık hedefimizde bu kulübü süper ligde görmek istiyoruz. Tenis, yüzme, basketbol, voleybol branşlarını da oluşturuyoruz.

-Günümüzde Yabancı futbolcu enflasyonu yaşanıyor. Türkiye’de futbolcu yetişmiyor mu?

SABIR GÖSTERİP YETİŞTİRMEYİ ZOR SAYIYORUZ

Biz kulüple ilgili bir kitapçık yayınladık, hedef 2023 profesyonel ligler. Önümüzde 3 yıl var ve bu hedefi tutturacağız. Süper lige çıktığımızda tamamı Türk çocuklarla Avrupa kupalarında oynayacağız. Neler başaracağımızı göstereceğiz. Ülkemizde o kadar çok büyük yetenekler var ki bunları görüp sabır gösterip yetiştirmeyi biz zor sayıyoruz. Hazırı alıp oynatmayı seviyoruz.  2. Ligde 3. Ligde dahi yabancı oyuncular var. Olacak iş değil.

İLHAN CAVCAV ANKARA SPORUNUN BABASIYMIŞ

Benim burada ki hedefim Ankara sporunun İlhan Cavcavı olmaktır. Gençlerbirliği kulübü sadece Türkiye’ye değil, dünyaya oyuncu satan, yetiştiren bir merkezdi. Bunu yapan kimdi? İlhan Cavcav’dı.  Rahmetli İlhan Cavcav hakikaten Ankara sporunun babasıymış. Kavaklıdere spor kulübünde biz bunu yapacağız.

GENÇLERBİRLİĞİ NASIL BU HALE GELDİ?

Gençlerbirliği demişken Gençlerbirliği başkanı Ankara Büyükşehir Belediye başkanı Mansur Yavaş’ı ziyaret etti ve maddi anlamda destek istedi. Cavcav rahmetli olmadan önce 72 milyon parası vardı. Şimdi 75 milyon borcu olan bir kulüp haline geldi. Bu hale nasıl geldi.

-Kavaklıderespor Kulübünün borcu var mı?

Kulüp olarak hiçbir borcumuz yok. A takımında ki çocuklarımıza burs gibi paralar ödüyoruz. Gelirimizde yok ancak kendi imkanlarımızla özellikle Üniversite de okuyan çocuklarımıza harçlık olsun diye her ay düzenli bir ödeme yapıyoruz.

-Amatör spor kulüplerinin sıkıntıları nelerdir?

Amatör spor kulüplerinin birçok noktada sıkıntıları var. Asıl sorunumuz Amatör sporlara bakış açısı. En temel sorun bu. Bakış açısı sadece spor olursa buradan bir çözüm üretmemiz çok zor. Esasen bakmamız gereken çocuklarımızın eğitim durumu ve eğitimlerini yapabilecekleri alt yapının olup olmadığı.

AMATÖR SPOR BİR EĞİTİM MODELİDİR

Bu ülkede bir tane evladımız bile bugün pandemi dolayısıyla değişen eğitim sisteminden mahrum kalıyorsa bizler psikolojik olarak dertlenmemiz lazım ve bunun çözümünü bulmamız lazım. Burada Amatör spor sadece bir spor değil bir eğitim modelidir. Uyuşturucuyla mücadeledir. Fen alanında, uzay alanında, sağlık alanında doğru nesil yetiştireceksek bunun da temelinde spor yatıyor. Futbol oynayan, spor yapan kişiler kötülüklerden uzak durur. İnsani ve ahlaki anlamda spor insanlara bir şeyler katar. Türkiye sınırları içerisinde kalmamalıyız, dünya vizyonu olan çocuklar yetiştirmeliyiz. Çocuklarla sohbet ediyoruz, hedefleri çok küçük. Biz onlara Barcelona’da, Real Madrid’de oynayabilirsiniz diyerek büyük hedefleri onlara yakınlaştırıyoruz.

Pandemiden dolayı amatör futbol başlatılamadı. Bugün ki derdimizi sadece virüse bağlayıp çıkmaza giriyoruz. Amatör futbol şartları zaten uygun değildi. 2 m2 odada 11 futbolcu 8’i oturuyor, 3’ü yere oturuyordu. Bagajlarda malzemelerini getiriyorlar. Bu şartlarda virüs dahi olmasa çocuklar o ortamlarda virüs kapıyor.

Olaylara biraz hassas bakmak lazım. Kazandıklarımızı çocuklarımızla paylaşıyoruz. Bugün maddi olarak, yarın dert, diğer gün mutluluk olarak paylaşıyoruz. 2 çocuğum var ben çocuklarıma hakimim ama hakim olamadıklarımız ne olacak.

Biz kulüpte bir üçgen oluşturduk. Üçgenin tepesine Kavaklıderespor kulübünü koyduk, bir tarafa çocuğu, bir tarafa aileyi koyduk. Ortaya da sevgiyi koyduk.

-Yerel yöneticilerden destek alıyormusunuz?

Bakın Kavaklıderespor kulübü Çankaya’nın çok güzide bir kulübüdür. Çankaya Türkiye’de pek çok ilin nüfusundan büyük bir ilçedir. Belediye Başkanına gittik, Kavaklıderespor kulübüne tesis konusunda destek istedik. Belediyemizin, spor alanlarından, yeşil alanlarından bir kısmının Kavaklıderespor kulübüne tahsis edilmesini istiyoruz. Ancak bir netice alamadık. Aynı şekilde Mamak Belediyesine gittik. Anlattıklarımız hep bu zamana kadar havada kaldı. Halbu ki birçok büyük kulübümüze devletimiz büyük destekler veriyor gerek tesis anlamında gerekse maddi anlamda.

Biz bir tapu falan istemiyoruz. Tesis tahsisi istiyoruz. Şunu da söylüyoruz, Yardım veriliyorsa arkasında bir denetim mekanizması olmalı. Tesisi verin ve gelin bizi de denetleyin diyoruz. Ancak sonuç alamıyoruz.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER