8 Milyon Aracı İlgilendiren Süreçte Geri Sayım Başladı
EKONOMİUlusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) montaj işlemleri için son tarih 30 Nisan 2025! 8 milyon aracı ilgilendiren bu süreçte, Taşıt Tanıma Birimi (TTB) montajı yapılmayan araçlar, akaryakıt alımlarında gider gösteremeyecek.
Ticari araç kullanıcılarını yakından ilgilendiren Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) için montaj sürecinde sona yaklaşılıyor. Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğe göre, iş yerlerinde kullanılan ya da kiralanan araçlara Taşıt Tanıma Birimi (TTB) montajı yapılması için son tarih 30 Nisan 2025 olarak belirlendi. Bu tarihe kadar TTB montajı yapılmayan araçların akaryakıt alımları gider olarak gösterilemeyecek.
Başvuru ve Montaj Süreci Kolaylaştırıldı
UTTS başvuruları utts.gov.tr üzerinden yapılabiliyor. Başvurusunu tamamlayan taşıt sahipleri, montaj taleplerini ise utts.org adresinden ya da 0850 474 8887 numaralı UTTS Çağrı Merkezi üzerinden gerçekleştirebiliyor.
Türkiye’de taşıt tanıma ve otomasyon teknolojilerinde 25 yılı aşkın tecrübeye sahip Turpak, UTTS sürecinin montaj hizmetlerini 81 ilde 411 sabit ve mobil ekibiyle sürdürüyor.
“81 İlde Sıfı”r Hata, Sıfır Kaza"
Turpak Genel Müdür Yardımcısı Alper Önkol, süreçle ilgili yaptığı açıklamada, “Bugüne kadar 15 milyonun üzerinde araç montajını 81 ilde sıfır hata, sıfır kazayla gerçekleştirdik. Halen taşıt tanıma montajı yapan ve bu teknolojiyi bilen tek şirket konumumuzu koruyoruz. Türkiye genelinde istenilen gün ve saatte yerinde montaj hizmeti sunarak süreci kolaylaştırıyoruz.” ifadelerini kullandı.
UTTS Ücreti ve İndirimli Fiyatlar
Darphane tarafından açıklanan bilgilere göre, 2025 yılı UTTS birim fiyatı KDV dahil 2.791,65 TL olarak belirlenmişken, 30 Nisan 2025’e kadar bu hizmet indirimli 2.172 TL olarak sunuluyor. Bu ücret, montaj hizmetini de kapsıyor.
UTTS Nedir ve Nasıl Çalışır?
Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS), akaryakıt piyasasında rekabet eşitliğini sağlamak ve kayıt dışı ekonomiyle mücadele etmek amacıyla geliştirilmiş bir sistem.
TTB cihazları taşıtların yakıt depo girişlerine monte ediliyor. Yakıt alımı sırasında taşıtın plaka bilgisi, otomatik olarak pompa ödeme kaydedici cihazlara aktarılıyor. Bu sistem, akaryakıt satışlarında belge düzenini ve şeffaflığı artırıyor.
TTB montaj talepleri Darphane’ye bildiriliyor ve yetkilendirilmiş firmalar tarafından araçlara veya akaryakıt istasyonlarına montaj işlemleri gerçekleştiriliyor.
Sıfır Araçlar İçin Zorunluluk Kaldırıldı
UTTS kapsamında trafiğe yeni kaydedilecek sıfır araçlar için TTB montajı zorunluluğu kaldırılırken, hali hazırda iş yerlerinde kullanılan veya kiralanan araçlar için bu uygulama zorunlu olarak devam ediyor.
Ticari araç kullanıcılarının mağduriyet yaşamaması adına son montaj tarihinden önce işlemlerini tamamlamaları büyük önem taşıyor.
İlginizi Çekebilir