© Redaktör Haber 2022

100. yılın model kenti: GÖLBAŞI

Ankara’nın en gözde ilçelerinden bir tanesi Gölbaşı. Başkent’in en büyük arazi yapısına sahip, dillere destan Mogan ve Eymir Gölüyle Başkent Ankara’ya ve şehrin ekmeğini yiyip, suyunu içen bütün 6 milyon insanın neredeyse uğrak yeri. Böylesine önemli bir ilçede yerel yönetimlerinde sürekli üzerine koyması gereken projeler olmalı ki o şehir güncelliğini korusun ve mevcut potansiyelini ikiye katlayabilsin. İşte Gölbaşında tam da bu olmuş. 2019 yılında Cumhur ittifakının ortak adayı olarak seçilen Belediye Başkanı Ramazan Şimşek göreve başladığı 4,5 yıl boyunca Gölbaşının katma değerini artıracak projelere imza atmış.

Ankara’nın en gözde ilçelerinden bir tanesi Gölbaşı. Başkent’in en büyük arazi yapısına sahip, dillere destan Mogan ve Eymir Gölüyle Başkent Ankara’ya ve şehrin ekmeğini yiyip, suyunu içen bütün 6 milyon insanın neredeyse uğrak yeri.

Böylesine önemli bir ilçede yerel yönetimlerinde sürekli üzerine koyması gereken projeler olmalı ki o şehir güncelliğini korusun ve mevcut potansiyelini ikiye katlayabilsin.

İşte Gölbaşında tam da bu olmuş. 2019 yılında Cumhur ittifakının ortak adayı olarak seçilen Belediye Başkanı Ramazan Şimşek göreve başladığı 4,5 yıl boyunca Gölbaşının katma değerini artıracak projelere imza atmış.

Redaktör Haber Dergisi Ekim sayımızda Gölbaşı Belediye Başkanı Ramazan Şimşek’i sayfalarımıza konuk ettik. 4,5 yılda yaptığı çalışmaları değerlendiren Başkan Şimşek’in faaliyete geçirdiği mega projelerini de yerinde görme fırsatı yakaladık. İlçede artısıyla eksisiyle en çok konuşulan projesinin Nostaljik tramvay olduğunu gördük. Projeye ilk başlandığı anlarda ufak tefek muhalif sesler çıksa da şimdilerde Nostaljik tramvayın Gölbaşına önemli ölçüde bir sinerji kattığına şahit olduk.

İsterseniz gelin şimdi Ramazan Şimşek’in yaptığı projeleri detaylı olarak hep birlikte inceleyelim.

NOSTALJİK TRAMVAY ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİSİNİ ŞEHİRLE BULUŞTURUYOR

Gölbaşı Belediye Başkanı Ramazan Şimşek’in Büyük Gölbaşı Merkezi Projesi kapsamındaki projelerinden biri olan, yerel esnafa önemli katkı sağlaması da beklenen Nostaljik Tramvay, Başkan Şimşek’in kısa sürede hizmete girecek açıklamasının ardından beklenen süreden önce deneme sürüşleri için raylar üzerine indirilmiş, Belediye Başkanı Ramazan Şimşek, Üniversiteliler Caddesi üzerindeki ilk deneme sürüşünü de kendisi gerçekleştirmiş. 19 Eylül tarihinde Nostaljik Tramvay’ın ilk tam güzergâh deneme sürüşünü yine Gölbaşı Belediye Başkanı Ramazan Şimşek yapılmış. Üniversiteler Caddesi’nden başlayan tramvay, Cumhuriyet Caddesi, Cemal Gürsel Caddesi ve Ankara Caddesi güzergâhı üzerinden Atatürk Sahil Parkı’na ulaşıyor.  

 Başkan Şimşek, tramvay hattının hizmete girmesiyle ulaşım alternatiflerinin arttığına dikkat çekerek, “Hem rahat ve pratik ulaşımı Gölbaşı halkıyla buluşturup hem de nostaljik tramvayla Gölbaşı turizmine katkı sağlayacağız. Amacımız Gölbaşı’nın ismini duyurmak, Gölbaşı esnafına katkı sağlamak, üniversiteli öğrencilerimizle esnafımızı buluşturmaktır” Diyor.

 Ankara Üniversitesi, Hacı Bayram Veli Üniversitesi ve bu üniversitelerin teknokentlerinin kent meydanıyla bağlantısının sağlanacağı ifade eden Başkan Şimşek, öğrencilerin ve çalışanların sahil bandına rahatça ulaşabileceğini, esnafın da katkı göreceğinin altını çiziyor.

NOSTALJİK TRAMVAY ÜCRETSİZ OLACAK

 Başkan Şimşek, nostaljik tramvayın halka ücretsiz hizmet vereceğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürüyor

 “Güzergâhı toplam 8 istasyondan oluşuyor, 3,1 kilometre hat uzunluğuna sahip. Üzerinde 2 adet tramvayla gidiş geliş toplam 6,2 kilometreden oluşuyor. Saatte 18 kilometre hıza sahip olan tramvayın bir turu 22 dakika sürerken bir şarjla 15 saat gidiyor. Tamamen yeşil enerjiden oluşan nostaljik tramvayın üstünde güneş enerjisi sistemi de bulunuyor. Önünde bisiklet taşıma sistemine sahip olan Taksim modeli tramvaylar ile beraber tramvay hattı aynı zamanda bisiklet yolu üzerindeki hatları da birbirine bağlıyor. Bu şekilde trafiği azaltmayı hedefleyerek vatandaşların da daha az araba kullanarak sıfır emisyona katkı yapmasını amaçlıyoruz."

 Tramvay hattı üzerinde Üniversiteler, Kaymakamlık, Adliye, Tapu, Vergi Dairesi, Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi, Sağlık Ocağı, okullar, Büyük Gölbaşı Merkezi Projesi kapsamındaki Merkez Meydanı, Jandarma ve Belediye Binası bulunuyor. Bu hatla vatandaşın ücretsiz ulaşımla kamu hizmetlerine en kolay şekilde ulaşması da hedefleniyor.

TULUMTAŞ MAĞARASI VATANDAŞ ZİYARETİNE AÇILDI

Gölbaşı Belediye Başkanı Ramazan Şimşek’in ilçe turizmine katkı sağlayan bir diğer projesi de 1992 yılında Ankara Çevre Yolu inşası için işletilen bir taş ocağında yapılan çalışmalar sırasında keşfedilen Tulumtaş Mağarasını ziyaret açmak olmuş.

TULUMTAŞ MAĞARASININ ÖZELLİKLERİ

Permiyen (280-250 milyon yıl öncesi) dönemine ait kuzeybatı-güneydoğu doğrultusunda uzanan Tulumtaş Mağarası, rekristalize kireçtaşından oluşuyor. Mağaranın içinde, farklı bölümlerde ve farklı yoğunluklarda sarkıtlar, dikitler, akmataşlar ve kenartaşlar bulunuyor. Ankara çevresinin karst açısından diğer bölgelere göre daha fakir olması, Tulumtaş Mağarasını daha değerli bir mağara olarak öne çıkarıyor.

OKYANUS KALINTILARI İÇERİYOR

Mağaradan alınan toprak örneklerinin Ankara Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yusuf Kağan Kadıoğlu öncülüğünde incelenmesi sonucu Tulumtaş Mağarası’nın okyanus kalıntıları içerdiği ortaya çıkarıldı. Kadıoğlu, alınan örnekler üzerinde yaptıkları çalışmalarda krom, nikel ve kobalt değerlerinin oldukça yüksek çıkmasının, Tulumtaş mağarasının doğrudan okyanus kabuğundaki taşlarla ilişkili olduğunu söyledi.

