© Redaktör Haber 2022

230 Bin Öğretmene Başöğretmenlik

Öğretmenlik Mesleği Kanunu (ÖMK) Teklifi yasalaştıktan sonra uzman öğretmenlikte 10 yıl bekleme şartı aranmadan, 20 yıllık kıdeme sahip yaklaşık 230 bin öğretmen, "başöğretmen" unvanı için başvuruda bulunabilecek.

Öğretmenlik Mesleği Kanunu (ÖMK) Teklifi yasalaştıktan sonra uzman öğretmenlikte 10 yıl bekleme şartı aranmadan, 20 yıllık kıdeme sahip yaklaşık 230 bin öğretmen, "başöğretmen" unvanı için başvuruda bulunabilecek.

 

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, 2022'de yürürlüğe giren ve 12 maddeden oluşan Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun bazı hükümlerinin Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesinin ardından TBMM Başkanlığına sunulan 39 maddelik yeni Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi, kariyer uygulamasını devam ettirmeyi amaçlıyor.

 

Yeni teklif ile öğretmenlik mesleği, öğretmen, uzman öğretmen ve başöğretmen olmak üzere üç kariyer basamağına ayrılıyor. Uzman öğretmenlik unvanı için en az 10 yıl öğretmen olarak hizmet süresi, başöğretmenlik unvanı için ise en az 10 yıl uzman öğretmen olarak hizmet süresi gerekecek. Ayrıca, kademe ilerlemesinin durdurulması cezasının olmaması ve akademi tarafından verilen uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik eğitim programlarının tamamlanması şartı bulunacak. Bu düzenlemeyle, kariyer basamaklarında ilerlemede "yazılı sınav" ve "mesleki çalışma" koşulları kaldırılmış oldu.

 

Yaklaşık 230 bin öğretmen yeni düzenlemeden faydalanabilecek

Teklife eklenen geçici 3. madde ile uzman öğretmenlikte 10 yıl bekleme şartı olmaksızın, 20 yıllık kıdeme sahip öğretmenlere başöğretmen unvanı için başvuruda bulunma imkanı tanınacak. Bu kapsamda, 20 yıllık kıdemi dolduran tüm öğretmenler, uzman öğretmen olup olmadıklarına bakılmaksızın, düzenlenen eğitimi tamamladıkları takdirde başöğretmen olabilecekler.

 

2022'de yürürlüğe giren Öğretmenlik Meslek Kanunu ile 516 bin 974 öğretmen uzman öğretmen, 66 bin 679 öğretmen başöğretmen unvanı almıştı. 2023'te ise 69 bin 881 öğretmen uzman öğretmen, 3 bin 891 öğretmen başöğretmen unvanı aldı. Bugün itibarıyla uzman öğretmenler 4 bin 304 lira, başöğretmenler ise 8 bin 608 lira eğitim-öğretim tazminatı alıyor.

 

Yeni kanun teklifi ile öğretmenlere yeni haklar

Yeni ÖMK düzenlemesiyle öğretmenler, meslekleriyle ilgili olmayan faaliyetlerde rızaları dışında çalıştırılamayacak. Ayrıca, 657 Devlet Memurları Kanunu ile sağlanan tüm haklardan faydalanacaklar. Öğretmenlere yönelik işlenen suçlarda cezalar yarı oranında artırılacak. Kasten yaralama, tehdit, hakaret ve görevi yaptırmamak için direnme suçlarında cezalar artırılacak ve hapis cezası ertelenmeyecek. Bu hükümler, özel öğretim kurumlarında çalışan öğretmenler, uzman öğretici, usta öğretici ve ders ücreti karşılığı öğretmenlik yapanları da kapsayacak.

 

Milli Eğitim Akademisi kuruluyor

Öğretmen adaylarının mesleğe hazırlanması, öğretmen, yönetici ve diğer personelin mesleki gelişimi için Milli Eğitim Akademisi kurulacak. Bu akademide verilecek eğitimlerin tüm aşamalarında üniversiteler ile işbirliği yapılacak. Adayların mesleğe hazırlık eğitimi ve öğretmenlerin mesleki becerilerini geliştirmeleri sağlanacak.

 

Hazırlık eğitimi için öğretmen alımları, ÖSYM'nin düzenleyeceği sınavdaki puan üstünlüğüne göre yapılacak ve Milli Eğitim Akademisi'nde başarılı olan herkes atanacak. Hazırlık eğitimine alınan öğretmen adayları, eğitim süresince genel sağlık sigortasından faydalanacaklar.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER