Andezit taşı coğrafi işaret tescili aldı...
EKONOMİAnkara Ticaret Odası “Ankara Andezit Taşı”na coğrafi işaret tescili aldı. ATO Başkanı Baran, “Coğrafi işaretli ürünler, katma değerle bu ülkenin kasasına fayda sağlasın istiyoruz.” dedi.
ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, Ankara Ticaret Odası’nın 30 No’lu Doğal Taş, Mermer ve Hazır Beton İmalatçıları Meslek Komitesi’nin çalışmalarıyla coğrafi işaret tescili aldığı “Ankara Andezit Taşı”nın Tescil Belgesi’ni ATO Fuaye alanında düzenlenen toplantıda, Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) Başkanı Cemil Başpınar’dan teslim aldı.
Toplantıya, Gölbaşı Kaymakamı Erol Rüstemoğlu, Gölbaşı Belediye Başkan Yardımcısı Erol Eraslanoğlu, ATO Meclis Başkanı Mustafa Deryal, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Temel Aktay, Yönetim Kurulu Sayman Üyesi M. Ülkü Karakuş, Yönetim Kurulu Üyesi Ali Yıldız, 30 No’lu Doğal Taş, Mermer ve Hazır Beton İmalatçıları Meslek Komitesi Başkanı Ali İhsan Güçlü ile çok sayıda ATO Meclis ve Komite Üyesi katıldı.
Toplantıda yaptığı konuşmada ATO olarak Ankara Andezit taşına coğrafi işaret tescili almış olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Baran, bu sayede taşın katma değerinin artarak ihracat rakamlarına da yansıyacağını ifade etti. Coğrafi İşaretli tüm ürünlerin satışının ve ihracatının Ankara’dan gerçekleştirilmesine yönelik girişimlerinin devam ettiğini kaydeden ATO Başkanı Baran, “Coğrafi işaretli ürünler, katma değerle bu ülkenin kasasına fayda sağlasın istiyoruz.” dedi.
BARAN: ANDEZİT TAŞI İHRACAATINI ARTIRMALIYIZ
Dünyada 1 yıldaki Andezit Taşı ihracat rakamlarının 845 milyon dolar olduğunu kaydeden Baran, bu rakamın içinde Türkiye’nin payının 27 milyon dolarla yaklaşık yüzde 3 seviyelerinde olduğunu söyledi. Baran, bu rakamın daha yukarılara taşınabileceğini kaydederek, “Türkiye’nin coğrafi işaretli ürünlerle gidebileceği mesafe çok fazla” dedi.
Andezit taşının ekonomiye konu olabilmesi için sektörde çalışan işgücünün de yetiştirilmesi gerektiğine dikkat çeken Baran, 30 No’lu Doğal Taş, Mermer ve Hazır Beton İmalatçıları Meslek Komitesi’nin çalışmalarıyla, sektörde istihdam edilmek üzere ihtiyaç duyulan işgücünün meslek liselerinde yetiştirilmesi için Milli Eğitim Bakanlığı ile iletişime geçtiklerini anlattı.
ANDEZİT TAŞININ ÖZELLİKLERİ
Coğrafi işaretli ürünler arasına giren Andezit taşı Anıtkabir’den, Birinci Meclise, Hacı Bayram Veli camiiden, Ankara Garı’na kadar Ankara’nın pek çok tarihi yapılarında Andezit taşı bulunuyor. Andezit taşının özelliği ısı farklarına karşı dayanıklılığı ile biliniyor. Andezit taşı ayrıca duvar, merdiven, pak, bahçe ve kent mobilyaları gibi alanlarda da kullanılırken, taşın gri, siyah eflatun, mor ve pembe olmak üzere 5 farklı rengi bulunuyor.
ANDEZİT TAŞI NEREDEN ÇIKARILIYOR?
Ankara’nın Gölbaşı ilçesinin bir değeri olan Andezit taşı Gölbaşı ilçesi ve çevresinde yaklaşık 200’ün üzerinde doğal taş firmasınca çıkarılıyor.
İlginizi Çekebilir