Ankara’nın Gölbaşı ilçesine bağlı İncek, Hacılar ve Tulumtaş mahalleleri arasında, Karayatak Mevkii’nde bulunan Tulumtaş Mağarası, yatay bir mağara özelliği gösteriyor.

DÜNYANIN HER YERİNDEN TURİST BEKLİYORUZ

Gölbaşı Belediye Başkanı Ramazan Şimşek mağarada yaptıkları çalışmalar ile ilgili şu bilgileri aktarıyor. “1992 yılında gün yüzüne çıkan Tulumtaş Mağaramızı turizme kazandırmak için tüm gücümüzle çalıştık. Oluşumu 1 milyon yıl öncesine dayanan böylesine önemli bir mağaranın Gölbaşı’nda bulunuyor olması bizim için çok kıymetli. Uluslararası Bilardo Kompleksi’mizde düzenlenen Dünya Şampiyonlarında olduğu gibi Tulumtaş Mağaramızı gezmek için de dünyanın her yerinden gelecek turistleri Gölbaşı’mızda ağırlamayı bekliyoruz. Cumhuriyetimizin 100. yılına yakışan bir kararlılıkla ve azimle “100. Yılın Model Kenti” olma yolunda, Gölbaşı’nı bir marka olarak dünyaya duyurma çalışmalarımıza devam ediyoruz.”

Tulumtaş Mağarası giriş ücreti yetişkinler için 30 TL, öğrenciler için ise 15 TL olarak açıklandı. Gaziler, Şehit ve Gazi yakınları ile 0-6 yaş arası çocuklar Tulumtaş Mağarası’nı ücretsiz olarak gezebilecek. 1 Ağustos’ta ziyarete açılan mağara, 5 Ağustos Cumartesi dâhil olmak üzere tüm vatandaşlar için ücretsiz olacak.

YEŞİL ALAN VE BİSİKLET YOLLARI

2019 yılında Gölbaşı Belediye Başkanı Ramazan Şimşek’in göreve başlamasıyla; Başkan Şimşek’in öncülüğünde;

Bir tarafta mavinin diğer tarafta yeşilin bulunduğu doğa dostu bisiklet yollarıyla Gölbaşı çevreci bir yer olmaya hızla devam ederken şunlarda yapılan hizmetler arasında bulunuyor.

 

 

Mogan ve Eymir göllerini birbirine bağlayan, 24 km’si tamamlanmış toplamda 30 km ile Ankara’nın en uzun bisiklet yolu Gölbaşı’nda vatandaşları bekliyor. Gölbaşı sakinleri ve ziyarete gelenler Mogan Gölü’nden başlayarak, Ankara’nın en uzun köprülü bisiklet yolunu takip ederek Millet Bahçesi’ne, Millet Bahçesi’nden Eymir Gölü’ne uzanan, bir taraflarında yeşilin, bir taraflarında mavinin iç içe olduğu, üzerinde kuş gözlem alanlarının, seyir teraslarının, çocuk oyun parklarının ve dinlenme alanlarının bulunduğu bisiklet yolu güzergâhıyla, Ankara’nın en uzun bisiklet yoluna sahip ilçesinde doğanın keyfini bisiklet üzerinde çıkartabiliyor. Bir diğer bisiklet yolu güzergâhı İncek Taşpınar Mahallesinde bulunuyor. Gölbaşı Belediyesi, bisiklet kullanarak fiziksel aktivite ile insan sağlığını artırırken diğer ulaşım araçlarına göre de daha çevreci ve ekonomik bir yol izlemeyi hedefliyor. Aynı zamanda bu güzel bisiklet yollarıyla Gölbaşı’nın önemli çekim noktalarına bisiklet ile ulaşabilmeyi, bireysel araç kullanımını azaltarak trafik sorununu da en aza indirgemeyi hedefliyor.

