© Redaktör Haber 2022

2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü

- Kayseri Şehir Hastanesi Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Bölümünden uzman Dr. Hatice Doğan, çocuğu bilişsel düzeyinden, sosyal kültürel alandaki bütün işlevlerine kadar etkileyen otizmde erken tanı ve tedavinin önemli olduğunu bildirdi.

Doğan, 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, otizmin belirtilerinin erken çocukluk döneminde okul öncesinde ortaya çıktığını kaydetti.

Hastalığın, beynin sosyal iletişim ve etkileşimi sağlayan kısımlarının gelişiminde görülen farklılık sonucu ortaya çıktığını belirten Doğan, şu bilgileri verdi:

"Otizmli çocuklar erken dönemden itibaren isme bakmama, sosyal tepki vermeme, kendi dünyasında yaşıyor gibi davranma hareketleri gösteren çocuklardır. Bazen aileler fark eder, bazen de etrafında otizmi bilen birileri varsa onlar doktora yönlendirir. Klinik muayenemizde ve yaptığımız çeşitli bilişsel değerlendirmelerle bu hastalığın tanısını koyar ve uygun olan tedaviye yönlendiririz. Bizim ailelerden istediğimiz çocukların gelişimlerini takip ederken bebeklik döneminin ilk 2 ayından itibaren çocukta gülümseme yoksa, 3. ayda ismine dönüp bakmıyor ve tepki vermiyorsa 6. ayda yabancıların farkında değil ise 1 yaşına geldiğinde hiç bir kelimesi yoksa 1,5 yaşına geldiğinde iki kelimeli cümleleri yoksa, göz teması kurmuyorsa aileler otizm hastalığından şüphelenmelidir."

Otizmli çocukların hepsinin aynı oranda otizme sahip olmadığını aktaran Doğan, çocuğuna otizm tanısı konulan ailelerin imkanlarının yettiği ölçüde haftalık alınan özel eğitim saatini artırması gerektiğini sözlerine ekledi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER