Aksaray keşfedilmeyi bekliyor....
KÜLTÜR SANATRedaktör Haber Genel Yayın yönetmeni İbrahim Gökdemir hafta sonu Türkiye internet gazeteciliği derneği tarafından davetli olarak gittiği Aksaray'da izlenimlerini anlattı ve Aksaray'dan özür diledi. Gökdemir neden özür dilediğini de yazısında aktardı.
Redaktör Haber Genel Yayın yönetmeni İbrahim Gökdemir hafta sonu Türkiye internet gazeteciliği derneği tarafından davetli olarak gittiği Aksaray'da izlenimlerini anlattı ve Aksaray'dan özür diledi. Gökdemir neden özür dilediğini de yazısında aktardı.
İşte o yazı;
Aksaraylılardan Özür diliyorum…
Osmanlı imparatorluğunun kudretli Padişahı Fatih Sultan Mehmet, İstanbul’u fetih ettikten sonra şehrin demografik yapısının değişimi, gelişimi için Anadolu topraklarından insanların İstanbul’a göç etmesini sağlama fikrini üretmiş.
Emin gördüğü, güvenilir bildiği Aksaray havalisinin İstanbul’a taşınması için ferman çıkarmış. O yıllarda durumu iyi olan, iş yönetebilen, tüccar, eğitimci, şehrin ileri gelenlerinden büyük bir grup İstanbul’a akın akın göçe başlamış.
İstanbul’a yerleşenler memleket özleminden olsa gerek bulundukları yere Aksaray ismini vermişler. İstanbul’da bulunan Aksaray semtinin hikayesi de tamda buradan gelmiş.
Aksaray’da kalanlarda kaldıkları yere “kalanlar” ismini vermişler. Bu isim günümüze Aksaray’da “Kalanlar mahallesi” olarak sirayet etmiş.
Bu bilgileri ne internette bir yazıdan okudum, nede bir kitaptan. Bizzat Aksaray’da yetkililerden dinledim.
Hafta sonu Türkiye İnternet Gazeteciliği derneğinin davetlisi olarak “Yeni Nesil Gazetecilik Konferansı” na katılmak üzere Aksaray’daydım. 50’ye yakın il’den temsilcilerin biraraya geldiği başarılı bir toplantıya ev sahipliği yaptı Aksaray.
TİGAD Genel Başkanı Okan Geçcel ve Ankara’da ki başkan yardımcıları Bayram Polat ile Erdem Yeşer’i de tebrik etmemek elde değil.
Meslektaşlarımızla yaptığımız toplantı notları biraz kendi bilindik meselelerimiz. O yüzden Bu satırlarda daha çok Aksaray’ı anlatmak istiyorum.
Aksaray konusunda kafalar karışık…
Konya Aksaray mı?
Niğde Aksaray mı?
İstanbul Aksaray mı?
Bunu neden mi söylüyorum şimdi yazacaklarıma dikkat edin…
Cumhuriyet dönemine kadar Konya’ya bağlı bir sancak olan Aksaray 1920 yılında vilayet olmuş. 1933 yılında vilayetliği lağvedilerek Niğde’ye ilçe olarak bağlanmış ve 1989 yılında yeniden vilayet olmuş.
Birde üzerine az önce anlattığım Fatih Sultan Mehmet’in dağıtıp İstanbul’da oluşturulan Aksaray’ı eklerseniz Aksaraylının işinin ne kadar zor olduğunu tahmin edebilirsiniz.
“Aksaraylıyım” demek yetmiyor. “Türkiye’nin 68 nolu Plakasını oluşturan il Aksaray” diye birde açıklama yapmak zorunda kalanlar oluyor.
Duyunca şok oldum, 453 bin nüfusu var.
Başkent Ankara’ya sadece 2,5 saat uzaklıkta. Mesafe Ankara’nın Nallıhan ilçesiyle hemen hemen aynı.
Yanı başımızda Tuz gölünün karşı yakasında bir Aksaray biliyordum ama inanın böyle bir Aksaray beklemiyordum.
Niğde’ye, Adana’ya, Kırşehir’e Nevşehir’e, Konya’ya defalarca seyahatim oldu. Sadece tabelasını görürdüm ve ne yalan söyleyeyim Kırıkkale, Çankırı, Yozgat gibi 100-200 bin nüfuslu gelişememiş bir şehir olarak bilirdim.
Şimdi Aksaray’dan ve Aksaraylılardan özür diliyorum.
Tarih, kültür, sanayi, tarım, eğitim, gelişmiş kent kimliği, yeşili, mavisi, gecesi gündüzüyle Aksaray’ı gördüm.
Yunus Emre’nin Tapduk Emre’nin Aksaray’ını gördüm…
Küçük Ayasofya olarak adlandırılan Kilise Camii gibi tarihe ışık tutan onlarca eser barındıran kendi başına bir tarih ve kültür cevheri olan Güzelyurt ilçesini gördüm.
Doğa turizminin eşsiz güzelliğine şahit olunabilecek Ihlara vadisini gördüm…
Belki bu satırlara sığdıramayacağım Aksaray’ı tanımlayabileceğim yüzlerce konu gördüm.
Eğer sizde benim gibi bir yanılgıya düşüp sadece tabelasını görüp “Aksaray he he…” deyip geçiyorsanız bu ön yargınızdan biran evvel vazgeçin. Gidin Aksaray’ı görün.
Aksaray ile ilgili “hadi canım” dedirtecek birkaç bilgi daha vermek istiyorum.
-Tarımda oldukça iddialı, Yonca yetiştiriciliğinde birinci sırada, Hayvancılıkta büyükbaş hayvan alanında Türkiye genelinde 21, Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde ise 23. Sırada. Kekikle beslenen hayvanların eti de, sütü de bir başka güzel. Yoğurdu revaçta, Türkiye’nin dört bir yanına kargoyla yoğurt satılabiliyor.
-Faaliyette olan 5 Organize sanayi bölgesi var. Faaliyete geçecek 5 tane Organize sanayi bölgesi daha var. Toplamda 10 OSB’si bulunan bir il. Mercedes günde170 kamyon üretiyor. Üretim merkezi Aksaray.
-214 milyon dolar ihracaatı ile Türkiye Ekonomisinde önemli bir yere sahip.
-Genç ve kadın nüfus istihdamında Türkiye’de 6. Sırada.
BİR VALİDEN ÖTESİ…
3 günlük program çerçevesinde bulunduğum Aksaray’da Vali beyi yakından tanıma fırsatı buldum. 2 gün boyunca Aksaray Valisi Hamza Aydoğdu ile gün boyu beraberdik.
TİGAD’ın toplantısına ev sahipliği yaptı. Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen gazetecilere Aksaray’ı bizzat tanıttı.
Aksaray’da göreve başlayalı 3 yıl olmuş. Bu süre içerisinde şehrin gelişimine katkı sağlamak adına elini değil gövdesini taşın altına koymuş.
Göreve gelir gelmez kendine şehirle bütünleşen iyi bir ekip kurmuş. İl Özel idaresi Genel Sekreteri Yüksel Çelik bunlardan bir tanesi.
İl Müdürlerinin tamamını şehrin gelişimi için bir yarışa sokmuş. Herkes kendi alanında şehre katkı sağlamak adına ürünler geliştirip, projeler üretmiş.
(Vali Hamza Aydoğdu Ortaköy'de Meşhur tatlıcının halka tatlısını gazetecilere kendi elleriyle ikram etti)
Ve dahası…
Asıl bomba şimdi geliyor…
Vali Hamza Aydoğdu Aksaray’ı Aksaraylı gençlerle birlikte yönetiyor.
Hemde bir watsap grubu üzerinden…
Bir gün bir okul ziyaretine gitmiş. Vali anlatmış öğrenciler dinlemiş. Toplantının sonunda bir öğrenci çıkmış “Sayın valim gelirler anlatırlar giderler. Biz gençleri dinleyen olmaz. Birgünde biz anlatsakta siz dinleseniz” demiş.
Salon tuz buz olmuşken, “bir öğrenci bir Vali’ye nasıl böyle bir çıkış yapabilir” diye düşünülürken Vali Hamza Aydoğdu öğrencinin tespitini yerinde bulmuş ve olumlu cevap vermiş.
O günden sonra gençleri bir araya getiren gençlerin anlatacağı şehrin yöneticilerinin dinleyeceği bir toplantı düzenlenmiş.
Toplantı sonrası bir şeye karar verilmiş. Şehri Valiyle birlikte gençlerde yönetecek.
Bir watsap grubu kurulmuş. Aksaray’da ki her okuldan öğrenci bu watsap grubuna dahil edilmiş. Grupta Vali Hamza Aydoğdu, Milli Eğitim Müdürü, Gençlik spor il Müdürü ve 200’ü aşkın genç eklenmiş.
Böylelikle şehri birlikte yönetmeye başlamışlar.
Şuanda Aksaray’da 200’ü aşkın genç fahri devlet adamlığı yapıyor ve nerede bir sorun varsa watsap gruptan bildirerek sorunun anında çözülmesini sağlıyor.
Grupta bulunan gençlerden Burhan şehir içerisinde otobüste seyahat ederken önünde ki iki kişinin sohbetine kulak veriyor. Birisinin bir problemi var. Diğerine anlatıyor. Anlattığı kişi “Vali iyi bir insan diyorlar. Vali beyden bu konuda destek isteyebilirsin” diyor. Sorunu olan kişi de “Vali beye ben nereden ulaşayım. O beni tanımaz ben onu tanımam, randevu istesem randevu vermezler” diyor.
Burhan hemen telefonuna sarılıyor ve Vali Hamza Aydoğdu’yu arıyor. Durumu anlatıyor. Vali Aydoğdu “Burhan hemen telefonu o amcaya uzat konuşayım” diyor.
Burhan iki kişinin lafının arasına giriyor ve “Vali bey telefonda sizi dinlemek istiyor” diyerek telefonu uzatıyor. O gün o kişinin sorunu çözülüyor.
Ve hergün bunun gibi onlarca sorun watsap grubu sayesinde Aksaray’da çözüme kavuşuyor.
Vali Hamza Aydoğdu Gençlere şunu da açık açık söylemiş “Ne zaman benimle aynı düşünmeye başlarsanız o zaman yolları ayırırız”
Vali Aydoğdu gençlerle birlikte çalışmaktan mutlu, Gençlerde Valiyle çalışmaktan…
Gençler şehrin yönetiminde katkıları olması sebebiyle gururlular.
Ne diyelim, darısı diğer valilere inşallah…
İlginizi Çekebilir