GÖLBAŞI BUZ PATENİ PİSTİ VE DAĞCILIK ALANI İLE SPORUN KALBİ OLMAYA DEVAM EDİYOR

Spor Kenti Gölbaşı’nda buz pateni ve dağcılık tesisinin de 13 Ekim’de hizmete başlamış. Tesis içerisinde Tırmanma duvarına sahip dağcılık alanı, buz pateni pisti ve buz pateni, seyir alanı, fuaye, kafeterya ve mutfak, giyinme odaları, antrenör ve yönetim odaları ile açık otopark bulunuyor.

Gölbaşı Belediye Başkanı Ramazan Şimşek “7’den 70’e herkesi spora yönlendirmek, aynı zamanda sağlıklı nesillerin yetişmesini sağlamak amacıyla birçok projeye imza attıklarını” söylerken “İnşaat çalışmalarımızı en kısa zamanda tamamlayarak Gölbaşı’mızı ve Ankara’mızı yeni bir tesise kavuşturmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Buz pateni ve dağcılık alanının bulunduğu tesisimiz hayırlı olsun.” Mesajı veriyor.

MODERN KURBAN SATIŞ VE KESİM MERKEZİ

Ankara’nın en modern kesim alanı, mezbahane ve et entegre tesisi olarak planlanan ve 2021 yılında Gölbaşı Belediye Başkanı Ramazan Şimşek’in Ankara’ya kazandırdığı, bu süre zarfında Uluslararası Tarım Fuarı’nın da iki defa bu alanda gerçekleştiği, Gölbaşı Oğulbey Mahallesi’ndeki Kurban Satış ve Kesim Merkezi çok amaçlı bir alan olarak öne çıkıyor.

Uluslararası tarım ve hayvancılık alanı haline gelen tesis; sel, deprem gibi afet alanlarında toplanma alanı olarak ve tarım fuar alanı olarak da kullanılıyor.

100 bin metrekare alana kurulan tesis; A ve B Blok olmak üzere toplam 8.530 m² kapalı alandan oluşuyor. 67 adet padokun bulunduğu alanda 4 adet büyükbaş, 1 adet küçükbaş hayvan mobil kesim ünitesi yer alıyor. Ünitelerde tamamen Gölbaşı Belediyesi’nin vatandaşlara hizmeti olarak günlük 600 büyükbaş, 1500 küçükbaş kesimi yapılıyor. Bütün işlemleri ve kesimi Gölbaşı Belediyesi tarafından tamamlanan kurbanlıklar hazır şekilde vatandaşlara veriliyor. Mobil kesimhanelerle modern çağa ayak uyduracak şekilde tasarlanan tesiste aynı zamanda 1 adet 175 m² alana sahip idari bina, 2 adet umumi banyo/tuvalet binası, 2 adet zabıta noktası, 1 adet güvenlik noktası, 500 araç kapasiteli 12.500 m² alana sahip binek araç otoparkı, 200 araç kapasiteli 5.500 m² alana sahip tır otoparkı ve toplam 1.5 km asfalt iç yolları ile 120 ton kapasiteli su deposunu bulunuyor. Bu sayede bütün işlemler uzmanlıkla, hijyenik ortamlarda gerçekleşiyor.

TARIM FUARLARINA EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR

Alt yapısı kurulurken modern bir tesis olmasından yola çıkan ve 50 adet güvenlik kamerası ile alanın 24 saat kesintisiz güvenliğinin sağlandığı tesiste, kurban pazarları alanında sıklıkla karşılaşılan otopark sorunu da düşünülerek bin araçlık alan kuruldu. 24 saat ambulans hizmetinin de bulunduğu tesiste, gerçekleştirilen Tarım Fuarları vesilesiyle binlerce kişi Gölbaşı’nda ağırlandı.

BİLARDO KOMPLEKSİ DÜNYAYI GÖLBAŞINDA TOPLUYOR

Türkiye’de emsali bulunmayan ve Gölbaşı’nda hayata geçen Uluslararası Bilardo Kompleksi, 2023 yılında 6 tane önemli turnuvaya ev sahipliği yapıyor. Gölbaşı Uluslararası Bilardo Kompleksi, 6-12 Şubat tarihleri arasında Dünya Kupası’na, 16-19 Şubat tarihleri arasında Dünya Artistik Bilardo Şampiyonası’na ev sahipliği yaptıktan sonra 20-23 Temmuz tarihleri arasında Dünya Oyunları’na, 6-10 Eylül tarihleri arasında Dünya Bilardo Şampiyonası-Ferdi Erkekler müsabakasına ev sahipliği yaptı.    12-14 Eylül tarihleri arasında Dünya Kadınlar Bilardo Şampiyonası’na ve 15-17 Eylül tarihleri arasında Dünya Gençler Bilardo Şampiyonası'na ev sahipliği yapan Gölbaşı, Belediye Başkanı Ramazan Şimşek’in üstüne basarak vurguladığı “Gölbaşını dünyaya açıyoruz” sloganın altını dolduran önemli çalışmalardan bir tanesi.  

Gölbaşı Belediye Başkanı Ramazan Şimşek, “Biz bu tesisi yaparken Gölbaşı’nın kapılarını dünyaya açacağız demiştik. Bunun meyvelerini almaya başladık. 2023 yılında burası adeta bir dünya arenasına döndü, o şekilde devam ediyor. 6 tane dünya şampiyonası Gölbaşı’nda oynandı.” dedi.

SEVGİ ÇİÇEĞİ İÇİN REZERV ALANLAR OLUŞTURULDU

Dünya’da sadece Ankara'nın Gölbaşı ilçesinde yetişen endemik bir tür olan ve Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği tarafından nesli tehlikede olduğu belirlenen Sevgi Çiçeği, Gölbaşı Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü çalışanları tarafından özenle korunuyor.

Gölbaşı Belediyesi, “Sevgi Çiçeğini” nin çoğaltılması ve gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla rezerv alanı oluşturmuş.

Belediye Başkanı Ramazan Şimşek’in mesajları da oldukça net. “Sevgi Çiçeğimizin patentini alarak ölümsüzleştirdik. Bu da bizim için gurur verici. Aynı zamanda belediyemiz serasında çiçeğimizi yetiştiriyoruz. Koruması bizim elimizde. Korumaya da devam edeceğiz."

 HAYVAN BAKIM EVİ VE REHABİLİTASYON MERKEZİ 45 GÜNDE TAMAMLANDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Mayıs 2022 yılında sokak hayvanlarıyla ilgili yerel belediyelere çalışmalarınızı hızlandırın talimatı sonrası Gölbaşı Belediyesi kısa sürede harekete geçmiş.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Şimdi ben buradan birinci derecede büyük şehirlerimiz olmak üzere tüm belediye başkanlarıma sesleniyorum. Sahipsiz hayvanlar için lütfen sıcak ve güvenli barınaklar kurarak gıda artıklarından hayvan maması üretimini teşvik ederek pek çok gönül kazanabiliriz, gönül kazanabilirsiniz. Böylece hem vatandaşlarımızın sahipsiz hayvanların yol açacağı tehditlerden kurtulmasını sağlamış hem de kendisi de bir can olan hayvanlara karşı sorumluluğumuzu yerine getirmiş oluruz." açıklamasını yapmıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yerel yöneticilere talimatı sonrası Ramazan Şimşek öncülüğünde harekete geçen Gölbaşı Belediyesi, Gölbek Mahallesinde 50 bin metrekare alanı ile Türkiye’nin en büyük ve en modern "Hayvan Bakım Evi ve Rehabilitasyon Merkezi” 45 gün içinde tamamlayarak hizmete açtı.

Türkiye'ye örnek olan, en az 1500 hayvan kapasiteli bu projede 280 adet padok, karantina alanı, ilaçlama ve yıkama havuzları, kısırlaştırma merkezi, ameliyathane, rehabilitasyon alanı, yem üretme tesisi, hayvan morgu, temizleme alanı, eğitim parkurları ve doğal yaşam alanları bulunuyor

“Doğa dostu tesis”

Hayvan barınağı içinde bulunan arıtma tesisinin Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıdığını söyleyen Başkan Şimşek, "Tesiste kullanılan sular, Gölbaşı Belediyesi’nin “Bir damla suyu bile israf etmeyeceğiz” ilkesi doğrultusunda geri dönüştürülerek hem tesisin su ihtiyaçları için kullanılacak hem de içme suyu olarak vatandaşlarımıza kazandırılacak. Yüzde 100 ahşap kulübeleri ve su arıtma tesisi ile Gölbaşı Hayvan Rehabilitasyon Merkezi, çevre dostu ve sürdürülebilir belediyeciliğin en güzel örneklerinden birini sunuyor. Bu tesiste emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" diyerek sözlerini noktaladı.

ÜNİVERSİTELİLER CADDESİ

Gölbaşı Belediye Başkanı Ramazan Şimşek, Gölbaşı sosyal yaşamını hareketlendirecek ve gençlerin yeni gözdesi olacak Üniversiteliler Caddesi için Gençlerin Buluşma Noktası Gölbaşı Olacağının altını çiziyor.

Ankara Üniversitesi Gölbaşı Kampüsü ana giriş kapısı, Gazi Üniversitesi Gölbaşı Kampüsü ve Ankara Üniversitesi Teknokent yerleşkesinin tam merkezinde Gölbaşı Belediyesi’nin 11,000 m2’lik kendi arazisi üzerinde inşa ettiği Üniversiteliler Caddesi’nin hem Ankara hem de Gölbaşı için büyük önem taşıdığına vurgu yapan Başkan Şimşek, “30 adet işyeri, sinema, bowling salonu ve yaşam merkezinden oluşan içerisinde kendi yürüyüş caddesi ve meydanı bulunan açıkhava alışveriş merkezi şeklinde tasarladığımız ve hayata geçirdiğimiz Üniversiteliler Caddemiz, merkezinde üniversite öğrencileri ve Gölbaşılıların sosyal hayatını zenginleştirmeyi amaçlıyor. Üniversiteliler Caddesi, tek katlı mağazaların çevrelediği araç trafiğine kapalı yürüme yolu cadde konseptinde bir açık hava ticaret ve sosyal yaşam merkezi formunda tasarlandı. Bu sayede Gölbaşı’nda yerleşik üniversite öğrencileri ve Gölbaşı halkı; açık hava konseptinde kendi mini meydanı ve sosyal yeşil alanları olan; öğrenciler ve vatandaşın tüm sosyal ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir sosyal yaşam merkezine kavuşuyor.” açıklamasında bulundu.

GÖLBAŞININ İLK SİNEMASI HAYATA GEÇECEK

Gölbaşı içerisindeki ilk sinema salonunun da proje kapsamında hayata geçirileceğini belirten Başkan Ramazan Şimşek, “Projenin içerisinde bulunan sinema salonu binası, Gölbaşı ilçesindeki ilk sinema salonu olacak olup, uzun yıllardır Gölbaşı halkının beklentisinin bulunduğu bir eksikliği giderecek. Üniversiteliler Caddesi, Gölbaşı Kent Meydanı ve Büyük Gölbaşı Merkezi ana güzergâhına bisiklet, nostaljik tramvay ve koşu yolları ve peyzaj hatları ile bağlanıyor. Gölbaşı ilçesinin sosyal hayatına büyük bir değer katacak olan Üniversiteliler Caddesi Projesi ile ilçedeki öğrenci nüfusunun ilçede vakit geçirmesini, ticaret hacminin artmasını ve Gölbaşı halkının uzun süredir beklentisinde olduğu sosyal yaşam merkezi ihtiyacını karşılamayı amaçlıyoruz.” Şeklinde açıklamalrda bulundu

 

 

 

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER